Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Σε μνημονιακά επίπεδα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας - Μειώνεται στο +2% το ΑΕΠ το 2025

ΔΝΤ: Σε μνημονιακά επίπεδα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας - Μειώνεται στο +2% το ΑΕΠ το 2025
Το Ταμείο αναμένει (όπως και οι οίκοι αξιολόγησης) πολύ υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο 6,9% και 6,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2024 και 2025 αντίστοιχα
Επιτάχυνση της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2024 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), «βλέποντας» παράλληλα επίμονα υψηλό πληθωρισμό στο τέλος του έτους και διψήφιο ποσοστό ανεργίας.
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), το ΔΝΤ κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2024 έναντι 2% πέρυσι, με την επίδοση να επιβραδύνεται στο 2% το 2025.
Σε ό,τι αφορά στην ετήσια αύξηση των τιμών (ΔτΚ), θα διαμορφωθεί στο 2,9% στο τέλος του 2024 από 4,2% ένα χρόνο πριν, για να φτάσει κοντάστον στόχο της ΕΚΤ (2%) στο τέλος του 205, ήτοι 2,1%.
Το Ταμείο αναμένει (όπως και οι οίκοι αξιολόγησης) πολύ υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο 6,9% και 6,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2024 και 2025 αντίστοιχα, με την «τρύπα» να υποχωρεί στο 5,3% το 2025.

Αναιμικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το νοισματικό μπλοκ θα διαμορφωθεί σε μόλις 0,8% το 2024 και 1,2% το 2025, με τον πληθωρισμό στο τέλος του τρέχοντος έτους να φθάνει το 2,4%.
Το μέσο δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι έχει σταθεροποιηθεί από φέτος στο 88% του ΑΕΠ.

Ικανοποιητική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας

Στο 3,2%, σταθερή επίδοση σε σύγκριση με τα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών, αναμένεται να ανέλθει ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας την περίοδο 2024-2025, αν όμως δεν επιδεινωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου (σσ: αν εκλεγεί ο Donald trump στις ΗΠΑ).

Στο 2,8% η ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Η ανάπτυξη παραμένει υψηλή στις ΗΠΑ, στο 2,8% το 2024 και στο 2,2% το 2025, πολύ υψηλότερη από ό,τι στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και να μειωθεί μόνο οριακά στο 6,1% του ΑΕΠ το 2029, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να συνεχίσει να αυξάνεται, στο 134% του ΑΕΠ το ίδιο έτος.

Οι τρεις αναγκαίες αλλαγές


Το Ταμείο θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν τρεις αλλαγές στις πολιτικές που ακολουθούνται παγκοσμίως.
Πρώτον, μείωση των επιτοκίων, η οποία έχει ήδη αρχίσει και θα στηρίξει τη δραστηριότητα σε μία περίοδο χαλάρωσης της αγοράς εργασίας σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι χρειάζεται εγρήγορση, επειδή ο πληθωρισμός στις τιμές των υπηρεσιών παραμένει πολύ υψηλός, σχεδόν διπλάσιος από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τη δημοσιονομική πολιτική καθώς «ο δημοσιονομικός χώρος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Μετά από χρόνια χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής σε πολλές χώρες, είναι τώρα ή ώρα να σταθεροποιηθεί η δυναμική του χρέους και να αποκατασταθούν τα αναγκαία δημοσιονομικά ‘μαξιλάρια'».
Η τρίτη και πιο δύσκολη αλλαγή είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη. «Πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης και να αυξηθεί η παραγωγικότητα».

Αναλυτικά, οι προβλέψεις του Ταμείου:

dnt.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης