Τελευταία Νέα
Speculator

Η MLS αποκαλύπτει την κατάντια του Χρηματιστηρίου, της Κεφαλαιαγοράς και των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης

Η MLS αποκαλύπτει την κατάντια του Χρηματιστηρίου, της Κεφαλαιαγοράς και των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης
Πέντε χρόνια σε αναστολή - Ο Κοντόπουλος δεν εφαρμόζει τον Κανονισμό που διαφήμισε - Η εξασφαλισμένη προστασία από τους πιστωτές και τα ερωτήματα
Απίστευτο κι όμως ελληνικό.
Μια εταιρία που βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τις 13 Μάϊου 2020, δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις από τη χρήση του 2020, έχει συστήσει θυγατρική ΙΚΕ από το 2021 που ασκεί το αντικείμενό της και έχει τον ίδιο διακριτικό τίτλο και ο εμφανιζόμενος Διευθύνων Σύμβουλος είναι αδήλωτος στο ΓΕΜΗ, συνεχίζει να είναι εισηγμένη και την ίδια στιγμή καμία αρχή, είτε από το Υπουργείο Οικονομικών, είτε από το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν παρεμβαίνει.
Η MLS αποτελεί παράδειγμα για τους όρους που διεξάγεται η επιχειρηματικότητα στη χώρα αλλά και της αφασίας των εποπτικών αρχών πάσης φύσεως. Η τελευταία πράξη της φαρσοκωμωδίας διαδραματίζεται με τις περίφημες συνελεύσεις των ομολογιούχων που συγκαλούνται και είτε δεν επιτυγχάνουν απαρτία είτε όταν την επιτυγχάνουν εμφανίζεται ο κατά δήλωσή του Διευθύνων Σύμβουλος υποτίθεται να ενημερώσει για το σχέδιο αναδιάρθρωσης για το οποίο δεν ενημερώνει γιατί απλά δεν υπάρχει.

Παραμύθια της Χαλιμά

Το παιγνίδι άλλωστε έχει παιχτεί και στο παρελθόν όπου υποτίθεται το 2021 η Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ ανέλαβε να κάνει σχέδιο αναδιάρθρωσης και μετά «εξαφανίστηκε» μαζί με την άγνωστων λοιπών στοιχείων Corinth Investments που υποτίθεται ότι ήταν ενδιαφερόμενος επενδυτής χωρίς κανένας να καλέσει τους κυρίους της MLS και της ΑΕΠΕΥ να δώσουν εξηγήσεις τι ακριβώς είχε συμβεί και αν η σύμβαση που υποτίθεται ότι υπήρχε ήτνα απλά εικονική.
Η ουσία είναι ότι με όλο αυτόν τραγέλαφο έχουν μεταφερθεί περιουσιακά στοιχεία στη θυγατρική MLS ΙΚΕ τα οποία ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται και πως γίνεται η διαχείρισή τους.
Παρ όλα αυτά η μετοχή της εταιρίας καθώς φαίνεται ότι το Χρηματιστήριο περί άλλα τυρβάζει εκτός και αν ο κ. Κοντόπουλος και οι υπηρεσίες του θεωρούν ότι «η διαγραφή αυτή ενδέχεται να βλάψει σημαντικά τα συμφέροντα των επενδυτών ή την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Για να τα βλάψει όμως πρέπει να υπάρχει και αντικείμενο. Άραγε που έχει δει το αντικείμενο το Χρηματιστήριο.

Ο ατάραχος Κοντόπουλος και η «υπεύθυνη» Κεφαλαιαγορά

Κατά τα άλλα ο κ. Κοντόπουλος ευαγγελίζεται έναν αυστηρό κανονισμό για τη διασπορά όταν ο ίδιος δεν εφαρμόζει τον Κανονισμό που λέει ότι «Το Χ.Α. δύναται να προβαίνει σε διαγραφή Χρηματοπιστωτικού Μέσου όταν το «Χρηματοπιστωτικό Μέσο δεν πληροί πλέον του κανόνες της ρυθμιζόμενης αγοράς και καθίσταται μη αναστρέψιμη η συνέχιση της δραστηριότητας του Εκδότη ή δεν διασφαλίζεται ή απειλείται οριστικά η ομαλή διαπραγμάτευση». Εκτός και αν το δύναται σημαίνει ότι όποτε μας αρέσει και για όποιον μας αρέσει.
Τα ίδια συμβαίνουν και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία ενώ η ΕΛΤΕ «έπιασε με τη γίδα στην πλάτη» την MLS να έχει μαγειρεμένες οικονομικές καταστάσεις έκανε το απίθανο να ορίσει την Deloitte να κάνει ένα διάτρητο έλεγχο καθώς ο έλεγχος έγινε με στοιχεία που έδωσε η ίδια η εταιρία και για τα οποία δεν εγγυόταν η Deloitte δίνοντας με τον τρόπο αυτό χρόνο στην οικογένεια Καματάκη να μην αφήσει τίποτα στην εταιρία για τους μετόχους και τους ομολογιούχους.

Η προστασία

Το αστείο στην όλη ιστορία είναι ότι η Procredit bank προσπαθεί να βγάλει εδώ και χρόνια σε πλειστηριασμό το ακίνητο της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη (τελευταία προσπάθεια τον Ιούλιο του 2024) και ο πλειστηριασμός ανεστάλη καθώς η εταιρία παραδόξως εξασφαλίζει προστασία από τους πιστωτές. Ποιος δικαστής άραγε και με τι στοιχεία παρέχει αυτή την προστασία;
Πέραν αυτού υπάρχει το ερώτημα τι έκανε το Υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιες φορολογικές αρχές όταν διαπιστώθηκε ότι η MLS είχε παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις αλλά και αν ποτέ η υπόθεση εστάλη στη δικαιοσύνη.
Γιατί κανένας δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί ποια η διαφορά του σκανδάλου Folli Follie με αυτό της MLS εκτός από το μέγεθος των εταιριών;
Προφανώς ζούμε στη χώρα της απόλυτης ανευθυνότητας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης