Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Εισαγόμενες πιέσεις – Συνεχίζεται η διορθωτική κίνηση από τα υψηλά 13 ετών

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Εισαγόμενες πιέσεις – Συνεχίζεται η διορθωτική κίνηση από τα υψηλά 13 ετών
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με αξιόλογη υποχώρηση χθες η Wall Street, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για τα επιτόκια και πότε θα ξεκινήσει η μείωση. Αυτή η αρνητική ψυχολογία μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη και οι δείκτες υποχωρούν στο ξεκίνημα. Ακολουθεί και η δική μας αγοράς συνεχίζοντας έτσι τη διόρθωση από τις 1.500 μονάδες. Πιέζονται σχεδόν όλα τα βαριά χαρτιά και περισσότερο λίγο αυτά που πήγε σε νέα ιστορικά υψηλά χθες, όπως Cenergy και Motor Oil. Από την άλλη μετοχές που πιέστηκαν χθες λόγω αποτελεσμάτων, σήμερα προσπαθούν να βγάλουν αντίδραση επειδή έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα η ενημέρωση των αναλυτών (ΕΛΧΑ και ΚΟΥΕΣ).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με απώλειες οι συστημικές στο ξεκίνημα.

AEGEAN: Δημοσίευσε ενημέρωση για το πρώτο τρίμηνο και νομίζουμε πως ήταν λίγο καλύτερα τα νούμερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο τζίρος στο +17% και στα 268,8 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 33,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 72%, αλλά αυξημένες οι ζημιές στα 21 εκατ. ευρώ, λόγω υψηλότερων αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών εξόδων. Υψηλό το ταμείο καθώς είναι πολλές οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι. Με απώλειες το ξεκίνημα για τη μετοχή.

FOURLIS: Δυστυχώς ακόμη δεν έχει καταφέρει να πείσει η διοίκηση. Αν και κάνει κινήσεις, όπως νέες συνεργασίες, επενδύσεις, αλλαγή φιλοσοφίας θα λέγαμε στα ΙΚΕΑ, έχει δώσει εκτίμηση για μεγάλη αύξηση τζίρου στο μέλλον κ.α. ωστόσο δεν έχει καταφέρει να φέρει επενδυτές στη μετοχή.

QUEST: Ούτε η συγκεκριμένη έχει καταφέρει να κάνει κίνηση στο ταμπλό παρά το ράλι της αγοράς. Ίσως γιατί σε κάθε τρίμηνο και κάθε ενημέρωση αναλυτών, επαναλαμβάνονται τα ίδια. Στόχος οι εξαγορές, αλλά που δεν έχουμε, μεγάλη ρευστότητα και γραμμές χρηματοδότησης, που όμως δεν αξιοποιούνται και συζητήσεις και αξιολογήσεις προτάσεων για ACS που δεν καταλήγουν κάπου. Χρειάζεται κάτι που θα δώσει momentum. Μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση ενισχύεται 0,18%.

ΕΧΑΕ: Δείτε στο ρεπορτάζ του συναδέλφου Δ.Παφίλα πόσα παίρνουν οι CEO του Euronext και πόσα ο δικός που έγραψε και η στήλη πρόσφατα. Όταν δίνονται διπλάσιες αμοιβές έναντι άλλων, η μετοχή φυσικά και δεν είναι ανταγωνιστική, αφού τα κέρδη μειώνονται. Γι’ αυτό και δεν την αγοράζουν στο ταμπλό. Με απώλειες και το δικό της ξεκίνημα.

LAVIPHARM: Αν πάμε λίγο να δούμε «κυλιόμενο» EBITDA δηλαδή να αφαιρέσουμε το περσινό πρώτο τρίμηνο και να βάλουμε το φετινό κρατώντας τα άλλα τρία τρίμηνα της περσινής χρήσης έχουμε 9,59 εκατ. ευρώ με καθαρό δανεισμό 26,1 εκατ. ευρώ. Άρα ο δείκτης Net Debt/ΕΒΙΤDA είναι στις 2,7 φορές. Χαμηλός επομένως και να σημειώσουμε πως είναι στο ξεκίνημα ο όμιλος με νέα φάρμακα, νέες συνεργασίες. Στο +10% ο τζίρος χωρίς τα νέα φάρμακα (Lonarid και Lonalgal) που ξεκίνησαν τώρα. Δεν είναι ούτε οι πωλήσεις του Flagyl που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Ούτε η κάνναβη υπάρχει στα αποτελέσματα, αφού ξεκίνησε στα μέσα του τριμήνου και λόγω ιδιαιτερότητας θέλει το χρόνο της. Υποχωρεί 1,45% και είναι στα 0,95 ευρώ η μετοχή.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ: Αν και δεν υπάρχουν πλέον μέτρα προστασίας, διαβάζουμε σε ανακοίνωση εισηγμένης για γενική συνέλευση, ότι πρέπει να πάνε λίγοι, να φοράνε μάσκες κ.α. Κύριοι αν φοβάστε μην κολλήσετε να την κάνετε με τηλεδιάσκεψη. Η στήλη θεωρεί πως όλες βέβαια οι γενικές συνελεύσεις θα πρέπει να γίνονται και με τηλεδιάσκεψη, καθώς οι επενδυτές δεν είναι μόνο από την Αθήνα. Πλέον είναι από όλο τον πλανήτη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης