Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κλονίζει την οικονομία του Ισραήλ - Μόνιμες οι πληγές

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κλονίζει την οικονομία του Ισραήλ - Μόνιμες οι πληγές
Τα ασφάλιστρα κινδύνου για το ισραηλινό δημόσιο χρέος συνέχισαν να αυξάνονται
Η οικονομία του Ισραήλ συχνά είχε κατορθώσει να ανακάμψει από τις συγκρούσεις στη διάρκεια της ιστορίας της, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις αύξησαν τον κίνδυνο μόνιμων πληγών στην οικονομία από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την Capital Economics, οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα λόγω των αυξημένων κινδύνων ασφαλείας και της προσδοκίας ότι το Ισραήλ θα ακολουθήσει πιο χαλαρή δημοσιονομική στάση καθώς θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες - τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.
Οι κινήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές του Ισραήλ ήταν σχετικά μικρές αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με το αρχικό ξεπούλημα κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πέρυσι, αλλά τα ασφάλιστρα κινδύνου για το ισραηλινό δημόσιο χρέος συνέχισαν να αυξάνονται (τα ασφάλιστρα CDS βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία).
Ακόμη και χωρίς σημαντικές φυσικές ζημιές στο ισραηλινό έδαφος ή στις υποδομές από τη σύγκρουση, το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι ασθενέστερες επενδυτικές προοπτικές θα λειτουργήσουν μεσοπρόθεσμα ως αντίξοος άνεμος για την οικονομία.

Αντίδραση

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς το Ισραήλ θα επιλέξει να αντιδράσει.
Το Ιράν έχει προσφέρει έναν δρόμο για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς δήλωσε ότι «η δράση μας ολοκληρώνεται εκτός εάν το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει να προσκαλέσει περαιτέρω αντίποινα».
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, έχει ορκιστεί ότι το Ιράν «θα πληρώσει» για τις ενέργειές του.
Το Ιράν έχει επίσης πει ότι αν το Ισραήλ «τολμήσει να απαντήσει, οι επακόλουθες ενέργειές μας θα είναι πολύ πιο σοβαρές και θα χρησιμοποιήσουμε μια πιο προηγμένη σειρά από τους πυραύλους που έχουμε στη διάθεσή μας».

Πετρέλαιο

Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent έχουν αυξηθεί κατά ~10% την τελευταία εβδομάδα, στα 78 δολάρια ανά βαρέλι και θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω εάν οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στοχοποιηθούν σε τυχόν αντίποινα από το Ισραήλ.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο OPEC, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, πιθανότατα θα παρέμβει για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε απώλεια προσφοράς πετρελαίου. Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν απότομα μετά τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν τον Απρίλιο, μόλις οι εντάσεις άρχισαν να αποκλιμακώνονται.

Αυξημένη αβεβαιότητα

Για την οικονομία του Ισραήλ, η αυξημένη αβεβαιότητα θα λειτουργήσει ως πρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας στη δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, και ιδίως στις επενδύσεις (οι οποίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο).
Σε περίπτωση που οι εντάσεις όντως εξελιχθούν σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση με το Ιράν, αυτό θα αποσπάσει περισσότερους πόρους (συμπεριλαμβανομένης της εργασίας) από την πολιτική οικονομία και θα αυξήσει τον κίνδυνο ζημιών σε κρίσιμες υποδομές.
Η έκταση του οικονομικού πλήγματος θα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των εχθροπραξιών - για το πλαίσιο, η οικονομία του Ισραήλ το β' τρίμηνο ήταν κατά 1,6% μικρότερη από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης