Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει με πάταγο η κυβέρνηση Scholz - Παραιτήθηκε ηγετικό στέλεχος του SPD, επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας

Καταρρέει με πάταγο η κυβέρνηση Scholz - Παραιτήθηκε ηγετικό στέλεχος του SPD, επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας
Ένα χρόνο πριν από τις γενικές εκλογές, η παραίτηση του Kühnert έρχεται ως νέα πρόκληση για το ήδη ταλαιπωρημένο SPD
Τα προβλήματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Γερμανού Καγκελαρίου Olaf Scholz, καθώς τη Δευτέρα 7/10 ένας από τα κορυφαία στελέχη του ανακοίνωσε την παραίτησή του λόγω προβλημάτων υγείας.
Ο Kevin Kühnert, γενικός γραμματέας του SPD, ανήλθε στην κομματική ιεραρχία και κατέστη από τα πιο γνωστά πρόσωπα του κόμματος, υπερασπιζόμενος τις πολιτικές του σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
«Δυστυχώς δεν είμαι υγιής», ανέφερε ο 35χρονος πολιτικός σε επιστολή του προς τα μέλη του SPD.
«Χρειάζομαι την ενέργεια που απαιτείται για το γραφείο και την προεκλογική εκστρατεία για να ανακτήσω την υγεία μου».
Ένα χρόνο πριν από τις γενικές εκλογές, η παραίτηση του Kühnert έρχεται ως νέα πρόκληση για το ήδη ταλαιπωρημένο SPD.
Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, το κόμμα κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνική εκλογική αναμέτρηση εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.
Αυτή τη στιγμή, το κόμμα συγκεντρώνει μόλις 16% στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Καταρρέει με πάταγο το SPD

Ταυτόχρονα, τα δημοσκοπικά ποσοστά για τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται το SPD βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το SPD κατάφερε να ανακάμψει προσωρινά στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου τον περασμένο μήνα, κερδίζοντας οριακά την ακροδεξιά σε μια δύσκολη αναμέτρηση.
Ωστόσο, ο τοπικός υποψήφιος του SPD κέρδισε σε μεγάλο βαθμό επειδή αποστασιοποιήθηκε από τους εθνικούς ηγέτες του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Scholz.
Δεδομένων των χαμηλών ποσοστών στις δημοσκοπήσεις, η εύρεση αντικαταστάτη για τον Kühnert δεν είναι απαραίτητα εύκολο έργο.
Ο Kühnert ήταν σταθερά παρών στα πολιτικά πάνελ της γερμανικής τηλεόρασης -ιδίως μετεκλογικά-, επιτιθέμενος συχνά στους πολιτικούς αντιπάλους του SPD.
Ο Lars Klingbeil, ένα άλλο από τα κορυφαία στελέχη SPD, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα θα μπορέσει να οργανωθεί πριν από τις γενικές εκλογές, παρά την απώλεια του Kühnert.
«Θέλουμε να κερδίσουμε αυτή την προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο Klingbeil στους δημοσιογράφους.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να προετοιμαστούμε σωστά και είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι η επιτυχία μπορεί να επέλθει».
Προτάσεις για τον διάδοχο του Kühnert θα συζητηθούν σε συνάντηση της ηγεσίας του κόμματος το βράδυ της Δευτέρας και θα ανακοινωθούν εγκαίρως, δήλωσε η Saskia Esken, η άλλη εθνική ηγέτιδα του SPD.
Η παραίτηση του Kühnert έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των δύο εθνικών ηγετών των Πρασίνων – ένα από τα τρία κόμματα του νυν κυβερνητικού συνασπισμού – ότι θα παραιτηθούν μετά από μια σειρά κακών εκλογικών αποτελεσμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης