Τελευταία Νέα
Speculator

Το έγκλημα στις δημόσιες εγγραφές - Χειραγώγηση τιμών από διεθνείς παπατζήδες με ανοχή Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το έγκλημα στις δημόσιες εγγραφές - Χειραγώγηση τιμών από διεθνείς παπατζήδες με ανοχή Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης που έχει καταργηθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο
Σχετικά Άρθρα
Σκηνικό εξαπάτησης των επενδυτών με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και πρακτικών που παραπέμπουν σε τουλάχιστον ύποπτες πρακτικές διαμορφώνεται γύρω από τα μεγάλα placements και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Τόσο η διαμόρφωση των τιμών ή του εύρους τιμών όσο και οι συνθήκες υπό τις οποίες επιτυγχάνεται κάλυψη ή υπερκάλυψη, αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό καθώς οι εποπτικές αρχές δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει ή σκόπιμα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν προκειμένου να μην στεναχωρήσουν τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς.
Ανατρέχοντας στην πρόσφατη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ αλλά και στην αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά μετοχών της Cenergy παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο να έχουμε υπερκάλυψη και θεωρητικά μεγάλη ζήτηση μετοχών αλλά την επόμενη της εισαγωγής των μετοχών αλλά και πριν να συμβεί αυτό οι μετοχές να υποχωρούν.

Ποια προσφορά και ποια ζήτηση

Αυτό τουλάχιστον είναι απέναντι σε κάθε οικονομική λογική καθώς αυτό που μαθαίνει κάθε πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής είναι ότι τις τιμές τις καθορίζει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Και η λογική λέει ότι η υπερβάλλουσα ζήτηση οδηγεί σε άνοδο των τιμών μέχρι να επέλθει ισορροπία.
Στην Εθνική Τράπεζα η προσφορά μετοχών από το ΤΧΣ ολοκληρώθηκε στις στις 2 Οκτωβρίου 2024. Όπως ανακοινώθηκε η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην Προσφορά (δηλαδή αθροιστικά μέσω της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς) ανήλθε σε 954.799.136 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας το συνολικό αριθμό των 91.471.515 Προσφερόμενων Μετοχών προς διάθεση μέσω της Προσφοράς, κατά περίπου 10,4 φορές.
Θα περίμενε κανείς ότι στις 3 Οκτωβρίου να υπάρξει άνοδο της τιμής αλλά αντί αυτού είχαμε απώλειες παρά το γεγονός ότι δεν είχαν πάρει τα χέρια τους στις μετοχές οι εγγραφέντες. Αυτό όμως δεν συνέβη αλλά είχαμε πτώση. Περίεργα πράγματα όμως συνέβησαν και με τον προσδιορισμό του εύρους τιμών που με τη φαιδρή δικαιολογία του Μεσανατολικού περιορίστηκε ενώ στην πραγματικότητα τα 7,95 ευρώ δρούσαν αποτρεπτικά στην εγγραφή Ελλήνων ιδιωτών καθώς στο ταμπλό η μετοχή διαπραγματευόταν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το ερώτημα είναι πως προσδιορίστηκε το εύρος τιμών. Δηλαδή με ποια διαδικασία την οποία κανένας δεν ξέρει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το έφαγε αμάσητο μη λαμβάνοντας υπό όψιν της ότι έχει αποστολή την προστασία των επενδυτών.
Ανάλογα φαινόμενα είχαμε και στην Cenergy όπου ενώ ανακοινώθηκε ότι προσφορές κάτω των 9 ευρώ δεν γίνονται δεκτές η τιμή διάθεσης ήταν 9 ευρώ !!! και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα έκλεισε η μετοχή με πτώση σε αυτή την τιμή ενώ διαπραγματεύτηκε και χαμηλότερα. Και σε αυτή την περίπτωση ανακοινώθηκε υπερκάλυψη της προσφοράς κατά σχεδόν 3 φορές.

Χειραγώγηση;

Όλα αυτά δημιουργούν εύλογα ερωτήματα κατά πόσο χειραγωγούνται τα αποτελέσματα των δημόσιων εγγραφών. Ελέγχει άραγε αν για παράδειγμα ο ανάδοχος «βάζει» επενδυτές να γραφτούν στο τέλος και ενώ έχει καλύψει τη ζήτηση ώστε να φουσκώσει τα αποτελέσματα. Γνωρίζει κανένας αν από τις προμήθειες που λαμβάνουν οι ανάδοχοι «γυρίζουν» σε εγγραφέντες και σε ποιους; Τελικά υπάρχει κάποιος αρμόδιος που να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει και το ελληνικό χρηματιστήριο αντιμετωπίζεται ως συνοικιακό καφενείο χωρίς να θέλουμε να προσβάλλουμε τα συνοικιακά καφενεία. Μάλλον ποιο ακριβής είναι η έκφραση ότι οι διεθνείς παπατζήδες των δημόσιων εγγραφών μαζί με εγχώριους κάνουν ότι θέλουν.
Με όλα αυτά όμως που συμβαίνουν ένα είναι βέβαιο. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών για τον τρόπο που διενεργούνται οι δημόσιες εγγραφές, κλονίζεται.
Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτοί που διοικούν αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων με την ηθελημένη αδράνειά τους δολοφονούν την αγορά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης