Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Υπερ-εποπτεία στις χρηματιστηριακές εταιρίες από την ενοχλημένη ΕΧΑΕ για την Attica Bank για να αποφύγει νέο μπάχαλο

Υπερ-εποπτεία στις χρηματιστηριακές εταιρίες από την ενοχλημένη ΕΧΑΕ για την Attica Bank για να αποφύγει νέο μπάχαλο
Οι χρηματιστηριακές μετά από παρέμβαση της ΕΧΑΕ σταμάτησαν τη δυνατότητα εισαγωγής εντολών στην Attica Bank μέσω internet
Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση, λίγοι κατάλαβαν τι είχε γίνει στη μετοχή της Attica Bank και το Bankingnews, το οποίο από την πρώτη στιγμή έγραψε για έλλειψη χρηματιστηριακής παιδείας, μάλλον επιβεβαιώνεται από την πορεία της μετοχής χθες 22/10, δηλαδή κατά τη δεύτερη συνεδρίαση μετά την αποκοπή.
Προφανώς και η εύκολη λύση θα ήταν να ρίξουμε την ευθύνη στη διοίκηση του χρηματιστηρίου και στον κ. Κοντόπουλο.
Δε θα είχαμε θέμα, άλλωστε το έχουμε ξανακάνει.
Όμως για να είμαστε δίκαιοι, δεν φταίει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, για τη σχέση ανταλλαγής, ούτε για το reverse split, ούτε και για το γεγονός πως κάποιοι επενδυτές θέλησαν να τζογάρουν.
Πάντως όπως προκύπτει η διοίκηση της ΕΧΑΕ, ενοχλήθηκε από αυτό που έγινε και κυρίως από το γεγονός πως κάποιοι έριξαν την ευθύνη στον Γιάννο Κοντόπουλο.
Όταν όμως οι 53 εκατ. μετοχές γίνονται 530 χιλ., όταν η μία μετοχή σου δίνει 677 και η μία από τις 677 άλλες 3,5 με τιμή 0,05 ενώ οι πρώτες είναι με 1,87 και όταν το δικαίωμα λόγω της σχέσης ανταλλαγής πάει στα 210 ευρώ και η μετοχή στα 0,5240 ευρώ, πρέπει να περιμένεις το μπάχαλο.
Επενδυτές με πολλά χρόνια εμπειρίας αλλά και στελέχη της αγοράς δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν όλο αυτό το σχέδιο.
Εκ του αποτελέσματος όπως φάνηκε, το μπάχαλο συνεχίστηκε και χθες παρά το γεγονός ότι προχθές είχε γίνει αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να ενημερωθούν οι επενδυτές. Η μετοχή έγραψε χαμηλό στα 5,50 ευρώ και υψηλό στα 7,10 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 6,70 ευρώ με απώλειες 4,56% και αποτίμηση 10,8 δισ. ευρώ (με την υπόθεση των νέων μετοχών). Το δικαίωμα υποχώρησε 11% και στα 200 ευρώ.

Τι είδαμε χθες 22/10

Εντολές που έδιναν αποτίμηση άνω των 11 δισ. ευρώ υπήρχαν και χθες στο σύστημα και παρά τις προσπάθειες που έγιναν για ενημέρωση.
Αυτό που όμως λένε κάποιοι είναι πως δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε ένα επενδυτή να βάλει εντολή αγοράς όπου θέλει, ακόμα και αν κινδυνεύει να χάσει τη συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων που τοποθετεί.
Ωστόσο, η διοίκηση του Χ.Α. και οι αρμόδιες Επιτροπές, Ελέγχου και Εποπτείας ήταν από νωρίς πάνω από τα τερματικά και παρακολουθούσαν την πορεία της μετοχής.
Μάλιστα, το ρεπορτάζ του ΒΝ λέει πως έγιναν πολλά τηλέφωνα σε χρηματιστηριακές και επειδή οι περισσότερες εντολές έμπαιναν στο σύστημα μέσα από πλατφόρμες (δηλαδή μέσω internet οι επενδυτές βάζουν μόνοι τους εντολές), κάποιες χρηματιστηριακές αναγκάστηκαν να «κόψουν» την πρόσβαση στη μετοχή της Attica Bank.
Αφαίρεσαν δηλαδή τη δυνατότητα στους επενδυτές μέσω internet να βάλουν εντολές και αυτές δίνονταν με τον παραδοσιακό τρόπο, ήτοι τηλεφωνικά.
Οι αντικρυστές προσπαθούσαν να ενημερώσουν τους επενδυτές ότι θα αγόραζαν μία τράπεζα σε τιμή που δίνει κεφαλαιοποίηση 11 δισ. ευρώ και που η αξία της είναι σημαντικά χαμηλότερα, αλλά κάποιοι δεν πείστηκαν και θέλησαν να αγοράσουν.

Να μην ενεργοποιείται το «ΑΜΕΜ»

Από το ρεπορτάζ επίσης προκύπτει πως οι εποπτικές αρχές της ΕΧΑΕ δεν ήθελαν να ενεργοποιείται ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) και έτσι ζητούσαν να μην εισάγονται εντολές που θα ενεργοποιούσαν το μηχανισμό.
Για παράδειγμα, σε κάποια στιγμή μέσα στη συνεδρίαση αν ήθελε κάποιος να πουλήσει 100 τεμάχια θα μπορούσε να πάει η μετοχή από το -1% στο -5%. Αυτό ήθελε η ΕΧΑΕ να αποφευχθεί.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως η εποπτεία των συναλλαγών είναι εργαλείο εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, αλλά η υπέρ-εποπτεία καταστρατηγεί την ελεύθερη αγορά.
Προφανώς τα πολλά δημοσιεύματα για το μπάχαλο με τη μετοχή, ενόχλησαν τη διοίκηση του Χ.Α. και αποφάσισε να πάρει πιο αυστηρά μέτρα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης