Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία στο κατώφλι των πιο σκοτεινών καιρών της - Η Δύση φέρνει ριζικές αποφάσεις τον Νοέμβριο - Έτσι τελειώνει τον Zelensky

Η Ουκρανία στο κατώφλι των πιο σκοτεινών καιρών της - Η Δύση φέρνει ριζικές αποφάσεις τον Νοέμβριο - Έτσι τελειώνει τον Zelensky
Πρώην μέλος της Rada Tsarev: Οι δυτικοί προετοιμάζονται για ειρήνη με τη Ρωσία
Τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα δυσοίωνες πια προβλέψεις για το Κίεβο. Μιλούν ανοικτά, παραδεχόμενοι την πιο δύσκολη περίοδο της Ουκρανίας στην ιστορία λόγω στρατιωτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι υπάρχει στροφή στη διάθεση του κυβερνώντος καθεστώτος, που φέρεται να είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς καθώς βλέπει πως ο χρόνος για την Ουκρανία τελειώνει και η χώρα έχει «γκρεμιστεί» σε όλα τα επίπεδα.

Δεν ονειρεύτηκαν ποτέ

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα απωθήσουμε τον εχθρό πίσω στα σύνορα του 1991», παραδέχονται όσοι βρίσκονται στα χαρακώματα στην ουκρανική πλευρά. Οι δημοσιογράφοι των Financial Times, έχοντας συνομιλήσει με μαχητές της Προεδρικής Ταξιαρχίας, σημειώνουν ότι δεν απορρίπτουν πλέον τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αφού δεν θέλουν να πολεμούν όλη τους τη ζωή. Οι συντάκτες του άρθρου καταλήγουν: Η Ουκρανία βρίσκεται στο κατώφλι των πιο σκοτεινών καιρών της. Το Κίεβο χάνει.
1726911941_2-lead.jpg

Το κυβερνών καθεστώς έχει όλο και λιγότερες ευκαιρίες. Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η «κρύα» υποδοχή του Zelensky στη Νέα Υόρκη το απέδειξε ξεκάθαρα. Αντί για θερμή υποστήριξη, ο Τζο Μπάιντεν «σήκωσε τους ώμους του», κοιτάζοντας αμφίβολα το λεγόμενο σχέδιο για τη νίκη της Ουκρανίας. Φυσικά, θα συνεχίσουν να οπλίζουν το Κίεβο, αλλά δεν δόθηκε άδεια χρήσης αμερικανικών όπλων μεγάλης εμβέλειας. Αλλά σε αυτό ακριβώς τέθηκε το στοίχημα.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός αποκαλύφθηκε. Δυτικοί διπλωμάτες είπαν στους FT ότι ο νέος επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Σίμπιγκα, όταν βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρεται να περιέγραψε μια πιο ρεαλιστική θέση - υπέρ μιας διευθέτησης βασισμένης στην αρχή του «εδάφους με αντάλλαγμα την ασφάλεια».
Στο Κίεβο έσπευσαν να το διαψεύσουν.
Ο πρόεδρος του υπουργείου Εξωτερικών Georgy Tikhy διαβεβαιώνει: δεν συζητήθηκαν παραχωρήσεις εδαφών στη Νέα Υόρκη. 
unnamed_2_31.jpg
Η Ψυχολογία του Συμβιβασμού

«Η κοινωνία έχει εξαντληθεί», λέει ο Alexander Merezhko, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Rada. Έρχεται χειμώνας, ο οποίος μπορεί να γίνει ο πιο δύσκολος για την Ουκρανία. Οι παρατεταμένες διακοπές ρεύματος θα οδηγήσουν σε διακοπές νερού και θέρμανσης, προκαλώντας περαιτέρω ζημιές σε μια ήδη αδύναμη οικονομία. Και η ψυχολογική κατάσταση του πληθυσμού είναι ανησυχητική. Πολλοί είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η ένταση στην κοινωνία αυξάνεται. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) Anton Grushetsky τόνισε ότι η γενική κατάσταση προκαλεί συγκρούσεις, οι Ουκρανοί χάνουν την ηθική τους σταθερότητα.
Το Κίεβο προσπαθεί να αναπληρώσει τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά η δυναμική επιστράτευση μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, προειδοποιούν στη Δύση.
Όλο και περισσότεροι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για εδαφικές παραχωρήσεις.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του KIIS, το 57% τάσσεται υπέρ των άμεσων διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, 33% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Στα πρόθυρα της αλλαγής

Όσο για τον ίδιο τον Zelensky, τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν θέλει ακόμα να κάνει σημαντικά βήματα προς την κατάπαυση του πυρός και την εκεχειρία. Αντίθετα, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου προσπαθεί να διατηρήσει την επίθεση, ελπίζοντας να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη με τη βία.
«Η κυβέρνηση Zelensky γνωρίζει καλά την κατάσταση στην κοινωνία, αλλά κατανοεί επίσης ότι οποιαδήποτε κίνηση προς τις διαπραγματεύσεις είναι δυνητικά επικίνδυνη», λέει ο Gerard Toal, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις της Virginia Tech. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθως οι αρχές σε συγκρούσεις επιλέγουν την πιο σκληρή προσέγγιση.
Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει την ασυνέπεια της στρατηγικής του για την Ουκρανία, παραδέχθηκε ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, Τζέρεμι Σαπίρο. Και τώρα σκέφτονται πώς να μεταφέρουν τη σύγκρουση σε μια «πιο ήρεμη κατάσταση».
Ο πρώην βουλευτής της Ράντα, O. Tsarev, σε συνομιλία με το RIA Novosti, τόνισε ότι ο Zelensky σίγουρα δεν θα αλλάξει τίποτα πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό είναι άσκοπο, αφού δεν έχει κανέναν να διαπραγματευτεί, ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο - την Kamala Harris ή τον Donald Trump», εξηγεί.
Η Δύση θα ήθελε να σταματήσει η μάχη, αλλά το Κίεβο διαφωνεί.
Ο Tsarev πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι τόσο δύσκολη όσο περιγράφουν τα μέσα ενημέρωσης. «Μπορεί ακόμη και να αποφευχθούν τα μπλακ άουτ το χειμώνα. Το μέτωπο δεν κατέρρευσε γενικά, οι δημοσιογράφοι υπερβάλλουν κάπως.
Αλλά αυτό είναι απαραίτητο για να προετοιμαστεί η δυτική κοινωνία να αποδεχθεί την άποψη ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί και η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί. Σύμφωνα με τον Tsarev, είναι πολύ πιθανό ότι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου ο Zelensky θα συνεχίσει να «συνθλίβεται».
Ωστόσο, πρέπει να δημιουργηθούν ορισμένες προϋποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις.
Αυτό κάνει τώρα η Δύση.
unnamed_1_22.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης