Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή Le Pen: Με δικαστικές διώξεις το κατεστημένο επιχειρεί να γονατίσει το μεγαλύτερο γαλλικό κόμμα - Δεν τη θέλουν υποψήφια το 2027

Οργή Le Pen: Με δικαστικές διώξεις το κατεστημένο επιχειρεί να γονατίσει το μεγαλύτερο γαλλικό κόμμα - Δεν τη θέλουν υποψήφια το 2027
Τυχόν αποκλεισμός της υποψηφιότητας της Marine Le Pen θα δημιουργήσει πολιτικό σεισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του πατριωτικού κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης του οποίου ηγείται η Marine Le Pen και πάνω από δώδεκα ακόμη στελέχη του κόμματος και άλλοι δικάζονται για καταγγελίες για κατάχρηση κονδυλίων που διέθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πληρωμή συμβούλων που εργάζονται αποκλειστικά για το κόμμα.
Οι εισαγγελείς στην υπόθεση κατά της Marine Le Pen και των συναδέλφων της ισχυρίζονται ότι μεταξύ 2004 και 2016, το πατριωτικό δεξιό κόμμα, τότε γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο, έκανε κατάχρηση εκατομμυρίων ευρώ σε χρήματα της ΕΕ, ξοδεύοντας μετρητά για κοινοβουλευτικούς βοηθούς σε προσωπικό συμπεριλαμβανομένου ενός σωματοφύλακα. για την Marine Le Pen και τον πατέρα της, καθώς και για έναν επιτελάρχη, έναν γραμματέα και έναν γραφίστα.
Η Le Pen αρνείται κάθε αδίκημα, κατηγορώντας τη δίωξη για «κατασκευασμένη» με «φεύτικες κατηγορίες», διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα «δεν έχει παραβιάσει κανέναν πολιτικό και κανονιστικό κανόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και υποσχόμενη να παρουσιάσει «σοβαρά και εξαιρετικά σταθερά επιχειρήματα» στην υπεράσπιση του κόμματος τους επόμενους μήνες.
«Οι βοηθοί δεν εργάζονται για το κοινοβούλιο.
«Είναι πολιτικοί βοηθοί αιρετών αξιωματούχων, πολιτικοί εξ ορισμού», υποστηρίζει η Marine Le Pen.
«Έχω την εντύπωση ότι οι κατηγορίες έχουν ‘‘κατασκευαστεί’’ από την εισαγγελία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε στην κατάθεσή της την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά αποζημίωση 2,7 εκατομμυρίων ευρώ από το κόμμα για «οικονομικές ζημιές και ζημίες όσον αφορά το κύρος του θεσμού», που αντιστοιχούν σε 1 εκατομμύριο ευρώ που έχει ήδη επιστρέψει το κόμμα μετά από έρευνα.
Η 56χρονη πολιτικός υπηρέτησε ως πρόεδρος του κόμματος μεταξύ 2011 και 2021, εργάστηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 2009 και 2017 και έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος τρεις φορές μεταξύ 2012 και 2022, λαμβάνοντας 41,5% των ψήφων στην κούρσα του 2022 στον δεύτερο γύρο εναντίον του νυν προέδρου Emmanuel Macron.
Ξεχωριστά, η Marine Le Pen και οι συνάδελφοί της θα μπορούσαν τώρα να αντιμετωπίσουν έως και 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ, εάν κριθούν ένοχοι για κατάχρηση των κονδυλίων της ΕΕ.
Η ίδια θα μπορούσε επίσης να απαγορευτεί από το να είναι υποψήφιος για το αξίωμα για πέντε έως δέκα χρόνια, κάτι που θα της απαγόρευε από το να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Συγκεκριμένα, το κόμμα και οι σύμμαχοί του κέρδισαν περίπου 142 έδρες στις πρόωρες γαλλικές βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο, λαμβάνοντας 53 επιπλέον έδρες στο κοινοβούλιο των 577 εδρών, καθώς οι κεντρώοι είδαν τον αριθμό των εδρών τους να μειώνεται κατά 86 έδρες, σε 159 συνολικά.
Το δεξιό κόμμα αναδείχθηκε ως καθοριστικός παράγοντας για την παραμονή στην εξουσθας να ρίξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Michel Barnier που διορίστηκε από τον Macron αυτή την εβδομάδα, αφού το λαϊκιστικό αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για την αντιδημοκρατική εκπροσώπηση της κυβέρνησης και τα σχέδια δημοσιονομική εξυγίανσης.

Υπό επιτήρηση

Η Marine Le Pen είχε υποσχεθεί νωρίτερα ότι θα κρατήσει τον Barnier «υπό επιτήρηση», αλλά θα δώσει στην κυβέρνησή του μια ευκαιρία, υπό τον όρο ότι τυχόν νέες αυξήσεις φόρων θα συμπληρωθούν από μέτρα για την υποστήριξη της κατώτερης και μεσαίας τάξης και θα ληφθούν μέτρα για αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση. και μέτρα κατά του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων.
Οι κύριοι παρατηρητές αναμένουν ότι η δίκη θα ωθήσει την Εθνική Συσπείρωση να εστιάσει την προσοχή και τους πόρους της στην υπεράσπιση του εαυτού τους αντί να παίξουν πλήρως τον αντιπολιτευτικό τους ρόλο, με ορισμένους να προτείνουν ότι η πολυετής εκστρατεία της Marine Le Pen για επιτυχή διεύρυνση της βάσης του κόμματος θα μπορούσε να αμαυρωθεί σοβαρά εάν ή οι συνάδελφοί της κρίνονται ένοχοι.
Η δίκη είναι μια ευκαιρία για το κατεστημένο να ρίξει σκιά στο κόμμα της και «μια καλή ευκαιρία να γονατίσει αυτό που είναι τώρα το κορυφαίο κόμμα της Γαλλίας», δήλωσε η Δρ. Ο Edouard Husson, ιστορικός και εκδότης του Le Courrier des Strateges – ενός γαλλικού περιοδικού για την γεωπολιτική υποθέσεων, είπε στο Sputnik.
«Δεν μπορώ να σχολιάσω τα γεγονότα της υπόθεσης.
Μπορώ όμως να μιλήσω για το πλαίσιο.
Τα υποτιθέμενα γεγονότα χρονολογούνται από μια εποχή που το κόμμα της Marine Le Pen είχε λίγα εκλεγμένα μέλη, αλλά είχε μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης λόγω της σταθερής βάσης του στη Γαλλία, της ανάγκης χρηματοδότησης μιας κομματικής μηχανής κ.λπ...
Το γαλλικό σύστημα χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων είναι μειονεκτική για μικρά κόμματα ή κόμματα σε άνοδο, όπως το Εθνικό Μέτωπο/Εθνική Συνέλευση εκείνη την εποχή – δεδομένου ότι χορηγεί χρηματοδότηση με βάση τον αριθμό των ψήφων που αποκτήθηκαν. Επομένως, υποθέτω ότι αυτό για το οποίο κατηγορείται η κ. Λεπέν και οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι ότι χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρα από το εύλογο. Προφανώς, της Εθνικής Συνέλευσης «Ο φόβος είναι ότι μπορεί να κριθεί πιο αυστηρά από άλλα μέρη», είπε ο Husson
Prodigal on X: "Political lawfare against the Right isn't limited to the  States. “Marine Le Pen goes on trial over EU expenses scandal French  far-right leader accused of paying her European parliament
«Ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.
«Όσο περισσότερο οι γαλλικές κυβερνήσεις μας μιλούν για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τόσο λιγότερο την εφαρμόζουν», είπε ο Husson, υπονοώντας ότι η δίκη έχει προφανώς πολιτικά κίνητρα και ίσως συνδέεται με την επιθυμία της κυβέρνησης Barnier να επιβιώσει πολιτικά.
«Η πεποίθηση της Le Pen θα είναι επομένως περιορισμένη, με αντάλλαγμα –τουλάχιστον παθητική– υποστήριξη προς την κυβέρνηση Barnier», είπε ο, προβλέποντας ότι η Le Pen δεν θα είναι ακατάλληλη για άλλη μια βολή στην προεδρία το 2027.
Από τη μια πλευρά, «οτιδήποτε φαίνεται να διώκει την [Εθνική Συσπείρωση] είναι καλό για το κόμμα: ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους των διαδηλωτών να το υποστηρίξουν», τόνισε ο Husson.

Βρούτος ο Jordan Bardella;

Πράγματι, ο συνεργάτης του UnHerd, William Nattrass, έχει προτείνει ότι η χρήση της δικαιοσύνης κατά της Λεπέν θα μπορούσε να καταλήξει να πλήξει τους αντιπάλους της, με ένοχη ετυμηγορία και αποκλεισμό από το αξίωμα που απειλεί να προκαλέσει «πολιτικό σεισμό [που] θα ταρακουνούσε ολόκληρη την ΕΕ».
Από την άλλη, ο Husson δεν αποκλείει ότι κάποιοι στο κόμμα της Le Pen μπορεί να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη δίκη για να εδραιώσουν τις δικές τους θέσεις.
«Κατά τη γνώμη μου, ο κίνδυνος προέρχεται από αλλού: ο Jordan Bardella, ο νεαρός πρόεδρος του κόμματος, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε αποδυνάμωση της θέσης της Le Pen για να προσπαθήσει να κλέψει την υποψηφιότητά της ως προεδρική υποψήφια το 2027. Προφανώς, αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος, από τη σκοπιά του [κόμματος], γιατί η Marine Le Pen είναι η κινητήρια δύναμη του κόμματος. «Αλλά το σύστημα των μέσων ενημέρωσης θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να γυρίσει το κεφάλι του Jordan Bardella και να τον κάνει να επαναστατήσει ενάντια στη γυναίκα που έκανε την πολιτική του καριέρα», είπε ο Husson .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης