Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μνημείο ύβρεως το «παντοδύναμο» δολάριο - Θα κλονιστεί από τα BRICS και τους διεφθαρμένους πολιτικούς

Μνημείο ύβρεως το «παντοδύναμο» δολάριο - Θα κλονιστεί από τα BRICS και τους διεφθαρμένους πολιτικούς
«Το χρήμα δεν φυτρώνει στα δέντρα» αποτελεί έκφραση σοφίας που έχει αγνοηθεί από τους Αμερικανούς πολιτικούς του 21ου αιώνα…
Όπως πολλοί πιστεύουν, το δολάριο είναι βράχος, η αθάνατη –αν και συχνά μισητή– σταθερά μας.
Σύμφωνα με το Mises Insitute, το δολάριο έγινε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πριν από σχεδόν ογδόντα χρόνια.
Ουσιαστικά κανείς στην αμερικανική κυβέρνηση ή σε κορυφαίους θεσμούς δεν έχει μνήμες από εκείνη την περίοδο.
Στην πραγματικότητα, το ελίτ καθεστώς του αμερικανικού νομίσματος, επειδή θεωρείται δεδομένο, διαβρώνεται από πολιτικές που δημιουργούν πληθωρισμό, καθώς και από κυρώσεις που αποκλείουν άλλα έθνη από τη συμμετοχή στην παγκόσμια οικονομία στην οποία κυριαρχεί η Αμερική μέσω των χρημάτων της.
Υπάρχει ο κίνδυνος η συνεχής διάβρωση να επισπεύσει μια χιονοστιβάδα που θα μπορούσε να προκαλέσει το δολάριο να χάσει την κατάστασή του.
Αυτό θα συγκλονίσει την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών με τεράστιες αυξήσεις τιμών, ενώ θα ακρωτηρίαζε τις τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις, επειδή η ελλειμματική δαπάνη δεν θα είναι πλέον δυνατή εάν κανείς δεν αγοράσει το χρέος.
Σε αυτό το σενάριο, πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη μπορεί να αναγκαστούν να στραφούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για κάποιο είδος διάσωσης.

Bretton Woods

Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ήταν η βρετανική λίρα, αλλά η αποδυναμώθηκε σημαντικά τόσο λόγω του Α' όσο και λόγω του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, επειδή η Βρετανία αναγκάστηκε να ξοδέψει τεράστια ποσά για να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές της προσπάθειες.
Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί έγιναν οι μεγαλύτεροι πιστωτές τους, και ο πλούτος διέσχισε τον Ατλαντικό και έφτασε στη Βόρεια Αμερική, για να εξοφλήσει χρέη.
Το 1944, αξιωματούχοι από τα 44 έθνη, που είχαν συνεργαστεί για να νικήσουν τις δυνάμεις του Άξονα, συναντήθηκαν στο Bretton Woods του New Hampshire για να σχεδιάσουν μια νέα παγκόσμια νομισματική πολιτική για τη μεταπολεμική τάξη.
Στο τέλος αποφασίστηκε ότι όλα τα έθνη να δέσουν το νόμισμά τους με το δολάριο, και αυτό να συνδεθεί με τον χρυσό στη σταθερή τιμή των τριάντα πέντε δολαρίων ανά ουγγιά.
Σε λιγότερο από 30, αυτό το σύστημα άρχισε να καταρρέει καθώς οι δαπάνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ αυξήθηκαν δραστικά λόγω των πολιτικών «όπλα και βουτύρου» που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Johnson και της εξάντλησης των αποθεμάτων χρυσού επειδή οι ξένες χώρες εξαργύρωναν τα δολάριά τους για χρυσό.
Στις 15 Αυγούστου 1971, ο Πρόεδρος Nixon ανέστειλε τη μετατρεψιμότητα των δολαρίων στο κίτρινο μέταλλο, γεγονός που τερμάτισε τον χρυσό κανόνα.
Καθώς το τυπογραφείο του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε πια φρένα, η δεκαετία του 1970 είδε μια έξαρση του υψηλού πληθωρισμού, που κράτησε μέχρι τη δεκαετία του 1980.
Μια ουγγιά χρυσού που κόστιζε 35 δολ. το 1971 τώρα κοστίζει περίπου 2.500 δολ.
Παρά την εγκατάλειψη του κανόνα του χρυσού, το δολάριο κατάφερε να διατηρήσει την εξέχουσα θέση του τα τελευταία πενήντα χρόνια λόγω της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ σε συνδυασμό με το πετροδολάριο.
Το πετροδολάριο όριζε το δολάριο ως το νόμισμα που θα χρησιμοποιηθεί κατά την αγορά πετρελαίου.

Εμπορικά ελλείμματα

Το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο απαιτεί διακίνηση αγαθών μεταξύ των χωρών. Συνολικά, αυτό είναι ένα καθαρό όφελος για τον κόσμο, καθώς ορισμένες χώρες είναι καλύτερες στο να παράγουν συγκεκριμένα πράγματα, ενώ εξάγουν τα πλεονάσματά τους και χρησιμοποιούν αυτά τα έσοδα για να εισάγουν όσα δεν έχουν ή δεν μπορούν να δημιουργήσουν αποτελεσματικά.
Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό πλεόνασμα, που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί εξήγαγαν περισσότερα από όσα εισήγαγαν, ήταν το 1975.
Αυτό που εξάγουν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα δολάριά τους…
Όμως, ο τεράστιος πληθωρισμός σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση των κυρώσεων έχει κάνει ορισμένα έθνη να αναζητήσουν εναλλακτικές αντί του δολαρίου.
Η συμμαχία BRICS δημιουργήθηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό, παρόλο που τα μέλη της δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε ένα εναλλακτικό νόμισμα.
Τα κράτη BRICS δεν επιδιώκουν να καταστρέψουν ή να αντικαταστήσουν το δολάριο - αλλά να μην είναι εξαρτημένοι από αυτό...
Έτσι, χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για τοπικά αγαθά, τα οποία, στη συνέχεια, διακανονίζονται καθαρά σε ένα διαχρονικό περιουσιακό στοιχείο: τον χρυσό.
Και αν μπορούμε να δούμε ότι οι κάτοχοι χρυσού μπορούν να αγοράσουν πολύ περισσότερη ενέργεια (δηλαδή πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) με χρυσές ουγγιές και κιλά από ό,τι μπορούν με αμερικανικά δολάρια και UST, δεν είναι τουλάχιστον λογικό να υποθέσουμε ότι ο ρόλος του χρυσού ως περιουσιακού στοιχείου θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση καθώς το USD υφίσταται φθίνουσα ζήτηση;
Και αν η ζήτηση για δολάριο ως καθαρό περιουσιακό στοιχείο διακανονισμού εμπορικών συναλλαγών συνεχίσει να μειώνεται αντί να αυξάνεται, δεν είναι εξίσου εύλογο (αν εξακολουθούν να ισχύουν οι δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης) το αυριανό δολάριο να είναι πιο αδύναμο παρά ισχυρότερο; διερωτάται το Mises Institute.

Τεράστιες κρατικές δαπάνες

Η Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία (MMT) υποστηρίζει ότι τα χρήματα φυτρώνουν στα δέντρα, πως δηλαδή μπορούμε απλώς να το εκτυπώσουμε όσα χρήματα θέλουμε και να χρησιμοποιήσουμε φόρους και άλλες πολιτικές για να ελέγξουμε τον πληθωρισμό - ήταν μια ιδέα που κέρδισε δημοτικότητα πριν από τον αφανή πληθωρισμό των τιμών που ξεκίνησε το 2021.
Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκε από 14,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 27 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η τεράστια αύξηση του δανεισμού κατέστη δυνατή από τη Federal Reserve.
Δημιούργησαν τα χρήματα από αέρα και αγόρασαν χρέος από την κυβέρνηση μέσω μιας πολιτικής που ονομάζεται Ποσοτική Χαλάρωση (QE).
Επί του παρόντος, το 2024, το χρέος των ΗΠΑ ξεπερνά τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται εκθετικά κάθε χρόνο, λέει το Mises Institute.

Διχασμός

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ, το κράτος ήταν σε μεγάλο βαθμό χωρισμένο μεταξύ του βιομηχανικού Βορρά και του δουλοκτητικού, αγροτικού και Νότου.
Δεκαετίες από τότε είδαμε την Αμερική να γίνεται ένα πιο ενωμένο έθνος καθώς η πρόοδος στην επικοινωνία και τις μεταφορές διευκόλυνε τα ταξίδια.
Όμως, στον 21ο αιώνα, αρχίζουμε να βλέπουμε νέα διάσπαση στην ένωση μεταξύ κόκκινων και μπλε κρατών.
Οι γαλάζιες πολιτείες ελέγχονται από το Δημοκρατικό κόμμα, είναι μεγαλύτερες κυβερνήσεις και δαπανούν περισσότερα.
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί πολίτες μετανάστευσαν από αυτές τις πολιτείες σε άλλες.
Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους, και η απώλειά τους έχει αυξήσει τη δύναμη των Δημοκρατικών στις μπλε πολιτείες, ενώ αυξάνει την ισχύ των Ρεπουμπλικανών στις κόκκινες πολιτείες στις οποίες μετακινούνται καθώς μετατοπίζεται η βάση των ψηφοφόρων.
Οι μοβ πολιτείες γίνονται ολοένα και λιγότερες, και είναι στο σημείο όπου οι υποψήφιοι για την προεδρία ταξιδεύουν μόνον σε λίγες πολιτείες για προεκλογική εκστρατεία, επειδή οι υπόλοιπες είναι ασφαλείς πριν από τις εκλογές χάρη στον αυξανόμενο κομματισμό.
Οι επιχειρήσεις αφήνουν επίσης μπλε πολιτείες για τις κόκκινες.
Η Καλιφόρνια ήταν κάποτε ο οικονομικός ηγέτης στη χώρα, αλλά τώρα πολλές εταιρείες όπως η Tesla και η Chevron μετακομίζουν στο Τέξας όπου το κλίμα είναι πιο φιλικό.
Πολλές χρηματοοικονομικές εταιρείες από τη Νέα Υόρκη έχουν μετακομίσει επίσης στη Φλόριντα επειδή οι τοπικές φορολογικές επιβαρύνσεις είναι πολύ χαμηλότερες.

Η επερχόμενη κρίση

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Kathy Hotchul είπε στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους να μετακομίσουν στη Φλόριντα εάν δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που το Δημοκρατικό κόμμα κυβερνά.
Και είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα είχε επανεκλεγεί το 2022 αν τόσο πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δεν είχαν εγκαταλείψει την πολιτεία από τότε που ανέλαβε την εξουσία.
Και, ενώ αυτό ενισχύει την εκλογική βάση της ίδιας και του κόμματός της, αποδυναμώνει τη φορολογική βάση.
Καθώς η οικονομική ισχύς μετατοπίζεται, τα ελλείμματα των μπλε πολιτειών όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και το Ιλινόι αναμένεται να αυξηθούν.
Και, εάν το δολάριο σταματήσει να γίνεται αποδεκτό από τους παραγωγούς σε άλλα έθνη, τότε το εμπορικό έλλειμμα θα φέρει έλλειψη αγαθών που κατασκευάζονται στο εξωτερικό.
Η μείωση της προσφοράς θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.
Η ικανότητα να δημιουργείς χρήματα από τον αέρα θα χάσει τη μαγεία της καθώς αυτά τα χρήματα γίνονται σχεδόν άχρηστα ως τρόπος πληρωμής.
Όλοι στην Αμερική θα νιώσουν τον πόνο και, όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται, είναι λιγότερο ικανοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν άλλους, καταλήγει το Mises Institute.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης