Διεθνή

Η Ρωσία αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, στο 21% - Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Η Ρωσία αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, στο 21% - Ανησυχία για τον πληθωρισμό
Ορισμένοι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής των μεγαλύτερων πετρελαϊκών και αμυντικών εταιρειών της χώρας, πιέζουν για φρένου στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, στο 21%, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2003.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι ο τρέχων εποχικά προσαρμοσμένος πληθωρισμός έφθασε το 9,8% τον Σεπτέμβριο έπειτα από 7,5% τον Αύγουστο και οι πληθωριστικές προσδοκίες του πληθυσμού έφθασαν στο μέγιστο επίπεδο από την αρχή του έτους.
«Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η ισορροπία των κινδύνων για τον πληθωρισμό παραμένει σημαντικά στραμμένη προς τους φιλοπληθωριστικούς παράγοντες», δήλωσε η ρυθμιστική αρχή. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται νέα αύξηση επιτοκίου στην επόμενη συνεδρίαση. 
Πρόσθεσε ότι οι υψηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό και η απόκλιση της ρωσικής οικονομίας από την πορεία της ισορροπημένης ανάπτυξης, καθώς και η επιδείνωση των συνθηκών του εξωτερικού εμπορίου αποτελούν τους κύριους πληθωριστικούς κινδύνους.
Οι περισσότεροι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης. Η απόφαση λαμβάνει υπόψη το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ρωσίας, το οποίο θεωρείται πληθωριστικό λόγω των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών και του υψηλότερου από το αναμενόμενο ελλείμματος του 1,7% του ΑΕΠ για φέτος.

Οι πιέσεις από επιχειρηματίες 

Η αύξηση αντανακλά επίσης την πολιτική υποστήριξη προς την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, που αντιμετώπισε πρωτοφανείς πιέσεις από ορισμένους από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής των μεγαλύτερων πετρελαϊκών και αμυντικών εταιρειών της χώρας, για να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι παρά τα μέτρα σύσφιξης, ο δανεισμός των επιχειρήσεων δεν έχει επιβραδυνθεί. Η κεντρική τράπεζα εφάρμοσε μια σειρά πρόσθετων μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες για να περιορίσει την αύξηση του δανεισμού.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο ακύρωσε την αποστολή του στη Ρωσία τον περασμένο μήνα μετά τις διαμαρτυρίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μείωσε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας κατά 0,2% στο 1,3% το 2025 από 3,6% φέτος. Το Ταμείο επικαλέστηκε επιβράδυνση της αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων εν μέσω μιας λιγότερο σφιχτής αγοράς εργασίας και μιας πιο μέτριας αύξησης των μισθών. Το ταμείο ανέφερε ότι οι προβλέψεις του προϋποθέτουν ότι η κεντρική τράπεζα υιοθετεί αυστηρή στάση νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης