Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μorgan Stanley: To 45% των γυναικών 25 - 44 ετών ως το 2030 θα έχουν μείνει στο… ράφι – Της «έχει φάει» η καριέρα

Μorgan Stanley: To 45% των γυναικών 25 - 44 ετών ως το 2030 θα έχουν μείνει στο… ράφι – Της «έχει φάει» η καριέρα
Δυστοπική πρόβλεψη...
Σε μια δυστοπική όσο και τραγική εκτίμηση για το μέλλον της ανθρωπότητας προχώρησε με εκθέσεις της η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley, προβλέποντας πως τo 45% των γυναικών, ηλικίας 25-44 ετών, ως το 2030 θα έχουν μείνει στο… ράφι
Πιο συγκεκριμένα, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ισότητα των φύλων, το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών και τον ρόλο των γυναικών στο χώρο εργασίας δικαίως αποτέλεσε βασικό επίκεντρο του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης καθ' όλη τη διάρκεια του 2019 - ιδιαίτερα η θετική σύνδεση μεταξύ της διαφορετικότητας των φύλων και της οικονομίας.
Για τις γυναίκες, αυτές οι δημόσιες συζητήσεις καλλιέργησαν το έδαφος για περισσότερη ισότητα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η επαγγελματική ανέλιξη, η αύξηση του εισοδήματος και η καταναλωτική δύναμη.
Για τις εταιρείες και τους επενδυτές που ενστερνίζονται αυτές τις τάσεις, υπάρχουν πολλά οφέλη: από πιο διαφοροποιημένη εταιρική διακυβέρνηση και απόδοση έως ανάπτυξη στην κατώτατη γραμμή.
Η Morgan Stanley Research προσεγγίζει αυτό το θέμα από δύο οπτικές γωνίες, με δύο διαφορετικές εκθέσεις.
Η πρώτη έρευνα εξετάζει πώς αυξανόμενος πληθυσμός γυναικών σε ηλικία εργασίας στις ΗΠΑ - πολλές ανύπαντρες και επικεντρωμένες στην καριέρα - θα έχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο εργατικό δυναμικό, θα συμβάλει στην αύξηση των μισθών και θα φέρει αλλαγές σε μια σειρά από κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων.
Η δεύτερη μοιράζεται ένα πλαίσιο με σκοπό να βοηθήσει τους επενδυτές να εντοπίσουν τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη ποικιλία φύλου, οι οποίες τείνουν να είναι μεγαλύτερες, να έχουν καλύτερες αποδόσεις και να παρουσιάζουν χαμηλότερη μεταβλητότητα.
Αυτές οι δύο εκθέσεις «επισκέπτονται» την υπόθεση ότι τα επόμενα χρόνια οι γυναίκες θα είναι σε θέση να «οδηγούν» την οικονομική συζήτηση τόσο από το εσωτερικό - ως εργατικό δυναμικό που προωθεί την καλύτερη απόδοση της εταιρείας όσο και ως καταναλωτές που ενισχύουν τις δαπάνες και το ΑΕΠ.
1_845.JPG
Μεγέθυνση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, παρότι οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα εξουσίας τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, πρέπει να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος.
Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας στις ΗΠΑ, το 1980, οι γυναίκες κέρδιζαν 64 σεντς για κάθε δολάριο που έβγαζαν οι άνδρες.
Σήμερα, το χάσμα έχει συρρικνωθεί μεταξύ 77 και 85 σεντς ανά δολάριο.
Ενώ η διαφορά των 23 λεπτών στο δολάριο εξακολουθεί να είναι σημαντική, τα υποκείμενα ζητήματα έχουν μετατοπιστεί κάπως.
«Στο παρελθόν, η εκπαίδευση ή οι χαμηλότερες επαγγελματικές επιλογές αύξαναν σε μεγάλο βαθμό το χάσμα στις αμοιβές» λέει η Ellen Zentner, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ.
«Σήμερα, η μητρότητα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας για το χάσμα των μισθών, καθώς οι γυναίκες που γίνονται μητέρες συχνά επιλέγουν να σταματήσουν να εργάζονται ή εργάζονται λιγότερες ώρες».
Τα επόμενα χρόνια, μια άλλη δημογραφική τάση θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση της διαφοράς στις αμοιβές στις ΗΠΑ: η άνοδος των ανύπαντρων εργαζόμενων γυναικών.
Με βάση τα ιστορικά δεδομένα του Γραφείου Απογραφής και τις προβλέψεις της Morgan Stanley, το 45% των γυναικών σε άριστη ηλικία εργασίας (ηλικίας 25-44 ετών) θα είναι ανύπαντρες έως το 2030—το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία—από 41% το 2018.
Τι οδηγεί αυτή την τάση; Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ολοένα περισσότερες γυναίκες καθυστερούν τον γάμο, επιλέγοντας να μείνουν ανύπαντρες ή να χωρίσουν στα 50 και τα 60 τους.
Οι γυναίκες, επίσης, καθυστερούν τον τοκετό ή κάνουν λιγότερα παιδιά από ό,τι στο παρελθόν.
«Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δίνουν τη δυνατότητα σε περισσότερες γυναίκες, με ή χωρίς παιδιά, να εργάζονται με πλήρη απασχόληση, κάτι που θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής των ανύπαντρων γυναικών στην αγορά εργασίας» λέει η Zentner.
Η αύξηση των ποσοστών συμμετοχής θα αυξήσει τους μισθούς των γυναικών και θα συμβάλει στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.
2_626.JPG
Οι γυναίκες ελέγχουν την κατανάλωση

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι γυναίκες ελέγχουν ήδη την κατανάλωση στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έρευνες που διενεργήθηκαν από την MRI-Simmons, συνεισφέρουν περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, κερδίζουν πτυχία με υψηλότερο ποσοστό από τους άνδρες και είναι η κύρια πηγή διατροφής για το 40% του συνόλου των νοικοκυριών των ΗΠΑ.
«Επειδή οι γυναίκες συνεισφέρουν πλέον σημαντικά περισσότερο στο εισόδημα των νοικοκυριών και παραμένουν οι κύριοι αγοραστές, η επιρροή τους έχει αυξηθεί», λέει η Αμερικανίδα αναλύτρια Lauren Cassel.
3_370.JPG
Αυτό ισχύει είτε οι γυναίκες είναι ανύπαντρες είτε παντρεμένες, προσθέτει - αν και οι αποφάσεις για τις δαπάνες ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση της σχέσης.
«Βρίσκουμε ότι οι ανύπαντρες δαπανούν περισσότερο» σημειώνεται.
Η τάση πρόκειται να τονώσει τα τμήματα της οικονομίας όπου οι ανύπαντρες γυναίκες ξοδεύουν ιστορικά περισσότερα, όπως ρούχα και υποδήματα, προσωπική φροντίδα, φαγητό μακριά από το σπίτι και πολυτελή και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι γυναίκες στην παγκόσμια ηγεσία

Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης μπορεί επίσης να επέλθει εν μέρει χάρη στην αυξανόμενη επιρροή τόσο στην πολιτική όσο και στις επιχειρήσεις.
Σήμερα, οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 25% του Κογκρέσου των ΗΠΑ, σε σύγκριση με μόλις 2% το 1970.
Στον επιχειρηματικό κόσμο, περισσότερες γυναίκες από ποτέ υπηρετούν ως Διευθύνουσες Σύμβουλοι, μέλη διοικητικών συμβουλίων, καθώς επίσης και σε άλλες θέσεις υψηλού προφίλ στην κορυφή εταιρειών.
«Αν και η σχέση μεταξύ του χρόνου και του ρυθμού αυτών των κερδών είναι ασαφής, η τάση υποδηλώνει μεταβαλλόμενες στάσεις και πρότυπα γύρω από τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις», λέει η Jessica Alsford, επικεφαλής της ομάδας Global Sustainability Research της Morgan Stanley.
Από το 2010, το ποσοστό των γυναικών στελεχών αυξήθηκε σε όλες τις ανεπτυγμένες περιοχές, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνονται στην Ασία, εκτός της Ιαπωνίας, με διπλασιασμό της συμμετοχής τους από το 2010.
Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα (15% η καθεμία) και οι δύο από το 2010.
Οι γυναίκες παρουσίασαν επίσης αυξήσεις στην εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια στις ανεπτυγμένες περιοχές, αυξάνοντας κατά περισσότερο από 50% την ίδια περίοδο.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι, παγκοσμίως, οι εταιρείες που έχουν υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση για ίση εκπροσώπηση έχουν ξεπεράσει τους λιγότερο διαφορετικούς συναδέλφους τους κατά 3,1% ετησίως τα τελευταία οκτώ χρόνια», λέει ο Jaiwish Nolan, Ποσοτικός Στρατηγικός της Morgan Stanley.
4_202.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης