Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το φάντασμα του Trump πλανάται πάνω από την Ουκρανία - Απέτυχε το «σχέδιο νίκης» του Zelensky

Το φάντασμα του Trump πλανάται πάνω από την Ουκρανία - Απέτυχε το «σχέδιο νίκης» του Zelensky
Ο Trump βλέπει το ουκρανικό ζήτημα ως μια ευκαιρία να παρουσιαστεί ως ειρηνοποιός
Το φάντασμα του Donald Trump πλανάται πάνω από την Ουκρανία, καθώς απέτυχε παταγωδώς το «σχέδιο νίκης» του Zelensky.
Όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στους Financial Times, η συμφωνία για την αποχή από αμοιβαίες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν επί του παρόντος ότι μια τέτοια συμφωνία είναι απίθανη, αναφέρει το Vedomosti.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Zelensky επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συζήτησε ένα «σχέδιο νίκης» με τον πρόεδρο Joe Biden.
Το σχέδιο αυτό αποτελείται από διάφορες συνιστώσες: πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της σύγκρουσης, ανάπτυξη ενός «μη πυρηνικού αποτρεπτικού πακέτου» κατά της Μόσχας στο έδαφός της, προσφορά συμμαχικών συστημάτων αεράμυνας για την αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων πάνω από το ουκρανικό έδαφος και ακόμη πρόσκληση για την ανάπτυξη των κρίσιμων ορυκτών πόρων της χώρας.
Ωστόσο, η επίσκεψη αυτή δεν ενίσχυσε την υποστήριξη του Zelensky προς την Ουκρανία στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνει το Vedomosti.
Σε συνέντευξή της στο Politico στις 23 Οκτωβρίου, η πρέσβειρα της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ, Julianne Smith, δήλωσε ότι η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να προσφέρει στο Κίεβο ένταξη ή πρόσκληση.

Απέτυχε το «σχέδιο νίκης» του Zelensky

Όσο οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή Kursk της Ρωσίας, οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα είναι απαράδεκτες για τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ivan Skorikov, επικεφαλής του τμήματος Ουκρανίας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχολείων (CIS), ο οποίος μίλησε στη Vedomosti.

Ανέφερε ότι ο Zelensky άρχισε να συζητά για αποκλιμάκωση, λόγω της αποτυχίας του «σχεδίου νίκης» του. 
Το σχέδιο αυτό περιελάμβανε ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε να παραβλεφθεί εάν ο Donald Trump κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές.
Tο Κίεβο προετοιμάζεται ήδη για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

Το φάντασμα του Trump πλανάται πάνω από την Ουκρανία

Ο Trump βλέπει το ουκρανικό ζήτημα ως μια ευκαιρία να παρουσιαστεί ως ειρηνοποιός, γεγονός που μπορεί να τον οδηγήσει να πιέσει τον Zelensky να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση.
Κατά συνέπεια, ο Zelensky μπορεί να προβεί σε δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη διεκδικητική ρητορική του, πιστεύει ο Skorikov.
«Ας αφήσουμε τον Zelensky  να πλημμυρίσει το ρωσικό πολιτικό τοπίο με διάφορες ιδέες- κανείς δεν θα διαπραγματευτεί μαζί του», δήλωσε ο Fyodor Lukyanov, αρχισυντάκτης του Russia in Global Affairs.
Υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει ήδη περιπλέξει τη θέση του αντιπάλου της με την επίθεση στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.
Επιπλέον, το φάντασμα του Trump πλανάται πάνω από την κατάσταση - το Κίεβο και η Ευρώπη περιμένουν με αγωνία τις πιθανές επιπτώσεις της εκλογικής του νίκης, χωρίς να γνωρίζουν τι να περιμένουν από αυτόν, κατέληξε ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης