Τελευταία Νέα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Αφιέρωμα: Τράπεζες 2024

Γκίκας Χαρδούβελης (Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας): Οι τράπεζες γύρισαν σελίδα - Στα 400 εκατ η κοινωνική προσφορά

Γκίκας Χαρδούβελης (Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας): Οι τράπεζες γύρισαν σελίδα - Στα 400 εκατ η κοινωνική προσφορά
Άρθρο του Γκίκα Χαρδούβελη Προέδρου της Εθνικής τράπεζας στο αφιέρωμα του bankingnews

Η ζήτηση για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαίωσε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της, όπως και στις προοπτικές του συνόλου του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα γύρισαν σελίδα.

Η ανταπόκριση του διεθνούς και εγχώριου επενδυτικού κοινού ήταν εξαιρετική, με τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να πρωτοστατούν.
Παρά τις συνθήκες γεωπολιτικής έντασης και ταραχής στην ευρύτερη γειτονιά μας, το ενδιαφέρον για τις μετοχές της Εθνικής ήταν 12 φορές μεγαλύτερο από την προαναγγελθείσα προσφορά των μετοχών, και μάλιστα στην τιμή των €7,55, που ήταν 42,5% υψηλότερη από την προσφερόμενη τιμή των €5,30 του περασμένου Νοεμβρίου.

Σημαντική βελτίωση των μεγεθών

Την τελευταία πενταετία, οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη.
Η καθαρή ροή τραπεζικών πιστώσεων προς τις μη-χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ήταν θετική και το 2023, δηλαδή για έβδομο κατά σειρά έτος, οι καταθέσεις βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία από το 2017, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κινούνται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό και με σημαντικό ποσοστό κάλυψης με αντίστοιχες προβλέψεις, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι δείκτες ρευστότητας υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια και τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ τελευταία, και η ετήσια κερδοφορία ανέκαμψε και είναι ισχυρή.
Φέτος, μάλιστα, οι συστημικές τράπεζες μοίρασαν μέρισμα στους μετόχους τους, σηματοδοτώντας την ολική επάνοδο στην κανονικότητα.
Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων, το ποσοστό αναβαλλόμενου φόρου, και πιο συγκεκριμένα του τμήματος του DTC στα εποπτικά τους κεφάλαια, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Βρίσκεται, όμως, στις κεραίες των εποπτικών αρχών επειδή από τη φύση του αυξάνει τη συνδεσιμότητα Τραπεζών – Δημοσίου, κάτι που δεν συνάδει αναγκαστικά με τη μακροχρόνια ευστάθεια της οικονομίας.

Η μείωση του DTC

Το ποσό του DTC για έκαστη τράπεζα έχει οριστεί να αποσβένεται γραμμικά με την πάροδο του χρόνου προς το μηδέν έως το 2042 ενώ, αντιθέτως, τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών διαρκώς αυξάνονται με την ετήσια συμβολή σε αυτά από το τμήμα της αναμενόμενης θετικής κερδοφορίας, που δεν μοιράζεται ως μέρισμα. 
Έτσι, το DTC ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων ήδη μειώνεται και θα συνεχίσει να μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Θα μπορούσε, βέβαια, και σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές, εύκολα να επιταχυνθεί η μείωση του ποσοστού με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς.
Η θετική πορεία των τραπεζών επιβεβαιώθηκε και στα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests, που πραγματοποιεί ανά διετία ο SSM, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός. Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες κατέλαβαν την 5η, 12η, 13η, και 19η θέση ανάμεσα σε περίπου 110 συστημικές τράπεζες.
Η απόδοση αυτή αναδεικνύει την Ελλάδα τέταρτη καλύτερη χώρα από πλευράς σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ-27 και την πρώτη στη Νότια Ευρώπη.
Οι τράπεζες παραδοσιακά ήταν και συνεχίζουν να είναι και σήμερα από τους καλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα. Συγχρόνως, η εταιρική τους διακυβέρνηση ακολουθεί υψηλά διεθνή πρότυπα και αποτέλεσε οδηγό για την αντίστοιχη νομοθεσία των εισηγμένων επιχειρήσεων του χρηματιστηρίου το 2020.
Οι πολίτες εμπιστεύονται τις αποταμιεύσεις τους και οι τράπεζες βρίσκονται σταθερά κοντά στην ελληνική οικογένεια με δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Την τελευταία 5ετία η κοινωνική προσφορά των τραπεζών, υπό μορφή στήριξης στο ελληνικό Δημόσιο και τα νοικοκυριά, έφτασε περίπου τα 400 εκ. ευρώ.

Πρωταγωνιστές στην πράσινη μετάβαση

Οι ελληνικές τράπεζες πρωτοστατούν και στην πράσινη μετάβαση, καθώς ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδοτικής τους δραστηριότητας στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι προσανατολισμένο σε αυτό τον σκοπό.
Οι τράπεζες δημιούργησαν, επίσης, υποδομές, όπως την πλατφόρμα ESGr για την πράσινη μετάβαση, και το σύστημα ESG scoring των επιχειρήσεων.
Στο καίριο ερώτημα αν σε ένα περιβάλλον αναμενόμενης πτώσης των παρεμβατικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, η ισχυρή κερδοφορία θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, η απάντηση είναι ότι πράγματι, μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Αυτό βλέπουν οι επενδυτές που αγοράζουν τραπεζικές μετοχές, κυρίως λόγω της αύξησης των εργασιών των τραπεζών σε μια οικονομία που συνεχίζει να αναπτύσσεται.
Μακροπρόθεσμα, μεγάλη πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη και την Ελλάδα αφορά τον μετασχηματισμό τους σε μια παγκόσμια οικονομία, που ψηφιοποιείται με γοργούς ρυθμούς.
Σήμερα, το 90% των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.
Με πρωτοπόρο την Εθνική, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδοθεί σε προγράμματα μετασχηματισμού της καθημερινής λειτουργίας τους
, συνεργάζονται με εταιρείες Fintech, και επενδύουν σημαντικά κεφάλαια από την κερδοφορία τους στην ψηφιοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Κάνουν τα πιο άμεσα και σαφή βήματα από κάθε άλλο κλάδο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες πρωτοστατούν στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και ικανοποιούν τις νέες ηλεκτρονικές ανάγκες και επιθυμίες τόσο των πελατών τους όσο και της Πολιτείας. Ένα σημαντικό μέρος από κεντρικές λειτουργίες της Πολιτείας και μεγάλος αριθμός από ψηφιακές πλατφόρμες υλοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

O Γκίκας Χαρδούβελης είναι πρόεδρος ΕΤΕ και ΕΕΤ

www.bankingnews.gr

Χορηγοί


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης