Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέση Ανατολή – Πρόταση σοκ από Bennett: To Ισραήλ να χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν - Hezbollah: Άθικτες οι δυνάμεις μας στον Λίβανο

Μέση Ανατολή – Πρόταση σοκ από Bennett: To Ισραήλ να χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν - Hezbollah: Άθικτες οι δυνάμεις μας στον Λίβανο
H Hezbollah και η Hamas, έχουν αποδυναμωθεί, το Ισραήλ έχει επιτέλους την ευκαιρία να χτυπήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έγραψε ο Bennett
(Upd) Αυξάνονται οι φωνές εντός του Ισραήλ που ζητούν πλήγμα, τώρα, στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ενδεικτική είναι η έκκληση που απηύθυνε μέσω X (πρώην Twitter) ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett για χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την πρόοδο στη Γάζα και τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο.
«Τώρα που οι πληρεξούσιοι της τρομοκρατίας του Ιράν, η Hezbollah και η Hamas, έχουν αποδυναμωθεί, το Ισραήλ έχει επιτέλους την ευκαιρία να χτυπήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», έγραψε ο Bennett.
«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία και δεν μπορούμε να τη χάσουμε».
«Μπορούμε να χτυπήσουμε σκληρά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο ρίχνει βαριά σκιά στο μέλλον μας» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Έχουμε τη δύναμη να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας. Το ιρανικό καθεστώς του τρόμου και των δολοφονιών είναι τώρα εκτεθειμένο και ευάλωτο για πρώτη φορά.
Ακόμη και ο ιρανικός λαός λαχταρά την πτώση του. Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας, τώρα έχουμε τόσο τη νομιμότητα όσο και την ικανότητα να βλάψουμε σοβαρά το ιρανικό καθεστώς και το πυρηνικό του πρόγραμμα».
Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, ο Bennett είπε:
«Πάντα θα υπάρχουν περιορισμοί, αλλά πρέπει να θυμόμαστε – τα πλοκάμια της Hezbollah και της Hamas μπορούν να αναγεννηθούν όσο λειτουργεί το κεφάλι, αλλά αν αποκεφαλίσετε το ιρανικό κεφάλι, ολόκληρο το χταπόδι, με όλα του τα χέρια, θα μαραθεί».
«Ως εκ τούτου, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να δεχθεί επίθεση, παράλληλα με ένα ακρωτηριαστικό πλήγμα στην ηγεσία και την οικονομία του.
Δεν αρκεί να χτυπάτε ιρανικές στρατιωτικές βάσεις ή να εμπλακείτε σε θορυβώδεις αλλά ανούσιες ενέργειες που έχουν σκοπό μόνο να στείλουν ένα μήνυμα.
Η ώρα των μηνυμάτων παρήλθε».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το «δίκαιο» του Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν, ο Bennet έγραψε: «Επιτέλους, η δικαιολογία είναι πιο ισχυρή όσο ποτέ: το Ιράν μόλις εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση βαλλιστικών πυραύλων στην ιστορία του πολέμου εκτοξεύοντας 200 (!) από αυτούς κατά του Ισραήλ».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ιρανό υποστράτηγο Gholamreza Soleimani, το Ισραήλ, πριν από την τελευταία πυραυλική επίθεση, που εκδηλώθηκε με τη ρίψη βαλλιστικών πυραύλων, το Ισραήλ έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεδομένα για τις κινήσεις τους.
«Την ώρα των πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν, οι Αμερικανοί είπαν ότι δεν γνώριζαν για τις επιθέσεις, αλλά στην πραγματικότητα έδωσαν στους Σιωνιστές δορυφορικές εικόνες των πυραύλων που έστειλα τους Ισραηλινούς στα καταφύγια» ανέφερε ο στρατηγός σύμφωνα με το SNN TV. 

Netanyahu: Νεκρός ο διάδοχος του Nasrallah, Safieddine

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον διάδοχο του δολοφονηθέντος ηγέτη της Hezbollah Nasrallah, Hashem Safieddine, σύμφωνα με την Jerusalem Post.
Παράλληλα, τα ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο όπου πρόκειται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο και το χρόνο με τον οποίο το Τελ Αβίβ θα απαντήσει στο Ιράν.
Μία εβδομάδα μετά την επίθεση, δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες, από την Τεχεράνη ο Netanyahu φαίνεται πως έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία προκειμένου να δώσει τις εντολές για την ισραηλινή απάντηση η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι «μετρημένη» αλλά αυστηρή.
Yπάρχουν πληροφορίες - τις οποίες δεν διαψεύδει ο στρατός της χώρας - πως συγκεκριμένες μοίρες της πολεμικής αεροπορίας έχουν ήδη λάβει οδηγίες και πως τα μαχητικά του Ισραήλ είναι έτοιμα να απογειωθούν.
Σημειωτέον, τα πρώτα ισραηλινά τετελεσμένα στον Νότιο Λίβανο. Υψώθηκε ισραηλινή σημαία στην μεθοριακή λιβανική κωμόπολη Μαρούν Αλ-Ρας.

JPost: Το Ισραήλ φοβάται σύγκρουση με το Ιράν

Το Ισραήλ πιθανότατα θα εγκαταλείψει την ιδέα να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς φοβάται το ξέσπασμα μιας πλήρους κλίμακας περιφερειακής σύγκρουσης με την Τεχεράνη.
Αυτό ανέφερε η εφημερίδα The Jerusalem Post, επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται.
Κατά τη γνώμη τους, ένα χτύπημα τέτοιου είδους στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να «αδυνατίσει σημαντικά» την ικανότητα του εβραϊκού κράτους να τερματίσει το παλαιστινιακό ριζοσπαστικό κίνημα Hamas και να νικήσει τη σιιτική οργάνωση Hezbollah στον Λίβανο.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η αποτροπή μιας σύγκρουσης με το Ιράν είναι ένας από τους «στόχους πολέμου» που κήρυξε επίσημα η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως αναμένουν οι πηγές του δημοσιεύματος, το Ισραήλ ενδέχεται να επικεντρωθεί σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών κατά τη διάρκεια ενός αντιποίνων εναντίον του Ιράν.

Ισραηλινή επίθεση σκότωσε πέντε ανθρώπους στον ανατολικό Λίβανο

Στο μεταξύ, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα ισραηλινών επιδρομών στο χωριό El Hader, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Baalbek στον ανατολικό Λίβανο. Στα θύματα περιλαμβάνονται δύο γυναίκες και ένα παιδί.
Υπενθυμίζεται πως στις 23 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Βέλη του Βορρά» εναντίον των σχηματισμών του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε μαζικά πλήγματα στους στρατιωτικούς στόχους του κινήματος.
Ο δηλωμένος στόχος είναι να δημιουργηθούν ζώνες ασφάλειας στις βόρειες παραμεθόριες περιοχές του εβραϊκού κράτους, ώστε δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.
Ως αποτέλεσμα ενός από τα ισραηλινά χτυπήματα στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Hezbollah Hasan Nasroulah σκοτώθηκε στη Βηρυτό.
Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χερσαία επιχείρηση στις συνοριακές περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Μήνυμα Hezbollah: Άθικτες οι δυνάμεις μας - Αποτυγχάνει το Ισραήλ στον Λίβανο

Οι ένοπλες δυνάμεις της σιιτικής οργάνωσης Hezbollah άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας Ισραηλινών στρατιωτών στο νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας έναν από αυτούς και τραυματίζοντας έναν άλλο στη συνοριακή περιοχή της Αλ-Λαμπούνα.
Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του σχηματισμού που αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram.
«Οι μαχητές της ισλαμικής αντίστασης ανακάλυψαν εχθρικές δυνάμεις που είχαν διεισδύσει στο λιβανέζικο έδαφος, παρακάμπτοντας τις θέσεις των ειρηνευτικών του ΟΗΕ στο Αλ-Λαμπούν».
Οι δυνάμεις μας είναι άθικτες, θα νικήσουμε είναι το μήνυμα που στέλνει ο αναπληρωτής επικεφαλής της Hezbollah, Naim Qassem.
Σε τηλεοπτική του ομιλία ο Qassem υποστήριξε ότι «είμαστε σταθεροί και θα βγούμε νικητές».
Όπως είπε, οι στρατιωτικές δυνατότητες της Hezbollah παραμένουν άθικτες, αναφέροντας πως οι μαχητές της οργάνωσης απώθησαν τις χερσαίες εισβολές του Ισραήλ.
«Οι στρατιωτικές μας δυνατότητες είναι καλές.
Αυτό που λένε οι εχθροί μας για τις πολεμικές μας ικανότητες είναι μια ψευδαίσθηση.
Λένε ψέματα.
Οι μαχητές μας στην πρώτη γραμμή είναι συμπαγείς.
Αυτό που συνέβη τις τελευταίες 10 ημέρες είναι ότι ο πόνος των Ισραηλινών αυξάνεται.
Τους λέμε, όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί θα εκτοπίζονται από τους οικισμούς.
Το σχέδιο του Ισραήλ είναι να σκοτώσει Λιβανέζους πολίτες και να αδειάσει χωριά για να προκαλέσει χάος.
Αλλά τους λέμε, οι προσπάθειές σας είναι αποτυχημένες» είπε ο Qassem, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να προωθηθούν.
Επιπλέον, ο Qassem ανέφερε ότι η Hezbollah υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του κοινοβουλίου του Λιβάνου Nabih Berri προκειμένου να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν όρους που απαιτούνται από τη Hezbollah.

100 ρουκέτες κατά της Haifa

Μάλιστα και προς επίρρωση των ισχυρισμών του Qassem, η Hezbollah έχει προχωρήσει στην εκτόξευση τουλάχιστον 100 ρουκετών προς την περιοχή της Haifa μέσα σε ένα μισάωρο.
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, πρόκειται για την ισχυρότερη επίθεση της Hezbollah από την έναρξη του πολέμου.
Από την επίθεση αυτή, τραυματίστηκε μια 70χρονη γυναίκα ενώ ζημιές αναφέρθηκαν σε διάφορα σπίτια.

Biden: Ο Netanyahu είναι ένας καταραμένος ψεύτης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu πολλές φορές μετά την κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης και σε συνομιλίες τον αποκάλεσε «καταραμένο ψεύτη».
Αυτό αναφέρεται στις σελίδες ενός νέου βιβλίου του βετεράνου Αμερικανού δημοσιογράφου, μέλους της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας The Washington Post, Bob Woodward, που κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποσπάσματα του οποίου παρέχει το CNN.
Συγκεκριμένα, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah στη Λωρίδα της Γάζας, ο Biden είπε στον Netanyahu ότι «δεν έχει στρατηγική».

Επαφές Hamas - Fatah για την παλαιστινιακή εθνική συμφιλίωση

H ξαφνική σημερινή άφιξη αντιπροσωπείας της οργάνωσης Hamas στο Κάιρο, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους της Fatah, φέρνει στο προσκήνιο τις επανειλημμένες προσπάθειες για θεσμική παλαιστινιακή εθνική συμφιλίωση.
Παράλληλα όμως, αναδεικνύεται και η συνεχιζόμενη παρασκηνιακή προσπάθεια της αιγυπτιακής διπλωματίας να προσδώσει μία νέα εναλλακτική διέξοδο στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας – ζήτημα που μοιραία επισκιάστηκε από τις δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ - Χεζμπολάχ.
Παρότι η είδηση της σημερινής συνάντησης Fatah - Hamas στο Κάιρο αναδεικνύεται από ισραηλινά και σαουδαραβικά μέσα, η διακυβέρνηση του προέδρου Abdel Fattah Al-Sisi τηρεί αινιγματική σιωπή, ενώ η κυβερνητική εφημερίδα Αλ-Αχράμ δεν έχει αφιερώσει ούτε μία λέξη.
Πάντως, η σημερινή συνάντηση των δύο παλαιστινιακών παρατάξεων προετοιμάζεται από τους Αιγυπτίους από τα τέλη Ιουλίου.
Ενδεικτική ήταν η επίσημη ανακοίνωση της Fatah την περασμένη Δευτέρα (30/9), που γνωστοποίησε ονομαστικά ποια στελέχη της θα συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία που εξουσιοδοτήθηκε να διεξαγάγει επαφές με τη Hamas.
Στην ανακοίνωση επισημαινόταν ότι τα στελέχη της Fatah «είναι έτοιμα να μεταβούν στο Κάιρο ανά πάσα στιγμή». Μεσολάβησε όμως, η απόφαση του ηγέτη της Hamas Yahya Sinwar να διακόψει κάθε επαφή με τα στελέχη της οργάνωσής του στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια απόφαση που συνέπεσε χρονικά με τις επανειλημμένες ισραηλινές επιχειρήσεις δολιοφθοράς στον Λίβανο, με επιστέγασμα τη δολοφονία του Hassan Nasrallah, ηγέτη της Hezbollah.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης