Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Αιρετική» η ING – Μην ποντάρετε σίγουρα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια, μπορεί να κάνει την έκπληξη

«Αιρετική» η ING – Μην ποντάρετε σίγουρα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια, μπορεί να κάνει την έκπληξη
Γιατί μια μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα είναι λιγότερο προφανής από όσο πιστεύουν οι αγορές
Σε γενικές γραμμές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, αλλά για την ING δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς μια… έκπληξη.
Μετά από άλλη μια παρτίδα αδύναμων δεικτών και πληθωρισμού κάτω από το 2% για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, η ετυμηγορία των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν σαφής: η ΕΚΤ πρέπει και θα μειώσει ξανά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Ωστόσο, κατά την ING η απόφαση για μείωση των επιτοκίων θα είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενη από ό,τι πιστεύουν οι αγορές επί του παρόντος.

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα

Η ING παραπέμπει τους επενδυτές να θυμηθούν ότι στη συνέντευξη Τύπου της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο και τις δύο εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση, το επίσημο μήνυμα της ΕΚΤ ήταν σαφές: η ΕΚΤ ένιωθε πολύ άνετα με έναν πολύ σταδιακό ρυθμό μείωσης του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή έναν σταδιακό και μετρημένο ρυθμό για μειώσεις επιτοκίων .
Η συνεδρίαση του Οκτωβρίου θα ήταν πολύ νωρίς για να δει η ΕΚΤ οποιαδήποτε θεμελιώδη αλλαγή στη δική της εκτίμηση για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ήταν σαφώς η προτιμώμενη επιλογή για την επόμενη μείωση των επιτοκίων, καθώς θα είναι μια συνάντηση με ενημερωμένες μακροπροβολές.
Εν ολίγοις, μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου τέθηκε το στάδιο για τριμηνιαίες μειώσεις επιτοκίων.

Επιχειρήματα για μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο

Η ραγδαία επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό δεν είναι απλώς πρόσφατα στοιχεία.
Στην πραγματικότητα, οι δείκτες του κλίματος είχαν ήδη μειωθεί από τον Ιούνιο και όλοι οι δείκτες ήπιας τάσης υποδηλώνουν χαμηλότερη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.
Στις προβλέψεις της για τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ περίμενε ήδη ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μειωθεί στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο, από 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά οι κίνδυνοι έχουν πλέον σαφώς καθοδική τάση.
Ενώ η πτώση του μετρούμενου πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο εξακολουθούσε να οφείλεται κυρίως σε ευνοϊκές επιδράσεις της βάσης των τιμών της ενέργειας, οι ετήσιες μηνιαίες μεταβολές των τιμών έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και επί του παρόντος υποδηλώνουν υποτίμηση και όχι υπέρβαση του πληθωρισμού.
Τέλος, η τελευταία σειρά αντιπληθωριστικών στοιχείων άφησε τα περιστέρια της ΕΚΤ να πετάξουν ξανά ψηλά, με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΚΤ να ανοίγουν ρητά την πόρτα σε μια περικοπή τον Οκτώβριο.

Επιχειρήματα κατά της μείωσης των επιτοκίων τον Οκτώβριο

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημοσιευτεί τα λεγόμενα «σκληρά» μακροοικονομικά στοιχεία από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
Ο φόβος για περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομικής δυναμικής οφείλεται αποκλειστικά σε δείκτες κλίματος.
Οι ίδιοι δείκτες συναισθήματος που πριν από λίγο καιρό η ΕΚΤ συχνά χαρακτήριζε ως μη απολύτως αξιόπιστους.
Επίσης, η απώλεια κάποιας οικονομικής δυναμικής έχει ήδη ενσωματωθεί στις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ.
Οι αγορές παρηγορήθηκαν από το γεγονός ότι το μέλος της ΕΚΤ Isabel Schnabel σε μια ομιλία του είπε πρόσφατα ότι «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους αντίθετους ανέμους προς την ανάπτυξη».
Στην ίδια ομιλία, ωστόσο, η Schnabel υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να κάνει πολύ λίγα για να λύσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες .
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είχε ήδη τηλεγραφήσει την πτώση του μετρικού πληθωρισμού στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Και, πράγματι, με τον ονομαστικό πληθωρισμό στο 1,8% από έτος σε έτος τον Σεπτέμβριο, ήταν ακριβώς σύμφωνος με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ.
Όσον αφορά το μέλλον, ο μετρούμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου.
Ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου τον Σεπτέμβριο ήταν ένας σημαντικός μοχλός για την πτώση του μετρούμενου πληθωρισμού, οι συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή ώθησαν ξανά τις τιμές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Τέλος, τα διαθέσιμα στοιχεία για τις χώρες υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει υψηλός.
Αυτό είναι άλλο ένα επιχείρημα για την ΕΚΤ να μην μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.
Ενώ τα «γεράκια» της ΕΚΤ ήταν σχετικά σιωπηλά, τροφοδοτώντας τις εικασίες μείωσης των επιτοκίων, ήταν ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos, ο οποίος την Παρασκευή προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς να ισχυριστεί κανείς τη νίκη σχετικά με τον πληθωρισμό.

Θα μπορούσαν οι αγορές να αναγκάσουν την ΕΚΤ να μειώσει την επόμενη εβδομάδα;

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν γρήγορες με την ετυμηγορία τους: η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.
Στο παρελθόν, οι προσδοκίες της αγοράς έτειναν να ωθήσουν τις κεντρικές τράπεζες, και ειδικότερα την ΕΚΤ, στα επόμενα βήματα, μόνο για να αποφευχθεί η απογοήτευση των αγορών και η πιθανή πρόκληση δυσμενών αντιδράσεων στην αγορά.
Ένα τέτοιο μοτίβο μιας κεντρικής τράπεζας που πρέπει να ακολουθεί τις προσδοκίες της αγοράς, ωστόσο, παίζει μάλλον ρόλο σε έναν κύκλο σύσφιξης παρά σε έναν κύκλο χαλάρωσης.
Ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με τα επιτόκια στις τεχνικές της παραδοχές για τις προβλέψεις.
Σε έναν κύκλο σύσφιξης, η επίτευξη λιγότερων αυξήσεων επιτοκίων από ό,τι τιμολογείται από τις αγορές μπορεί να σημαίνει ότι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη θα έρθουν τελικά υψηλότερα από ό,τι στο βασικό σενάριο.
Κατά συνέπεια, θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να επαναφέρει η ΕΚΤ τον πληθωρισμό στον στόχο.
Σε έναν κύκλο χαλάρωσης, ωστόσο, η επίτευξη λιγότερων μειώσεων επιτοκίων από ό,τι τιμολογείται από τις αγορές σημαίνει στην πραγματικότητα χαμηλότερο πληθωρισμό (και χαμηλότερη ανάπτυξη).
Σε μια κατάσταση στην οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταθερά στον στόχο, είναι ένα αποτέλεσμα με το οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να ζήσει πιο εύκολα.
Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος οι αγορές να αναγκάσουν την ΕΚΤ –παρά τη θέλησή της– σε μια πιο επιθετική χαλάρωση είναι επί του παρόντος χαμηλός.

Αβεβαιότητα

Η ING δηλώνει πολύ λιγότερο σίγουρη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η ΕΚΤ θα μειώσει πραγματικά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.
Το κύριο ερώτημα για την ΕΚΤ θα είναι πώς ερμηνεύει τη διάκριση μεταξύ εξάρτησης δεδομένων και εξάρτησης από σημεία δεδομένων.
Εάν όλα τα πρόσφατα δεδομένα θεωρηθούν ως ένα μεγάλο σημείο δεδομένων, δεν υπάρχει λόγος να γίνει περικοπή στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Αν θεωρηθεί ως μια μεγάλη σειρά αποπληθωριστικών δεδομένων, είναι.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, αυτό θα σήμαινε μια σημαντική αλλαγή στη δική της λειτουργία αντίδρασης.
Θα ήταν μια μείωση επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας μείωσης επιτοκίων θα ήταν ότι η ΕΚΤ θα βρισκόταν στη συνέχεια ξαφνικά σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων κάθε συνεδρίαση, ελπίζοντας να είναι μπροστά από την καμπύλη και μειώνοντας το επίπεδο νομισματικού περιορισμού ακριβώς πριν από ένα πιο οικονομικό ατύχημα συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης