Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Υποψήφιες για μονοψήφιο P/E πάνω από 25 εταιρείες – Η πτώση των τελευταίων εβδομάδων ανέδειξε και άλλες φθηνές μετοχές

Υποψήφιες για μονοψήφιο P/E πάνω από 25 εταιρείες – Η πτώση των τελευταίων εβδομάδων ανέδειξε και άλλες φθηνές μετοχές
Με μία πορεία αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου και παρά τη μείωση κερδών που είχαν κάποιες εταιρείες, η χρονιά θα δίνει χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερες από 25 εισηγμένες εταιρείες, έχουν θέσει υποψηφιότητα για να έχουν μονοψήφιο P/E με τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης.
Ήδη με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου φάνηκαν αρκετές φθηνές μετοχές και από την επεξεργασία των στοιχείων μπορούν να προκύψουν ακόμα περισσότερες.
Αρχικά να σημειωθεί πως δεν έχουν υπολογιστεί οι εταιρείες ακινήτων (AΕΕΑΠ) καθώς έχουν κέρδη από την αποτίμηση των ακινήτων.
Επιπλέον έχουν αφαιρεθεί και κάποιες που επίσης είχαν έκτακτα κέρδη, αλλά και οι τράπεζες που όλες διαθέτουν χαμηλό p/e.
Δηλαδή ο αριθμός θα μπορούσε να ήταν σημαντικά υψηλότερος από 28 εταιρείες που έχουμε επεξεργαστεί.
Σε επίπεδο δημοσιευμένων μεγεθών η εταιρεία Αττικές Εκδόσεις έχει μονοψήφιο P/E ήδη με τα κέρδη του εξαμήνου, άρα αν στο δεύτερο εξάμηνο πετύχει κάποια κέρδη θα είναι κάτω από 6 φορές.
Η ΕΚΤΕΡ έχει έκτακτα κέρδη και βάσει αυτών έχει ήδη μονοψήφιο P/E αλλά και χωρίς αυτά, λόγω της μεγάλης υποχώρησης το τελευταίο διάστημα έχει σοβαρές πιθανότητες αν το δεύτερο εξάμηνο πάει καλά να έχει μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών.
Η Motor Oil ακόμα και μετά την έκτακτη εισφορά που θα περάσει στο τρίτο τρίμηνο, αθα έχει ελκυστικό δείκτη και το ίδιο ισχύει και για την HelleniQ Energy.
Οι Μύλοι Λούλη είναι τώρα στις 10 φορές με τα κέρδη εξαμήνου και η Ίλυδα που λόγω εξαμήνου κατέγραψε ράλι, έχει 13,05 φορές, το οποίο αν συνεχιστεί στο β’εξάμηνο η καλή πορεία θα πέσει χαμηλότερα.
Η AVAX επίσης είναι με τα κέρδη εξαμήνου στις 13,4 φορές.
Αντίστοιχο και της Ελινόιλ, παρά τη μείωση των κερδών στο εξάμηνο.
Η Αλουμύλ έβγαλε πολύ δυνατή κερδοφορία και αν συνεχιστεί το P/E 14,4 που είναι τώρα θα δώσει στη χρήση αρκετά χαμηλό δείκτη.
Ο ΑΔΜΗΕ επίσης θα έχει μονοψήφιο όπως και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αν συνεχιστεί η καλή πορεία.
Η Εβροφάρμα είχε σταθερή κερδοφορία και χρειάζεται απλά μία επανάληψη του πρώτου εξαμήνου.
Η Autohellas έχει δυνατό τρίμηνο το τρίτο άρα ο δείκτης από 15,3 φορές που είναι στο εξάμηνο θα πέσει αρκετά.
Η Flexopack παρά τη μεγάλη μείωση κερδών, η αποτίμηση ήταν πολύ χαμηλή και χρειάζεται μία μικρή προσπάθεια στο δεύτερο εξάμηνο.
Πολύ καλή βελτίωση είχε στα κέρδη του ΟΛΘ και βάζει επίσης υποψηφιότητα. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΛΠ παρά τα όσα έχουν συμβεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Να σημειωθεί πως δεν έχει υπολογιστεί το γεμάτο ταμείο των εταιρειών.
Η Πετρόπουλος ήταν και παραμένει φθηνή και με ελκυστικό δείκτη επίσης.
Το Κρι-Κρι κάνει έχει μία εξαιρετική χρονιά και η διοίκηση βελτίωσε περαιτέρω τις εκτιμήσεις της.
Θετική έκπληξη και από την Τεχνική Ολυμπιακή, της οποίας οι επενδύσεις στα καράβια αποδίδουν καλά μερίσματα και έχει και άλλα περιουσιακά στοιχεία και σημαντική ρευστότητα.
Η Μυτιληναίος επίσης είχε εξαιρετική κερδοφορία όπως και η Τιτάν και η Viohalco από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Χρειάζεται μία αντίστοιχη πορεία στο δεύτερο εξάμηνο και θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η ελκυστικότητα των μετοχών.
Τέλος, Πλαστικά Κρήτης, Austriacard και Κτήμα Λαζαρίδη έχουν σοβαρές πιθανότητες να έχουν ελκυστικό πολλαπλασιαστή κερδών στο σύνολο της χρήσης.
Στις παραπάνω εταιρείες θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλες με υψηλή ρευστότητα όπως για παράδειγμα η Καρέλιας που το p/e σήμερα είναι στο εξάμηνο 31 φορές αλλά η ρευστότητα είναι στα 743 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση λίγο κάτω από 1 δισ. ευρώ. Άρα αν αφαιρέσει κάποιος τη ρευστότητα το p/e είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλό.
Από τις παραπάνω εταιρείες κάποιες έχουν και χαμηλό p/bv που ανέδειξε το ΒΝ σε χθεσινό θέμα όπως Αττικές Εκδόσεις, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μύλοι Λούλη, Ελινόιλ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Flexopack κ.α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης