Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αντίπαλον δέος στην παράνοια των ΑΠΕ τα… ρομπότ – Πως συμβάλουν στην ασφαλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας

Αντίπαλον δέος στην παράνοια των ΑΠΕ τα… ρομπότ – Πως συμβάλουν στην ασφαλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
Τα ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως τόσο σε ορυκτά καύσιμα όσο και σε επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως και τώρα ο ρόλος τους στα έργα πυρηνικής ενέργειας επεκτείνεται
Οι καινοτομίες στην τεχνολογία συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στις επιχειρήσεις πυρηνικής ενέργειας μέσω της χρήσης ρομπότ, τα οποία μπορούν να μειώσουν την ανθρώπινη έκθεση σε επιχειρησιακούς κινδύνους.
Οι εταιρείες ενέργειας σε όλο τον κόσμο ενσωματώνουν πλέον αυτόνομες έξυπνες τεχνολογίες σε λειτουργίες για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας, τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της απομακρυσμένης πρόσβασης.
Τα ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως τόσο σε ορυκτά καύσιμα όσο και σε επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως και τώρα ο ρόλος τους στα έργα πυρηνικής ενέργειας επεκτείνεται, σύμφωνα με το oilprice.com.
Οι πυρηνικές εταιρείες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη ρομποτική για δραστηριότητες παροπλισμού, καθώς και για εργασίες παρακολούθησης.
Μάλιστα, η χρήση ρομπότ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια χάρη στις συνεχείς τεχνολογικές καινοτομίες και το μεγαλύτερο άνοιγμα στον εκσυγχρονισμό μέσω της ψηφιοποίησης.

Η πρόοδος

Τον Σεπτέμβριο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πλήρως αυτόνομο ρομπότ για να επιθεωρήσουν το εσωτερικό ενός αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης σε ένα πρώτο στο είδος του έργο που εξετάζει πώς να βελτιώσει τις δραστηριότητες απομακρυσμένης παρακολούθησης.
Το έργο στις εγκαταστάσεις της Κοινής Ευρωπαϊκής Αρχής Ατομικής Ενέργειας (AEA) στο Ευρωπαϊκό Torus (JET) διήρκεσε 35 ημέρες.
Η Αρχή Ατομικής Ενέργειας χρησιμοποίησε το ρομπότ Spot της Boston Dynamics για να εξερευνήσει τον αντιδραστήρα, χρησιμοποιώντας αισθητήρες για τη χαρτογράφηση του χώρου, την παρακολούθηση των συνθηκών, την κίνηση γύρω από εμπόδια και τους εργαζόμενους και τη συλλογή κρίσιμων δεδομένων.
Αυτή η εργασία συνήθως εκτελείται από ανθρώπους, αλλά η χρήση ρομπότ για τέτοιες εργασίες θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις πυρηνικές επιχειρήσεις.

Ο ρόλος της ρομποτικής

Σύμφωνα με τον Robert Skilton, από την ομάδα επικίνδυνων περιβαλλόντων της UKAEA, «αυτή η ανάπτυξη αποδεικνύει ότι τα αυτόνομα ρομπότ μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια και να μειώσουν το κόστος».
«Αυτές οι λύσεις «επόμενης γενιάς» γίνονται έτοιμες να χρησιμοποιηθούν σε άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως ο παροπλισμός πυρηνικών, ο περιβαλλοντικός καθαρισμός και η ανακούφιση από καταστροφές», πρόσθεσε.
Ενώ η ανθρώπινη πρόσβαση στους πυρηνικούς σταθμούς είναι περιορισμένη λόγω των ακραίων συνθηκών στο εσωτερικό, που περιλαμβάνουν ακτινοβολία, συνθήκες κενού και υψηλές θερμοκρασίες, οι εταιρείες πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια τη χρήση ρομπότ για δραστηριότητες μακροπρόθεσμης παρακολούθησης.
Στόχος είναι ο σταδιακός παροπλισμός του JET με δυνατότητα επαναλειτουργίας για μελλοντικά έργα πυρηνικής ενέργειας.
Ενώ αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα ενός πλήρως αυτόνομου ρομπότ που χρησιμοποιείται για σκοπούς παροπλισμού, αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν τη ρομποτική στις δραστηριότητές τους.

Ραγδαία ανάπτυξη

Η αγορά υπηρεσιών πυρηνικού παροπλισμού αναπτύσσεται ραγδαία, με αναμενόμενο προβλεπόμενο σύνθετο Ετήσιο Ρυθμό Ανάπτυξης (CAGR) 13% μεταξύ 2020 και 2024.
Οι πυρηνικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο υιοθετούν ολοένα και περισσότερο καινοτόμες τεχνολογίες για δραστηριότητες παροπλισμού, όπως το Διαδίκτυο των πραγμάτων, Big Δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη και 5G.
Στο παρελθόν, η υιοθέτηση ρομποτικών τεχνολογιών για πυρηνικούς σταθμούς παρεμποδιζόταν από αυστηρούς τομεακούς κανονισμούς, οι οποίοι αλλάζουν όλο και περισσότερο για να επιτρέψουν τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστατεί στον κόσμο όσον αφορά τη χρήση ρομπότ σε δραστηριότητες παροπλισμού, με τους ερευνητές να έχουν ξεκινήσει άλλο ένα κλείσιμο με τη βοήθεια της ρομποτικής στη Σκωτία τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν το Spot για να επιθεωρήσουν κτίρια και εξοπλισμό και να διαχωρίσουν τα απόβλητα στο 70χρονο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Dounreay στη βόρεια Σκωτία.
Το Dounreay έχει μείνει αχρησιμοποίητο για αρκετές δεκαετίες λόγω της πολυπλοκότητας των δραστηριοτήτων παροπλισμού.
Υπάρχουν πάνω από 200 ξεχωριστές εγκαταστάσεις στην τοποθεσία, γεμάτες με ραδιενεργά υλικά.
Το Spot βοηθά τους μηχανικούς να χαρτογραφήσουν πού βρίσκεται η ακτινοβολία στις εγκαταστάσεις για να κατανοήσουν πώς μπορούν να προσεγγίσουν καλύτερα το έργο του παροπλισμού.
Άλλες χώρες προσπαθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους παράγοντες της βιομηχανίας να ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές ρομποτικής ειδικά για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Αυτό θα επιτρέψει την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών στις πυρηνικές επιχειρήσεις με μεγαλύτερη υποστήριξη από ρυθμιστικούς φορείς.
Μέχρι σήμερα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και αρκετές άλλες χώρες έχουν δώσει σημαντική προσοχή στην εφαρμογή αυτόνομων ρομπότ στον πυρηνικό παροπλισμό.

Το παράδειγμα της Φουκουσίμα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ενθαρρύνει τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες στις δραστηριότητές τους για τη βελτίωση της απόδοσης, τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας.
Ο Mikhail Chudakov, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ και Επικεφαλής του Τμήματος Πυρηνικής Ενέργειας εξήγησε: «Είτε πρόκειται για ρομπότ που αψηφούν την ακτινοβολία που εργάζονται σε τοποθεσίες ατυχημάτων όπως η Fukushima Daiichi στην Ιαπωνία, είτε για τρισδιάστατη μοντελοποίηση που χρησιμοποιείται για τον καλύτερο σχεδιασμό αποσυναρμολόγησης σε αποσυρθέντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ο τομέας του πυρηνικού παροπλισμού βρίσκεται όλο και περισσότερο στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας».
«Αυτές οι τεχνολογίες παρέχουν ζωτικής σημασίας γνώσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, ειδικά σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους, βοηθώντας έτσι να διασφαλιστεί ότι αυτές οι εργασίες εκτελούνται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε.
Χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες ρομποτικής, ο ΔΟΑΕ πιστεύει ότι τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την αρχή μέχρι το τέλος των έργων παροπλισμού παγκοσμίως.
Ο οργανισμός προτείνει οι πυρηνικές εταιρείες να δημιουργήσουν αρθρωτά, ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα βασισμένο σε τρισδιάστατη σάρωση και σχεδιασμό με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD) ή δημιουργώντας μοντέλα διαχείρισης πληροφοριών κτιρίου (BIM) που ενσωματώνουν τρισδιάστατα ραδιολογικά και άλλα δεδομένα.
Αυτός ο τύπος μοντέλου διαχειρίζεται όλες τις πληροφορίες, είναι ενσωματωμένος με μοντέλα ακτινολογικής φυσικής και άλλα συστήματα και τα συγκεντρώνει όλα σε ένα σύστημα που υποστηρίζει την αρχή της μείωσης του ραδιολογικού κινδύνου στο «όσο χαμηλό όσο είναι λογικά εφικτό» (ALARA).
Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται επί του παρόντος στη Φουκουσίμα.
Τον Σεπτέμβριο, άρχισαν οι εργασίες στον αντιδραστήρα Μονάδας 2 του ανενεργού πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα για την ανάκτηση ενός μικρού κομματιού του καυσίμου που έλιωσε το 2011.
Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν μια συσκευή που ονομάζεται Telesco, ρομποτική, για να πραγματοποιήσουν τη λειτουργία.
Μόλις συλλεχθούν τα δεδομένα, οι ερευνητές θα αναλύσουν τα 3 γραμμάρια καυσίμου για να καταλάβουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται.
Η Tokyo Electric Power Company Holdings και η ιαπωνική κυβέρνηση στοχεύουν να καθαρίσουν ολόκληρη την περιοχή από ραδιενεργά υλικά έως το 2050.
Εάν το έργο είναι επιτυχές, πιθανότατα θα ενθαρρύνει πυρηνικές εταιρείες σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν ρομποτική για τις δραστηριότητές τους παροπλισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης