Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο μέτωπο ανοίγει στον κόσμο – Τεταμένες οι εμπορικές σχέσεις Ινδίας – Κίνας

Νέο μέτωπο ανοίγει στον κόσμο – Τεταμένες οι εμπορικές σχέσεις Ινδίας – Κίνας
Η συμφωνία RCEP υπογράφηκε το 2020 από 15 χώρες Ασίας-Ειρηνικού — που αποτελεί το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ — και τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022
Την πλάτη στην Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία, τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο, γύρισε η Ινδία, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να είναι μέρος μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα.
«Η Ινδία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο RCEP γιατί ούτε αντικατόπτριζε τις κατευθυντήριες αρχές βάσει των οποίων ξεκίνησε η ASEAN, ούτε είναι προς το συμφέρον της χώρας να συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα», δήλωσε στο CNBC ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας, Piyush Goyal.
Η συμφωνία RCEP υπογράφηκε το 2020 από 15 χώρες Ασίας-Ειρηνικού — που αποτελεί το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ — και τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.
Οι χώρες είναι τα 10 μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και πέντε από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Μακρά η διαπραγμάτευση

Οι διαπραγματεύσεις για το RCEP ξεκίνησαν το 2013 και αρχικά περιελάμβαναν την Ινδία, την οποία ορισμένα μέλη θεώρησαν ως αντίβαρο στην Κίνα.
Ωστόσο, το 2019, η Ινδία επέλεξε να μην ενταχθεί στο RCEP, επικαλούμενη ανεπίλυτα ζητήματα «βασικού ενδιαφέροντος».
Τότε, η Ινδία δεν διεύρυνε ποια ήταν μερικά από αυτά τα βασικά άλυτα συμφέροντα.
Ο Goyal σημείωσε ότι εκείνη την εποχή, η Ινδία είχε ήδη μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ASEAN, την Ιαπωνία και την Κορέα, καθώς και ένα διμερές εμπόριο με τη Νέα Ζηλανδία αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Δεν ήταν προς το συμφέρον των αγροτών μας, το RCEP δεν αντανακλούσε τις φιλοδοξίες των μικρομεσαίων βιομηχανιών και του κλάδου μας και, σε κάποια μορφή, δεν ήταν παρά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα», είπε.
«Όταν βλέπεις από τον φακό να κάθεσαι έξω από τη χώρα, δεν συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο είναι να ανταγωνιστείς μια αδιαφανή οικονομία», συνέχισε ο υπουργός, αναφερόμενος στην Κίνα.
«Σίγουρα κανείς στην πατρίδα δεν θα ήθελε να έχει μια συμφωνία με [μια] αδιαφανή οικονομία, πολύ αδιαφανή στις οικονομικές της πρακτικές, όπου τόσο τα εμπορικά συστήματα όσο και τα πολιτικά συστήματα, η οικονομία — ο τρόπος διαχείρισης της — είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που ο δημοκρατικός κόσμος θέλει».
Ο Goyal κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι χρησιμοποιεί τις πολιτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προς όφελός της, πλημμυρίζοντας διάφορες οικονομίες με αγαθά σε χαμηλές τιμές που συχνά δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας.
Από ηλιακούς συλλέκτες μέχρι αυτοκίνητα και χάλυβα, η Κίνα πρόσφατα παράγει περισσότερα αγαθά σε μια οικονομία που καθυστερεί να απορροφήσει, με αποτέλεσμα την αύξηση των φθηνών εξαγωγών σε ξένες αγορές.

Φιλοδοξίες ημιαγωγών

Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι η Ινδία θα γίνει χώρα ημιαγωγών «συν ένα» της Ταϊβάν.
Το "China Plus One" είναι μια φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια στρατηγική αλυσίδας εφοδιασμού που βλέπει τις εταιρείες να διαφοροποιούν την παραγωγή και την προμήθεια, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική χώρα, ενώ επεκτείνονται και σε άλλες χώρες.
Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την πλήρη εξάρτηση από την αγορά ή την αλυσίδα εφοδιασμού μιας μεμονωμένης χώρας.
Στηρίζοντας αυτή την ιδέα, ο Goyal πιστεύει ότι η Ινδία μπορεί να γίνει ένα εναλλακτικό μέρος στην περιοχή για εταιρείες που θέλουν να διαφοροποιηθούν εκτός Ταϊβάν για ημιαγωγούς.
«Ενθαρρύνουμε τη βιομηχανία ημιαγωγών σε μεγάλο βαθμό.
Ξεκινήσαμε τη δημιουργία του οικοσυστήματος, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να δούμε όλο και περισσότερα χυτήρια να έρχονται στη χώρα για την πραγματική κατασκευή τσιπ», είπε ο Goyal.
«Αναμένουμε ότι η ζήτηση για προϊόντα ημιαγωγών θα είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 και θα αυξηθεί εκθετικά στη συνέχεια», είπε, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον για τη βιομηχανία ημιαγωγών της Ινδίας επεκτείνεται «με άλματα και όρια».
Η Ινδία στοχεύει να καθιερωθεί ως σημαντικός κόμβος τσιπ παρόμοιο με τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, αναζητώντας ενεργά ξένες εταιρείες για να δημιουργήσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης