Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος Ισραήλ - 100 νεκροί στο Λίβανο από βομβαρδισμούς σε 300 στόχους Hezbollah - Σχέδιο εξόντωσης Hamas με λιμοκτονία

Σοκ και δέος Ισραήλ - 100 νεκροί στο Λίβανο από βομβαρδισμούς σε 300 στόχους Hezbollah - Σχέδιο εξόντωσης Hamas με λιμοκτονία
Άγνωστο εάν είναι νεκρός ή ζωντανός ο ηγέτης της Hamas, Yahya Sinwar - Νέα Γάζα... ο Λίβανος λέει ο γ.γ. του ΟΗΕ - Κατεστραμμένο το 60% όλων των κτηρίων στη Γάζα
(upd8) Σοκ και δέος από το Ισραήλ, το οποίο από τη μια ξεδιπλώνει «βάναυσα» σχέδια για την εξόντωση της Hamas στη Γάζα και από την άλλη εντείνει τους μαζικούς βομβαρδισμούς του στο νότιο Λίβανο - χωρίς να αποκλείει και την χερσαία εισβολή - προκειμένου να εξαλείψει την όποια στρατιωτική δυναμική της Hezbollah, ζητώντας από τους κατοίκους να εκκενώσουν αμέσως την περιοχή.
Ο IDF εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα 23/9 τα ξημερώματα μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων της Hezbollah στο νότιο Λίβανο, πλήττοντας 300 θέσεις της Hezbollah και αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 100 νεκρούς και πάνω από 400 τραυματίες
Από την πλευρά της η Hezbollah, η οποία πραγματοποίησε χθες Κυριακή 23/9επιθέσεις με πάνω από 150 ρουκέτες… βαθιά στο έδαφος του Ισραήλ, ανακοίνωσε πως βομβάρδισε τρεις στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ, αφού ο ισραηλινός στρατός έπληξε δεκάδες θέσεις της σιιτικής οργάνωσης στον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα.
Η Hezbollah διαμηνύει πως θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους, επισημαίνοντας ότι οι απειλές δεν την πτοούν και πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα στρατιωτικά σενάρια.

Χτυπήσαμε 300 στόχους της Hezbollah στον Λίβανο - 100 νεκροί, πάνω από 400 οι τραυματίες

Κατά τους σημερινούς μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς το Ισραήλ υποστήριξε ότι έπληξε 300 στόχους της Hezbollah στον Λίβανο.
ΜΜΕ του Λιβάνου κάνουν λόγο για χαοτικές σκηνές υποστηρίζοντας πως οι Ισραηλινοί προχωρούν σε ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς σε μια ανελέητη σειρά αεροπορικών επιδρομών.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς και για πάνω από 400 τραυματίες, ανάμεσα τους παιδιά, γυναίκες και ιατρικό προσωπικό.
«Εμβαθύνουμε τις επιθέσεις μας στο Λίβανο, οι ενέργειες μας θα συνεχιστούν έως ότου επιτύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή των πολιτών μας στα σπίτια τους» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant.
35_3.JPG
Εκκενώστε τώρα

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου πως κινδυνεύουν από τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Hezbollah.
Για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari εξέδωσε ανακοίνωση μαζικής εκκένωσης προειδοποιώντας τους πολίτες που έχουν απομείνει στο νότιο Λίβανο πως πρέπει να αφήσουν τα σπίτια και τις περιοχές τους διότι κινδυνεύουν.
«Η Hezbollah σας βάζει σε κίνδυνο, εσάς και τις οικογένειες σας.
Η Hezbollah σχεδιάζει να εκτοξεύσει όπλα εναντίον του Ισραήλ και θα πρέπει να πάρετε αποστάσεις αμέσως για την ασφάλεια σας.
Αποκαλύπτουμε την τακτική της Hezbollah να κρύβει έναν πύραυλο cruise μέσα σε κατοικία.
Οι τρομοκράτες δημιούργησαν άνοιγμα για την εκτόξευση του πυραύλου» ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Hagari.
Εκτιμάται ότι πάνω από 100.000 Λιβανέζοι έχουν φύγει από τις εστίες τους στα νότια εδάφη προς πιο βόρειες περιοχές.

Χερσαία εισβολή;

Αν και η προειδοποίηση αυτή δεν φαίνεται να σχετίζεται με κάποια χερσαία εισβολή αλλά μάλλον με μια εντατικοποίηση των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων της Hezbollah, ο πρώην διοικητής του Γενικού Επιτελείου Στρατού του IDF, Gershon HaCohen υποστήριξε ότι είναι απολύτως πιθανό ο ισραηλινός στρατός να εισβάλλει στο νότιο Λίβανο.
«Δεν υπάρχει επιλογή.
Πρέπει, με κάθε τρόπο, να επιστρέψουμε τους κατοίκους που έχουν διαταχθεί να φύγουν, στα σπίτια τους», είπε HaCohen αναφερόμενους στους Ισραηλινούς που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τις περιοχές στα σύνορα λόγω των συγκρούσεων με τη Hezbollah.
«Το κράτος αγωνίζεται να το επιτύχει αυτό, δεδομένων των συνεχών μαχών με τη Hezbollah.
Το Ισραήλ έχει συνειδητοποιήσει ότι οι ενέργειές του μέχρι τώρα δεν μπορούν να φέρουν τους κατοίκους πίσω στα σπίτια τους, και γι' αυτό πρέπει να αλλάξει στάση» υποστήριξε ο Ισραηλινός στρατιωτικός, τονίζοντας ότι ακόμα και αν δεν προχωρήσει το σενάριο εισβολής, η ισραηλινή αεροπορία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην Hezbollah.
«Ωστόσο, είναι απολύτως πιθανό να χρειαστεί να εισέλθουμε με χερσαίες δυνάμεις.
O IDF είναι έτοιμος.
Ο IDF έχει ετοιμάσει μια στρατηγική, αν χρειαστεί.
Αν και υπάρχει διεθνής πίεση, η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά είναι πλέον ένας από τους δηλωμένους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ» υπογράμμισε ο HaCohen.

Gallant (υπουργός Άμυνας Ισραήλ): Μείνετε ψύχραιμοι τις επόμενες ημέρες

Σε μήνυμα του προς τους Ισραηλινούς ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant τους κάλεσε να είναι ήρεμοι και ψύχραιμοι τις επόμενες ημέρες καθώς και να πειθαρχήσουν στις οδηγίες που θα τους δοθούν.
Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από τους κατοίκους των βόρειων περιοχών του Ισραήλ και της κοιλάδας Jezreel να περιορίσουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις, τη στιγμή που προβλεπεται το κλείσιμο σχολείων... ακόμα και παραλιών.

Hezbollah: Μάχη μέχρι τέλους

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Hezbollah, Naim Qassem υποστήριξε πως ο πόλεμος με το Ισραήλ μπαίνει σε μια νέα φάση, ότι η Hezbollah δεν πτοείται από τις απειλές και ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε στρατιωτικές προκλήσεις στο μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, κήρυξε μια νέα φάση του πολέμου με το Ισραήλ, που περιγράφεται ως «μια μάχη χωρίς τέλος και χωρίς όρια, όπου η οργάνωση θα συνεχίσει να επιτίθεται με απροσδόκητους τρόπους, χτυπώντας τον εχθρό όταν δεν θα το περιμένει».
Η Hezbollah επιτέθηκε με περισσότερες από 150 ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ, πλήττοντας μάλιστα στόχους βαθιά στο ισραηλινό έδαφος.
Χθες 22/9 η Ηezbollah πραγματοποίησε τρεις επιθέσεις με ρουκέτες, οι οποίες έπληξαν στόχους τόσο στην Haifa όσο και σε εδάφη ακόμα και σε βάθος 60 χιλιομέτρων από τη συνοριακή γραμμή ενώ αναφέρεται πως επλήγη και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ramat David, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά της Haifa.

Σχέδιο εξόντωσης της Hamas μέσω… λιμοκτονίας

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu αναφέρθηκε στο σχέδιο των στρατηγών υπό τον απόστρατο στρατηγό Giora Eiland για το πώς μπορεί να επέλθει η εξόντωση της Hamas.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει επί της ουσίας πως όλα τα βόρεια εδάφη της Γάζας θα μετατραπούν σε στρατιωτική ζώνη.
«Είναι ένα από τα σχέδια που εξετάζουμε, αλλά υπάρχουν και μερικά ακόμα» είπε ο Netanyahu, αναφέροντας πως παραμένει η δέσμευση για τη διάλυση του πολιτικού ελέγχου της Hamas.
Βάσει του σχεδίου Eiland ο ισραηλινός στρατός θα απομακρύνει περισσότερους από 300.000 Παλαιστινίους από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα τεθεί υπό τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο του Ισραήλ.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει «τακτικές πολιορκίας» για να οδηγήσει τους μαχητές της Hamas στη λιμοκτονία, έτσι ώστε να αναγκαστούν να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους.
«Όσοι φύγουν, θα έχουν νερό και φαγητό» είχε υποστηρίξει ο Eiland, επισημαίνοντας πως «μέσα σε μια εβδομάδα, ολόκληρη η βόρεια Γάζα θα είναι στρατιωτικό έδαφος, όπου δεν θα εισέρχεται καμία προμήθεια».
Εκτιμάται ότι στην περιοχή αυτή είναι ενεργοί ακόμα 5.000 μαχητές της Hamas.
Κατά τον Eiland το σχέδιο αυτό θα στρέψει τους Παλαιστίνιους κατοίκους κατά της Hamas, υποστηρίζοντας αυτό αποτελεί και τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» του ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar.
Μέχρι στιγμής πάντως το σχέδιο αυτό δεν έχει εγκριθεί, αν και 27 βουλευτές της Κνεσέτ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτό το σχέδιο.

Άγνωστη η τύχη του Sinwar

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν την είδηση για το εάν ο ηγέτης της Hamas, Yahya Sinwar είναι ζωντανός.
Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες Κυριακή 23/9 αναφέρουν πως ο Sinwar είχε σκοτωθεί.
«Σχετικά με το τι έχει αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες για την κατάσταση του Sinwar, δεν μπορώ ούτε να το επιβεβαιώσω ούτε να το διαψεύσω.
Έχουμε μία αποστολή - να φτάσουμε στο Sinwar, και θα το κάνουμε» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari.

To Ισραήλ έχει γκρεμίσει 60% όλων των κτηρίων στη Γάζα

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στη Γάζα.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις δορυφορικών φωτογραφιών των αμερικανών ερευνητών Corey Scher και Jamon Van Den Hoek, στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, το 58,7% των κτηρίων της Γάζας έχει υποστεί ζημιές ή έχει ολοσχερώς καταστραφεί.
Πρόκειται συνολικά για περίπου 169.000 κτίρια.
Όπως αναφέρεται, οι σημαντικότερες καταστροφές σημειώθηκαν κατά τους δύο-τρεις πρώτους μήνες του πολέμου.
Στον βόρειο τομέα, η πόλη της Γάζας, που αριθμούσε 600.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είναι ρημαγμένη καθώς το 73,9% των κτιρίων της πόλης έχει πληγεί ενώ και στη Rafah έχει πληγεί το 46,3% των κτhρίων.
Στις 20 Αυγούστου, μόνο 16 από τα 36 νοσοκομεία (44%) λειτουργούσαν μερικώς στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ εκτιμάται πως έχει καταστραφεί το 85% των σχολικών κτηρίων και το 70% των τζαμιών.
Επίσης, αναφέρεται πως έως τις 27 Αυγούστου, το 68% των αγροτικών εδαφών είχε υποστεί ζημιές όπως και το 68% του οδικού δικτύου.
israel_7.jpg
Netanyahu: Ζωντανοί 50 Ισραηλινοί όμηροι

Σύμφωνα με τον Netanyahu, εκτιμάται ότι περίπου 50 από τους 97 ομήρους που κρατά η Hamas, είναι ζωντανοί.
Ο Netanyahu φέρεται να έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης με την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής καθώς η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, οι 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια της Hamas, αν και από αυτούς οι 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2023 η Hamas είχε αφήσει ελεύθερους 105 ομήρους στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ.

Νέα Γάζα… ο Λίβανος

Η διεθνής κοινότητα καλεί τόσο το Ισραήλ όσο και την Hezbollah και την Hamas να αποκλιμακώσουν την ένταση.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres δήλωσε ανήσυχος για τον κίνδυνο ο Λίβανος να μετατραπεί σε δεύτερη Λωρίδα της Γάζας.
Aπό την πλευρά της η Αίγυπτος εξέφρασε φόβο για «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών του Ισραήλ και της Hezbollah θα υπονομεύσει τις προσπάθειες να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης