Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αντιπολίτευση θα σύρει τη Γεωργία σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας - Η ώρα της αλήθειας στις κάλπες (26/10)

Η αντιπολίτευση θα σύρει τη Γεωργία σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας - Η ώρα της αλήθειας στις κάλπες (26/10)
Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι αν η αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία θα σύρει τη Γεωργία σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

Οι Γεωργιανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στις 26 Οκτωβρίου 2024 για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες όλες οι πλευρές θεωρούν ως σταυροδρόμι στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Η ένταση είναι μεγάλη εν όψει της ψηφοφορίας και χωρίς αξιόπιστες δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα είναι άγνωστο.
Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο βρίσκεται στην εξουσία από το 2012 και διεκδικεί άλλη μια τετραετή θητεία.
Έχουν διαμορφώσει την εκλογική αναμέτρηση ως μια επιλογή ειρήνης ή πολέμου- στα μηνύματα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος κυριαρχεί το επιχείρημα ότι αν η αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία θα σύρει τη Γεωργία σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Για την αντιπολίτευση, η ψηφοφορία αποτελεί επιλογή μεταξύ Δύσης ή Ρωσίας και μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού.
Το αφήγημα αυτό έχει επαναληφθεί από αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, σημειώνει το Radio Free Europe.

Η στιγμή της αλήθειας για τη Γεωργία

Οι εκλογές «θα είναι η στιγμή της αλήθειας και ο γεωργιανός λαός θα πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο θέλει να ακολουθήσει: προς την Ευρώπη ή να απομακρυνθεί από την Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.
«Είναι το μέλλον της χώρας που διακυβεύεται», τόνισε.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μετά από μια ασυνήθιστα ταραχώδη περίοδο, ακόμη και για τα γεωργιανά πολιτικά δεδομένα.
Το Γεωργιανό Όνειρο έχει υιοθετήσει όλο και περισσότερο αντιδυτική ρητορική και έχει υιοθετήσει αμφιλεγόμενους νόμους που δικαιολογεί ως μέσο καταπολέμησης της ξένης επιρροής στη χώρα.
Περιλαμβάνουν νόμους που απαγορεύουν την «προπαγάνδα των ΛΟΑΤKI» και απαιτούν από τις ΜΚΟ και τα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό να εγγραφούν ως «ξένοι πράκτορες».
Η επαναφορά του τελευταίου νόμου προκάλεσε τεράστιες διαμαρτυρίες την άνοιξη.

Νέο εκλογικό σύστημα

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί βάσει ενός νέου εκλογικού συστήματος στο οποίο τα κόμματα ή οι συνασπισμοί πρέπει να πληρούν ένα όριο 5% για να μπουν στο κοινοβούλιο.
Αυτό έχει παρακινήσει τα πολυάριθμα και διχασμένα κόμματα της αντιπολίτευσης της Γεωργίας να συνεργαστούν σε κάποιο βαθμό για να σχηματίσουν συνασπισμούς με λογικές πιθανότητες να ξεπεράσουν το όριο.

Τελικά, προέκυψαν τέσσερις πιθανές βιώσιμες δυνάμεις της αντιπολίτευσης:

  • Ενότητα - Για να σώσουμε τη Γεωργία, ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του πρώην κυβερνώντος κόμματος Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (ENM), του οποίου ηγείτο κάποτε ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Mikheil Saakashvili.
  • Συνασπισμός για την Αλλαγή, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από άλλα πρώην στελέχη του ENM.
  • Ισχυρή Γεωργία, ένας ιδεολογικά εκλεκτικός συνασπισμός που προσπάθησε να τοποθετηθεί ούτε ως ENM ούτε ως Γεωργιανό Όνειρο
  • Για τη Γεωργία, ένα κόμμα υπό την ηγεσία του Giorgi Gakharia, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός υπό το Γεωργιανό Όνειρο από το 2019 έως το 2021, αλλά στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του από το κόμμα

Ενώ οι τέσσερις εκδηλώνουν κάποιες διαφορές στις προεκλογικές τους υποσχέσεις, είναι σε μεγάλο βαθμό ενωμένοι ως προς την πρωταρχική τους προτεραιότητα να εκδιώξουν το Γεωργιανό Όνειρο και έχουν, ως επί το πλείστον, στρέψει τα πυρά τους κατά του κυβερνώντος κόμματος και όχι ο ένας εναντίον του άλλου.
Όλοι τους έχουν υπογράψει μια Γεωργιανή Χάρτα που πρότεινε η Πρόεδρος Salome Zurabishvili, στην οποία συμφωνούν, σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης, να την αφήσουν να σχηματίσει μία τεχνοκρατική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης