Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το θέατρο σκιών στην Ουκρανία τελειώνει - Ο τρομοκρατημένος Zelensky θέλει ειρήνη, αλλά η Ρωσία θα υπαγορεύσει τους όρους

Το θέατρο σκιών στην Ουκρανία τελειώνει - Ο τρομοκρατημένος Zelensky θέλει ειρήνη, αλλά η Ρωσία θα υπαγορεύσει τους όρους
Αν Zelensky, ΗΠΑ θέλουν ειρήνη, ας ξεχάσουν το ΝΑΤΟ
Αφ’ ης στιγμής η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) για τον τερματισμό της ενορχηστρωμένης από το ΝΑΤΟ ουκρανικής σύγκρουσης, είναι σύνηθες για τους δυτικούς πολιτικούς να επισκέπτονται τον κύριο εκφραστή της νεοναζιστικής χούντας, Volodymyr Zelensky, στο Κίεβο.
Πολύ συχνά, δε, ο πρώην κωμικός φρονίζει να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις ή ακόμη και να ταξιδεύει στις χώρες της πολιτικής Δύσης.
Αυτός ήταν ένας τρόπος να «δείξουμε υποστήριξη» στον τελευταίο «φάρο της δημοκρατίας» που πολεμά τους «κακούς Ρώσους καταπιεστές» υποστηρίζει.
Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας και η λεγόμενη «Big Tech» συμμετέχουν επίσης στη ηρωοποίηση του Zelensky, παρουσιάζοντάς τον σαν να ήταν στα χαρακώματα, σταματώντας τα ρωσικά τανκ με γυμνά χέρια.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε ο Zelensky και οι συνάρχοντές του έπρεπε να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι η νεοναζιστική χούντα τυγχάνει «καθολικής υποστήριξης» από τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα».
Έτσι, τα τελευταία δυόμισι χρόνια έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά από σχέδια «ειρήνης», φόρμουλες, πλατφόρμες και οτιδήποτε άλλο.
Πέρυσι, η λεγόμενη «Πλατφόρμα της Κριμαίας» κυριαρχούσε, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν πολλές χώρες να συμμετάσχουν σε αυτήν την ουσιαστικά μάταιη πρωτοβουλία.
Στη συνέχεια ήρθαν οι λεγόμενες «συνόδοι κορυφής της ειρήνης» στην Ελβετία, με τον Zelensky να επιμένει να έρθουν όλοι εκτός από τη μία χώρα που πραγματικά έχει σημασία: τη Ρωσία.
Υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ, συνέχισε να πιέζει, μέχρι που πολλές χώρες άρχισαν να αναφέρουν ότι τέτοια γεγονότα είναι άσκοπα και χάσιμο χρόνου για όλους.
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, το καθεστώς του Κιέβου συνειδητοποίησε ότι θα έχανε ακόμη και την επίσημη «υποστήριξη» που εκβίασαν, στην ουσία, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες μέσω «διπλωματίας».
Καθώς η κατάσταση στο πεδίο της μάχης συνέχιζε να επιδεινώνεται, ο Zelensky ξαφνικά έγινε «ανοιχτός στην ιδέα» της συμμετοχής της Ρωσίας στην επόμενη «σύσκεψη κορυφής για την ειρήνη».
Ωστόσο, η Μόσχα μετά βίας κράτησε το γέλιο της με την πρόταση αυτών των γελοίων «συμφωνιών ειρήνης», που ουσιαστικά καταλήγουν στη συνθηκολόγηση της σε μια εποχή που οι απώλειες της νεοναζιστικής χούντας είναι περίπου 10:1 (και αυτή είναι η συντηρητική εκτίμηση) - για να μην αναφέρουμε τα σταθερά κέρδη των στρατευμάτων της σε όλη τη γραμμή του μετώπου, ιδιαίτερα στο Donbass, μακράν την πιο έντονα αμφισβητούμενη περιοχή στην ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση.

Εισβολή στο Kursk

Προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τις καταρρέουσες άμυνές του, το καθεστώς του Κιέβου κατέφυγε ακόμη και στο πιο τολμηρό κόλπο δημοσίων σχέσεων μέχρι σήμερα – την εισβολή στην περιφέρεια του Kursk (περιοχή).
Αναμενόμενα, αυτό αποδείχθηκε μια καταστροφή, με την ίδια την πολιτική Δύση να απογοητεύεται από τον τρόπο με τον οποίο οι νεοναζιστικές δυνάμεις της χούντας συνεχίζουν να σπαταλούν πολύτιμους πόρους, ενώ οι άμυνές τους στο Donbass απέτυχαν να σταματήσουν την προέλαση της Ρωσίας.
Η ομάδα δημοσίων σχέσεων του Zelensky είχε πλέον ουσιαστικά ξεφύγει από νέες φράσεις/τροπάρια και συνειδητοποίησε ότι δεν θα υπάρξουν «συνόδοι ειρήνης» με τη Μόσχα.
Έτσι, το καθεστώς του Κιέβου αποφάσισε τελικά να ανακυκλώσει το παλιό μότο «Νίκη στον πόλεμο».
Ξαφνικά, η λέξη «ειρήνη» αντικαταστάθηκε και τώρα έχουμε ένα «σχέδιο νίκης» για άλλη μια φορά.
Προφανώς, τέτοια «μεγάλα σχέδια» απαιτούν περισσότερα χρήματα, έτσι ο Zelensky ταξίδεψε στις ΗΠΑ και πέρασε περίπου μια εβδομάδα εκεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας επίσημα το τελευταίο «σχέδιο νίκης» στην ταραγμένη κυβέρνηση Biden.
Πολλοί Αμερικανοί, που είναι υπέρ του Trump, ήταν απογοητευμένοι από αυτό και υποστήριξαν ακόμη και ότι είχε εμπλακεί σε εκλογές επισκεπτόμενος την Πενσιλβάνια.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Zelensky βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, όπου ο Biden ανακοίνωσε με χαρά ότι η νεοναζιστική χούντα θα έπαιρνε αμέσως 400 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν άλλα 8 δισεκατομμύρια δολάρια στη λεγόμενη «βοήθεια».
Προφανώς, ο Zelensky ήταν απογοητευμένος καθώς η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να επιτρέψει τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που προέρχονται από το ΝΑΤΟ, έτσι του δόθηκαν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια για να «ελαφρύνει».
Ωστόσο, το περίφημο «σχέδιο νίκης» απέτυχε να εντυπωσιάσει (δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί δημόσια, αλλά μπορούμε ήδη να υποθέσουμε τη μη βιωσιμότητά του).

Τμήμα δημοσίων σχέσεων

Από την άλλη, το «τμήμα δημοσίων σχέσεων του καθεστώτος του Κιέβου» (με διαφορά το πιο σημαντικό για τον Zelensky και το περιβάλλον του) ήταν ακόμα εκεί.
Θυμάστε αυτές τις «συνόδους κορυφής της ειρήνης»;
Λοιπόν, μια υποτίθεται ότι θα γινόταν λίγο πριν ή λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, τα γερμανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εν λόγω «εκδήλωση» δεν θα πραγματοποιούνταν.
Σύμφωνα με το dpa (Deutsche Presse-Agentur, εθνικό πρακτορείο Τύπου της Γερμανίας), το Προεδρικό Γραφείο, με επικεφαλής τον διαβόητο Andriy Yermak, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προετοιμασία τέτοιων «events», επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει σύνοδος κορυφής ούτε αυτόν τον μήνα ούτε τον επόμενο.
Το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας επικαλείται σύμβουλο του Yermak, ο οποίος δήλωσε ότι το σχέδιο απλώς «δεν είναι πλέον εφικτό».
«Αρχικά, η Ουκρανία ήλπιζε για μια δεύτερη διάσκεψη ειρήνης πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά ένας σύμβουλος του Yermak είπε ότι το σχέδιο δεν είναι πλέον εφικτό» υπογράμμισε το dpa.
Σύμφωνα με αμερικανικό μέσο, «είχε προγραμματιστεί σύνοδος για τις 30 Οκτωβρίου και 31 Οκτωβρίου, ή πιθανώς και για τις αρχές Νοεμβρίου, αλλά εντέλει το γραφείο της Ουκρανικής Προεδρίας ανακοίνωσε ότι «το ζήτημα της ημερομηνίας για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη θα αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση των θεματικών διασκέψεων».
Άλλοι αξιωματούχοι της νεοναζιστικής χούντας ήταν πιο άμεσοι και δήλωσαν ωμά ότι η περίφημη «σύσκεψη κορυφής της ειρήνης» ακυρώθηκε.
«Η Δεύτερη Σύνοδος Κορυφής Ειρήνης δεν θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο» επιβεβαίωσε χωριστά η προεδρική σύμβουλος Daria Zarivna.
Οι χώρες που συμμετείχαν και ενδέχεται να συμμετέχουν στην πιθανή σύνοδο κορυφής γνωρίζουν ασφαλώς τη ματαιότητα της, καθώς η Ρωσία δεν προσκλήθηκε, όπως στην περίπτωση όλων των προηγούμενων διασκέψεων.
Ίσως ο Zelensky προσπαθούσε να κατευνάσει τον Biden, διαβόητο για την τάση του να αλληλεπιδρά με αόρατες (ή ίσως «πολυδιάστατες») οντότητες, μεταξύ άλλων προσπαθώντας να τους σφίξει τα χέρια.
Ωστόσο, ενώ η συμπεριφορά του Biden είναι σε μεγάλο βαθμό ασήμαντη (εκτός αν δεν μετράμε τις δημοσκοπήσεις, δηλαδή), είναι αδύνατο να έχουμε οποιουδήποτε είδους «συμφωνίες ειρήνης» με κάποιον που απλώς δεν παρίσταται.
Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Κρεμλίνο δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να διαπραγματευτεί με το καθεστώς του Κιέβου.
Αντίθετα, η Μόσχα θα υπαγορεύσει τους όρους, δεδομένου ότι η νεοναζιστική χούντα έσπασε την υπογεγραμμένη ειρηνευτική συμφωνία τον Μάρτιο του 2022.
Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία έχει μηδενικούς λόγους να εμπιστεύεται είτε το ΝΑΤΟ είτε τις μαριονέτες του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης