Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι είδαμε στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024 των εισηγμένων – Επικαιροποίηση των επιλογών της στήλης

Τι είδαμε στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024 των εισηγμένων – Επικαιροποίηση των επιλογών της στήλης
Eστιάζουμε περισσότερο στα μικρομεσαία, καθώς και περισσότερο μας αρέσουν, αλλά και γιατί τα βαριά χαρτιά, τα παρακολουθούν πολλοί αναλυτές, άρα οι επενδυτές ενημερώνονται από τις εκθέσεις
Σχετικά Άρθρα
Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης έδειξαν από τη μία ισχυρές αντοχές και προοπτικές για ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά από την άλλη υπήρξαν αρκετές εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που υστέρησαν για πολλούς λόγους.
Οι τόκοι, η αύξηση των πρώτων υλών, η μείωση των αποθεμάτων, η μείωση της ζήτησης και μία σειρά από λόγους συνολικά, πίεσαν αρκετές εταιρείες.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως η πτώση των προηγούμενων μηνών έχει προεξοφλήσει την εξέλιξη αυτή, αφού τα μικρομεσαία πιέζονται εδώ και μήνες.
Ωστόσο, το ταμπλό συνεχίζει να δείχνει την ίδια εικόνα.
Η απουσία επενδυτών και η ύπαρξη πωλητών σε κάποιες μετοχές, διατηρεί την εικόνα πίεσης.
Η στήλη «Το Παρασκήνιο της Αγοράς» κατέγραψε και πάλι τα αποτελέσματα και προχωρά σε επικαιροποίηση των επιλογών της, προκειμένου να δώσει τροφή για σκέψη και όχι να προτείνει μετοχές για αγορά ή πώληση στους αναγνώστες.
Τα θεμελιώδη είναι ο κυρίαρχος παράγοντας επιλογής μετοχών.
Αν και ταλαντεύτηκε αρκετά η στήλη, για το αν θα πρέπει να προχωρήσει σε περιορισμό των επιλογών της λόγω αποτελεσμάτων, προκρίθηκε το σενάριο της διατήρησης, γιατί οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει και είναι ελκυστικές.
Μας προβλημάτισαν κλάδοι, όπως η πληροφορική, όπου δε συμφωνούμε με τις αποτιμήσεις, των μετάλλων, γιατί πιέστηκαν σημαντικά τα μεγέθη, των κατασκευών, γιατί δεν υπήρξε από όλες τις εταιρείες, διατήρηση των προηγούμενων καλών αποτελεσμάτων κ.α.
Σημειώνουμε επίσης πως είδαμε καλά αποτελέσματα και από άλλες εταιρείες, αλλά για ένα αριθμό λόγων (π.χ. διοίκηση, κέρδη προηγούμενων χρήσεων, δανεισμός κ.α.) δεν έχουμε συμπεριλάβει τις μετοχές στις επιλογές.
Ξεκινώντας από την προηγούμενη λίστα με τις επιλογές προχωράμε στην επικαιροποίηση και ανάλογα προσθέτουμε, αφαιρούμε και διατηρούμε.
Σημειώνουμε πως εστιάζουμε περισσότερο στα μικρομεσαία, καθώς και περισσότερο μας αρέσουν, αλλά και γιατί τα βαριά χαρτιά, τα παρακολουθούν πολλοί αναλυτές, άρα οι επενδυτές μπορούν να μάθουν περισσότερα και μέσω των εκθέσεων.
Διατηρούμε την Aegean Airlines στις επιλογές, καθώς πιστεύουμε πως παρά τα συγκυριακά πτωτικά κέρδη, ο τουρισμός στη χώρα έχει μεγάλες προοπτικές.
Διατηρούμε την Alpha Αστικά Ακίνητα, λόγω κερδών και υψηλής ρευστότητας και περιμένουμε από τη διοίκηση της Τράπεζας, να κάνει κάτι ώστε να παραμείνει η εταιρεία στο Χ.Α.
Διατηρούμε την AS Company στις επιλογές λόγω υψηλής ρευστότητας και επιτέλους διάθεσης από τη διοίκηση να βελτιώσει την εικόνα της μετοχής στο ταμπλό.
Διατηρούμε την AustriaCard αν και μας έχει κάπως απογοητεύσει η συμπεριφορά της, καθώς θεωρούμε πως έχει ελκυστική αποτίμηση και η διοίκηση θέλει να δει την αποτίμηση να αυξάνεται και θα κάνει κινήσεις για να τη γνωρίσουν καλύτερα οι επενδυτές.
Προσθέτουμε επίσης την BriQ Properties η οποία με τη συγχώνευση μεγαλώνει, ενώ θεωρούμε αδικαιολόγητο πλέον το discount στον κλάδο. Δεν μπορεί οι αξίες των ακινήτων στη χώρα να αυξάνονται όλα αυτά τα χρόνια και οι εταιρείες αυτές να μην βελτιώνουν αποτίμηση.
Διατηρούμε τη Flexopack, γιατί παρά τη μείωση των κερδών, η αποτίμηση είναι αστεία.
Επαναφέρουμε την Intracom στις επιλογές καθώς με τιμή 3,87 ευρώ την είχαμε αφαιρέσει και σήμερα είναι στα 3 ευρώ περίπου, έχοντας κάνει μία διόρθωση, αλλά έχοντας αλλάξει προς το καλύτερο το επενδυτικό πλάνο.
Για τη Jumbo έχουμε ξαναγράψει πως είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία της όταν η μετοχή είχε ξεπεράσει τα 27 ευρώ και είχε πάει προς τα 30 ευρώ. Η υποχώρηση λόγω placement ήταν για τη στήλη, όπως έγραψε επενδυτική ευκαιρία και όχι ευκαιρία να χαρακτηρίσουμε τη διοίκηση. Τη διατηρούμε καθώς προσφέρει και ισχυρή μερισματική απόδοση.
Διατηρούμε τη Lavipharm, καθώς βλέπουμε ότι η διοίκηση αυτά που υπόσχεται, τα υλοποιεί και περιμένουμε να δούμε τη βελτίωση των μεγεθών.
Η Medicon δεν μας ικανοποίησε με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε αλλά η αποτίμηση είναι πρόκληση.
Το ίδιο ισχύει και για τη Mevaco. Έχει πάρει πολλά έργα και πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει τα αποτελέσματα.
Η Performance Technologies μας απογοήτευσε, αλλά όπως και πέρυσι, πιστεύουμε ότι θα η διοίκηση θα φέρει αυτό που έχει υποσχεθεί.
Αμφιταλαντευτήκαμε καθώς η Real Cons. είχε καλύτερα αποτελέσματα και είχε ένα μικρό προβάδισμα. Κρατήσαμε την ΠΕΡΦ καθώς είναι πλέον στην Κύρια Αγορά και έκανε και μία διόρθωση.
Διατηρούμε την Quest Συμμετοχών και ελπίζουμε πως κάποια μέρα θα γράψει καλύτερα νούμερα.
Διατηρούμε τη Revoil, αν και τα αποτελέσματα δεν ικανοποίησαν. Προχωράει όμως το άνοιγμα στις ΑΠΕ και έχει διορθώσει αρκετά.
Η Τιτάν έχει δώσει παραπάνω από αυτά που είχαμε εκτιμήσει, αλλά η είσοδος στις ΗΠΑ της δίνει περιθώριο. Η στήλη την κρατάει αν και είναι περισσότερο από ικανοποιημένη από την πορεία της.
Προσθέσαμε τη Motor Oil λόγω αποτίμησης και αποτελεσμάτων και περιμένουμε, όπως και η διοίκηση ανάκαμψη των περιθωρίων αλλά και αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ.
Κρατάμε φυσικά τον ΑΔΜΗΕ στις επιλογές λόγω αποτελεσμάτων και επενδύσεων.
Κρατάμε από τα μέταλλα την Κορδέλλου, αν και δεν μας ικανοποίηση, θεωρούμε όμως πως ίσως τα αποθέματα να επηρέασαν περισσότερο.
Κρατάμε τη ΓΕΒΚΑ λόγω διόρθωσης τιμής, αν και τα αποτελέσματα και εδώ δεν ικανοποίησαν.
Κρατάμε και την ΕΚΤΕΡ αν και ο τρόπος που παρουσίασε τη συγχώνευση η διοίκηση προσβάλει τους επενδυτές και εκθέτει τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Κρατάμε την Έλαστρον και θεωρούμε πως είχε ίσως τα καλύτερα αποτελέσματα στον κλάδο.
Επαναφέρουμε την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, λόγω αποτίμησης και βελτίωσης μεγεθών.
Κρατάμε και την Έλτον, καθώς μας ικανοποίησαν τα νούμερα.
Η ΕΥΑΘ δεν μπορεί να λείπει από τις επιλογές, τώρα που ανακάμπτουν τα νούμερα και έχει γεμάτο ταμείο.
Η ΕΧΑΕ έχει απογοητεύσει τους πάντες και η διοίκηση, δυστυχώς, έχει απογοητεύσει περισσότερο, αλλά είναι μονοπώλιο και ελπίζουμε κάποια στιγμή να το καταλάβουν.
Η Καρέλιας μένει γιατί το ταμείο είναι σχεδόν όσο η αποτίμηση, αλλά περιμένουμε μέχρι να δούμε τι θα ισχύσει με τον κανονισμό του Χ.Α. και αν θα κάνει κάτι η διοίκηση της εταιρείας.
Κρατάμε επίσης και την Κτήμα Λαζαρίδη, τη Μοτοδυναμική, αλλά και τους Μύλους Λούλη. Η τελευταία έβγαλε πολύ δυνατά νούμερα.
Ο ΟΛΠ μας έχει δώσει μεγάλη υπεραξία, αλλά θεωρούμε πως έχει περιθώριο ανόδου.
Προσθέτουμε και τον ΟΛΘ λόγω αποτελεσμάτων.
Διατηρούμε φυσικά ΟΠΑΠ, αλλά και ο ΟΤΕ και περιμένουμε από τον νέο CEO να μας δείξει κάτι.
Διατηρούμε την Πετρόπουλος, τα Πλαστικά Κρήτης και Θράκης, χωρίς να χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω, αφού τα θεμελιώδη μιλάνε από μόνα τους.
Διατηρούμε επίσης την Τεχνική Ολυμπιακή, λόγω θεμελιωδών μεγεθών.
Αφαιρούμε τη Φίλιππος Νάκας η οποία μας έδωσε πολλά όλα αυτά τα χρόνια.
Αφαιρούμε και την Fourlis γιατί δε μας έδωσε κάτι όλα αυτά τα χρόνια.
Στις τράπεζες εκτός από την Alpha Bank, για την οποία είχαμε γράψει λίγο πριν το placement της Εθνικής, ότι άξιζε η τράμπα, διατηρούμε την Alpha Bank, αλλά προσθέτουμε και την Πειραιώς.
επικαιροποίηση_επιλογών.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης