Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Στο 2,5% θα μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ έως τον Μάρτιο 2025

Capital Economics: Στο 2,5% θα μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ έως τον Μάρτιο 2025
H ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της
H ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της, μειώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων από 3,5% σήμερα σε 2,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Ecomomics.
Μετά τα χθεσινά σχόλια της Christine Lagarde στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, μια μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Οκτώβριο φαίνεται πλέον πολύ πιθανή.

Τέσσερις εξελίξεις «κλειδιά»

Από την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όταν η EKT δεν ήταν δεσμευτική σχετικά με τα σχέδιά της για τον Οκτώβριο, τέσσερις εξελίξεις θα την έχουν ωθήσει προς τη χαλάρωση:

1) τα στοιχεία για τη δραστηριότητα αποδυναμώθηκαν αισθητά, σηματοδοτώντας πολύ ηπιότερες προοπτικές ανάπτυξης από αυτές που υπέθετε η EKT
2) τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου ήταν λίγο κατώτερα των προσδοκιών και οι δείκτες τιμών PMI υποχώρησαν
3) οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, οδηγώντας τις κάτω από τις παραδοχές που διέπουν τις προβλέψεις της EKT-
και 4) η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Το σκηνικό είναι πλέον έτοιμο για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 17 Οκτωβρίου.

Αδύναμη η ανάπτυξη

«Μελλοντικά, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μείωση σε καθεμία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.
Η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται ότι θα παραμείνει αδύναμη, σε αντίθεση με την άποψη της ΕΚΤ και της κοινής γνώμης ότι θα ανακάμψει.
Η αγορά εργασίας εξομαλύνεται, με το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας να βρίσκεται κατά τι κάτω από το ανώτατο επίπεδό του και το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρουν έλλειψη εργατικού δυναμικού να μειώνεται.
Ωστόσο, η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για τη δραστηριότητα, όπως φαίνεται από την αδυναμία του τραπεζικού δανεισμού και των πιο ευαίσθητων στα επιτόκια τομέων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης», τονίζουν οι αναλυτές.

capital_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης