Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας θα εκτοξευθούν έως το 2036 - Το άνοιγμα σε νέες αγορές

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας θα εκτοξευθούν έως το 2036 - Το άνοιγμα σε νέες αγορές
Οι ρωσικές εταιρείες αύξησαν το μερίδιό τους στις ευρωπαϊκές εισαγωγές από 17,2% τον Απρίλιο-Ιούνιο σε 19,4%
Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 197 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2036, σύμφωνα με πρόβλεψη του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Alexander Novak.
Οι ειδικοί επισημαίνουν την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν ως τους πιο υποσχόμενους εξαγωγικούς προορισμούς.
Ωστόσο, οι ποσότητες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να αυξηθούν, γράφει η Izvestia.

Αύξηση του ρωσικού μεριδίου στις ευρωπαϊκές εισαγωγές

Οι ρωσικές εταιρείες αύξησαν το μερίδιό τους στις ευρωπαϊκές εισαγωγές από 17,2% τον Απρίλιο-Ιούνιο σε 19,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών είναι αέριο από αγωγούς.
Το μερίδιό της στις εξαγωγές το τρίμηνο αυξήθηκε κατά 8% στα 8,6 δισ. κυβικά μέτρα. Ο όγκος των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 4,7 κυβικά μέτρα.
Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχιστούν και στο μέλλον, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της Ευρώπης, δήλωσε στη Izvestia ο επικεφαλής του Τμήματος Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου Διοίκησης Evgeny Smirnov.
«Παρά τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης, οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τις χώρες της περιοχής αυτής εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το ήμισυ του όγκου των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου μέσω αγωγών.
Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ιταλία θα συνεχίσουν να εισάγουν φυσικό αέριο, τόσο μέσω του TurkStream όσο και μέσω του ουκρανικού αγωγού φυσικού αερίου», σημείωσε ο εμπειρογνώμονας.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η περιορισμένη χωρητικότητα των αγωγών TurkStream και Blue Stream θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Συνολικά, μπορούν να μεταφέρουν λίγο περισσότερο από 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Παράλληλα, ο όγκος των προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τη γεωπολιτική κατάσταση, δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ένωσης Καινοτόμων Επιχειρήσεων στον Ενεργειακό Τομέα EnergoInnovation Mikhail Smirnov.
Η τεχνική πλευρά επηρεάζει επίσης τον όγκο των προμηθειών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στη Izvestia ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για τους πόρους και την αγορά ενέργειας Vladimir Demidov.
Η Ρωσία δεν μπορεί να εξάγει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην ΕΕ λόγω της έλλειψης βασικών αρτηριών.
«Οι κύριοι καταναλωτές του ρωσικού αερίου από αγωγούς θα είναι οι χώρες του Νότου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Πακιστάν και της Κίνας. Αν μιλάμε για αύξηση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου, τότε, φυσικά, περιλαμβάνει γενικά σχεδόν όλη τη Νοτιοανατολική Ασία», πιστεύει ο εμπειρογνώμονας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης