Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Zelensky ξηλώνει τους φιλοαμερικανούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και λέει με οργή στον Biden: Θα σε χειροκροτά ο Putin

Ο Zelensky ξηλώνει τους φιλοαμερικανούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και λέει με οργή στον Biden: Θα σε χειροκροτά ο Putin
Τεταμένες είναι οι σχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με την ουκρανική ηγεσία, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Washington Post
Σχετικά Άρθρα
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις της ουκρανικής ηγεσίας με τους δυτικούς υποστηρικτές της σχετικά με το μέλλον της άμυνας της Ουκρανίας και τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Η ουκρανική ηγεσία διαμαρτύρεται ολοένα και πιο έντονα ότι οι ΗΠΑ περιορίζουν την ικανότητά της να ανταποκρίνονται στις ρωσικές επιθέσεις, καθώς οι Αμερικανοί πολιτικοί τους πιέζουν να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς ακόμη και εν μέσω επιδείνωσης του πολέμου, όπως γράφει σε αποκαλυπτικό της δημοσίευμα η Washington Post.
Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι διαφωνούν σχετικά με τη στρατηγική για να ανατρέψουν τη ρωσική νίκη στο πεδίο της μάχης.
Υπήρξαν απογοητεύσεις ουσιαστικά από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον, το Κίεβο και σε όλη την Ευρώπη σημειώνουν ότι οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Μόσχα ανέλαβε την πρωτοβουλία στην πρώτη γραμμή και άρχισε να ανακαταλαμβάνει εδάφη που είχαν απελευθερωθεί νωρίτερα.

Διχασμός στο ΝΑΤΟ, εκνευρισμός στο Κίεβο


Η πιο οξεία διαφωνία στο πεδίο της μάχης αυτή τη στιγμή είναι αν η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που της έδωσαν για να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.
Η κυβέρνηση Biden έχει απαγορεύσει αυστηρά στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα των ΗΠΑ, επειδή ανησυχεί ότι η βαθιά αμερικανική εμπλοκή που απαιτείται για τη λειτουργία των όπλων θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο σε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Ορισμένοι ηγέτες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών της Φινλανδίας και του Καναδά, άσκησαν κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνοντας δημόσια ότι ποτέ δεν εμπόδισαν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα, που της έδωσαν, για να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, προσχωρώντας στο στρατόπεδο της Γαλλίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν συνταχθεί με την απροθυμία των ΗΠΑ.
Η διαφωνία σχετικά με τα χτυπήματα στη Ρωσία είναι μόνο ένα παράδειγμα μιας ευρύτερης αποσύνδεσης μεταξύ και μεταξύ της Ουκρανίας και των πιο σημαντικών στρατιωτικών υποστηρικτών της σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του σκληρού πολέμου καθώς η θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης συνεχίζει να αποδυναμώνεται.

Η σκληρή πραγματικότητα για τους Ουκρανούς στο πεδίο της μάχης


Η Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης στην προσπάθειά της να καταλάβει και να προσαρτήσει τέσσερις περιφέρειες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και να προχωρήσει παραπέρα, εάν είναι δυνατόν.
Ήδη κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014, υπενθυμίζει η Washington Post.
Οι αυξανόμενες διαφωνίες αντικατοπτρίζουν το πώς ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον Απρίλιο μετά από μήνες καθυστερήσεων δεν έχει ακόμη σταθεροποιήσει την ευπάθεια της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι παραδόσεις όπλων θα αμβλύνουν εν μέρει τα προβλήματα εντός εβδομάδων.
Έτσι η ουκρανική ηγεσία έχει να διαχειριστεί μία δύσκολη πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης ευρισκόμενη σχεδόν σε ρήξη με τον μεγάλο της χορηγό: τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Washington Post, οι ΗΠΑ και πολλά ευρωπαϊκά κράτη διχάζονται επίσης σε θέματα που περιλαμβάνουν την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ —η Ουάσιγκτον παραμένει επιφυλακτική— και αν θα χρησιμοποιήσουν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσουν τη βοήθεια στο Κίεβο, μια προσπάθεια που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό.

 Zelensky σε Biden: Θα σε χειροκροτά ο Putin


Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δεν απέφυγε τις άμεσες επιθέσεις στον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden, λέγοντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη (28/5) ότι εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ειρήνης που διοργανώνεται από την Ουκρανία τον Ιούνιο στην Ελβετία, όπως είναι πιθανό, «η απουσία του θα γίνει δεκτή με χειροκροτήματα από τον Putin.
Η Διάσκεψη στην Ελβετία δεν περιλαμβάνει τη Ρωσία και αξιωματούχοι στη Μόσχα την έχουν απορρίψει ως πολιτικό θέατρο χωρίς καμία πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης.
Οι Ουκρανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη Σύνοδο για να εξασφαλίσουν ευρεία διεθνή υποστήριξη για τα σχέδιά τους.
Ο θυμός του Zelensky δεν προορίζεται μόνο για τον Λευκό Οίκο. Διπλωμάτες και άλλοι αξιωματούχοι στο Κίεβο σημείωσαν ότι απέπεμψε ορισμένους ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους που θεωρήθηκαν ως οι πιο κοντινοί στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

FT: Σε παράνοια ο Zelensky – Ξαφνικά δεν βλέπει κανένα νόημα στη Σύνοδο για την Ουκρανία, χωρίς την παρουσία Biden – Xi Jinping

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky έδωσε εντολή σε αξιωματούχους και νομοθέτες να επικρίνουν δημόσια τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping για την απροθυμία τους να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Ουκρανία που θα διεξαχθεί στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου, α
νέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι σχετικό έγγραφο.
Σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο, το γραφείο του Zelensky βρίσκεται σε «παράνοια» τους τελευταίους μήνες.
«Ο Zelensky έχει μεγάλη αγωνία για τη στρατιωτική κατάσταση αλλά περισσότερο για τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη τον Ιούνιο», είπε η πηγή.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν βλέπει κανένα νόημα στη Σύνοδο της Ελβετίας αν δεν παρευρεθούν ο Biden και ο Xi Jinping.
Αυτή τη στιγμή επιβεβαιώνεται ότι αντιπροσωπείες από περισσότερες από 80 χώρες θα προσέλθουν στη διάσκεψη, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι το προαναφερθέν έγγραφο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι το Κίεβο αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη Διάσκεψη στις 15 και 16 Ιουνίου, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον ότι ο Biden ενδέχεται να μην μπορέσει να παραστεί σε αυτές τις ημερομηνίες.
Αρκετά μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ανησυχούν ότι οι ενέργειες του Zelensky θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είπαν επίσης ότι ο Zelensky δεν πρέπει να «δαγκώσει το χέρι» που τον ταΐζει.



wapo_4.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης