Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα οι σχέσεις Σκοπίων – Βουλγαρίας - Ο αντιπρόεδρος αποκάλεσε "απολίτιστο" τον πρόεδρο της Βουλγαρίας

Στα άκρα οι σχέσεις Σκοπίων – Βουλγαρίας - Ο αντιπρόεδρος αποκάλεσε
Οι σχέσεις των δύο χωρών "επισκιάσθηκαν" από τη μη τοποθέτηση της σημαίας των Σκοπίων κατά τη συνάντηση των προέδρων
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη γραμμή Σκοπίων-Σόφιας, μετά την επίσκεψη, την περασμένη Παρασκευή (13/09), της προέδρου των Σκοπίων, Gordana Silianowska στη Σόφια, όπου μεταξύ άλλων είχε άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Rumen Radev, στο προεδρικό μέγαρο στη βουλγαρική πρωτεύουσα.
Η συνάντηση "επισκιάσθηκε" από τη μη τοποθέτηση της σημαίας των Σκοπίων κατά τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών - υπήρχε μόνο η σημαία της Βουλγαρίας (και της ΕΕ)-, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων κάλεσε την περασμένη Τρίτη τον πρέσβη της Βουλγαρίας στα Σκόπια για να του επιδώσει σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας. Ωστόσο, ο τελευταίος απέρριψε τους ισχυρισμούς των Σκοπίων, αναφέροντας πως η συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών ήταν άτυπη, ενώ σε μία κίνηση που δεν συναντάται τακτικά στη διπλωματική πρακτική αρνήθηκε να παραλάβει το διάβημα διαμαρτυρίας των Σκοπίων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών των Σκοπίων, Alexander Nikoloski χαρακτήρισε "απολίτιστο" τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, επειδή στη συνάντηση με την πρόεδρο των Σκοπίων απουσίαζε η σημαία της χώρας.
"Τα πράγματα πήραν αυτή την τροπή επειδή προφανώς ο οικοδεσπότης (σ.σ. Rumen Radev) δεν είναι ούτε πολιτισμένος ούτε αξιοπρεπής και δεν δείχνει κανέναν σεβασμό- και ας μας στείλουν διάβημα διαμαρτυρίας αν θέλουν (για όσα λέω)" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.
'Αμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλγαρίας στις αναφορές αυτές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων.
"Ο ανοιχτός και εποικοδομητικός διάλογος, ακόμη και σε μια άτυπη συνάντηση, όπως αυτή που έγινε μεταξύ των προέδρων της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της των Σκοπίων στις 13 Σεπτεμβρίου, προφανώς ενόχλησε σε μεγάλο βαθμό ορισμένους κύκλους στην κυβέρνηση των Σκοπίων.
Η παραποίηση των γεγονότων και οι υστερικές αντιδράσεις της κυβέρνησης της Δημοκρατίας των Σκοπίων δεν εμπνέουν αισιοδοξία ότι ο νοτιοδυτικός γείτονάς μας θέλει οι σχέσεις με τη Βουλγαρία να ξεφύγουν από το πεδίο των προκλήσεων και των στημένων σκανδάλων. Ο "πολιτισμένος" χαρακτήρας της νέας κυβέρνησης της Δημοκρατίας των Σκοπίων θα κριθεί από το αν θα συνεχίσει να αποτελεί αυτή μέρος της εκστρατείας υποκίνησης ρητορικής μίσους κατά της Βουλγαρίας ή θα αντιπαρατεθεί σε αυτό και θα σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες, δεσμευόμενη να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για ένταξη στην ΕΕ" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της προεδρίας της Βουλγαρίας.
Προηγουμένως σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τους εταίρους της χώρας "για τις απρόκλητες προβοκάτσιες της κυβέρνησης των Σκοπίων, που σκοπεύουν στην υπονόμευση του διαλόγου".
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η πρόεδρος των Σκοπίων, Gordana Silianowska επισκέφθηκε τη Σόφια για να παρακολουθήσει παράσταση όπερας στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Η παράσταση ήταν παραγωγή της Λυρικής Σκηνής της των Σκοπίων.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Σόφια, η πρόεδρος των Σκοπίων - η οποία δήλωνε συνεχώς πως η πολιτιστική διπλωματία μπορεί να συμβάλει στην επίλυση ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ γειτονικών χωρών στα Βαλκάνια- έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Rumen Radev, στο βουλγαρικό προεδρικό μέγαρο.
Ωστόσο, οι αρχές των Σκοπίων διαμαρτυρήθηκαν έντονα διότι στη συνάντηση υπήρχε μόνο η σημαία της Βουλγαρίας (και της ΕΕ), ενώ έλειπε αυτή των Σκοπίων.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας έχει δηλώσει πως η επίσκεψη αυτή της ομολόγού του των Σκοπίων στη Σόφια δεν ήταν ούτε επίσημη, ούτε επίσκεψη εργασίας και ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένας λόγος να τοποθετηθεί η σημαία των Σκοπίων.
Οι προβληματικές σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουλγαρία έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα με την ανάληψη της εξουσίας στα Σκόπια από το δεξιό VMRO-DPMNE, τον περασμένο Ιούνιο. Οι δύο χώρες έχουν ιστορικές, εθνικές και γλωσσικές διαφορές που διαρκούν δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης