Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάρωσε τον Λίβανο με 52 αεροπορικές επιδρομές το Ισραήλ - Στάχτη δεκάδες εκτοξευτήρες της Hezbollah: Απειλεί με τρομερά αντίποινα

Σάρωσε τον Λίβανο με 52 αεροπορικές επιδρομές το Ισραήλ - Στάχτη δεκάδες εκτοξευτήρες της Hezbollah: Απειλεί με τρομερά αντίποινα
Το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή, θα υπάρξει μια τρομερή τιμωρία προειδοποιεί ο ηγέτης της Hezbollah, Hassan Nasrallah
(upd2) Σε «προληπτικά» χτυπήματα κατά στρατιωτικών στόχων της Hezbollah προχώρησε αργά χθες Πέμπτη 19/9 το βράδυ το Ισραήλ, το οποίο με μια σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών σε περιοχές του νοτίου Λιβάνου κατέστρεψε συστήματα εκτόξευσης ρουκετών που φέρονται να ήταν έτοιμα να χρησιμοποιηθούν άμεσα κατά της ισραηλινής επικράτειας.
Με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ θέλησε να προλάβει… και να επιφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στις δυνάμεις της Hezbollah, η οποία νωρίτερα μέσω του ηγέτη της, Hassan Nasrallah είχε προειδοποιήσει με τρομερά αντίποινα για «το πλήγμα χωρίς προηγούμενο» που υπέστη το τελευταίο διήμερο μετά τις μαζικές, ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών, ασυρμάτων, κινητών που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 37 νεκρούς και πάνω από 3.000 τραυματίες.
Η κυβέρνηση Netanyahu έχει ήδη διαμηνύσει ότι άμεση προτεραιότητα των στρατιωτικών της επιχειρήσεων είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι περίπου 60.000 Ισραηλινοί που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν μετά τις καθημερινές εχθροπραξίες με την Hezbollah στη συνοριακή γραμμή Λιβάνου- Ισραήλ και για αυτό αναφέρει πως το κύριο βάρος του πολέμου μεταφέρεται σε αυτήν την περιοχή..
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία για τον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, καθώς όπως αναφέρουν, το Ιράν, η Hezbollah και άλλες φίλες προς αυτούς δυνάμεις δεν έχουν άλλη επιλογή… παρά να απαντήσουν με ισχυρό τρόπο στο Ισραήλ.

52 αεροπορικές επιδρομές

Όπως αναφέρεται, το Ισραήλ πραγματοποίησε περισσότερες από 52 αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, στοχεύοντας κυρίως συστήματα εκτόξευσης ρουκετών της Hezbollah που φέρονται πως ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν άμεσα κατά της ισραηλινής επικράτειας.
Συγκεκριμένα ο IDF ανακοίνωσε ότι έπληξε περίπου 100 εκτοξευτήρες καθώς και άλλες «τρομοκρατικές υποδομές» της Hezbollah, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις προκειμένου να «κατεδαφίσει υποδομές και δυνατότητες» της οργάνωσης και να υπερασπιστεί το κράτος του Ισραήλ.
Άλλωστε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant είχε αναφέρει πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου μεταφέρεται «στον βορρά».
Λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις αυτές ο IDF ανακοίνωσε πως αίρει τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει σε μια σειρά πόλεων και οικισμών στο βόρειο Ισραήλ και στα Υψίπεδα του Golan, τονίζοντας πως πλέον είναι ασφαλές για τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
4_209.jpg
Απειλεί με τρομερά αντίποινα η Hezbollah

Η ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah, ο οποίος αφού παραδέχθηκε πως η οργάνωση υπέστη ένα πλήγμα «χωρίς προηγούμενο», υποστήριξε πως οι επιθέσεις αυτές ξεπέρασαν «κάθε κόκκινη γραμμή».
«Ο εχθρός ξεπέρασε κάθε όριο, νόμο και ηθική» ανέφερε ο Nasrallah, ο οποίος προειδοποίησε το Ισραήλ για «τρομερή τιμωρία» και «δίκαιη ανταπόδοση».
«Δεν θα μπορέσετε να γυρίσετε τους κατοίκους του ισραηλινού βορρά στα σπίτια τους.
Το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ θα παραμείνει ανοικτό ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα» υπογράμμισε ο Nasrallah.
«Την Τρίτη, το Ισραήλ σκόπευε να σκοτώσει 4.000 ανθρώπους σε ένα λεπτό με την ανατίναξη των βομβητών.
Έχουμε υποστεί ένα βαρύ πλήγμα.
Αυτός είναι πόλεμος, αυτή είναι σύγκρουση.
Γνωρίζουμε τον εχθρό, όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που έχουν τεχνολογική υπεροχή» συμπλήρωσε ο Nasrallah.
greregrgegre.png
Επιθέσεις Hezbollah

Από το πρωί της Πέμπτης 19/9 η Hezbollah ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον 17 επιθέσεις εναντίον 14 ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων.
Από επίθεση με drone και αντιαρματικό πύραυλο κατά ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ σκοτώθηκαν 2 στρατιώτες του IDF.

Μήνυμα Salami (Ιράν): Η ισραηλινή τρομοκρατία θα απαντηθεί με πρωτοφανή σκληρότητα

Την ίδια στιγμή ο Hossein Salami, ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ενημέρωσε τον Nasrallah ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει «μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης».
«Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα της απελπισίας και των διαδοχικών αποτυχιών του σιωνιστικού καθεστώτος του Ισραήλ.
Θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής αυτού του αιμοδιψούς και εγκληματικού καθεστώτος» είπε ο Salami.

Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο

Υπό αυτές τις συνθήκες, διατυπώνονται φόβοι και έντονες ανησυχίες ότι οι συγκρούσεις θα λάβουν διαστάσεις και θα οδηγήσουν σε έναν γενικευμένο πόλεμο στην Μέση Ανατολή.
Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Hakan Fidan, ο οποίος υποστήριξε πως το Ιράν και η Hezbollah δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν στο Ισραήλ.
Πάντως, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι προκειμένου να αποτιμήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος, Joe Biden είπε πως πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει μια διπλωματική λύση στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah, με τον Λευκό Οίκο να προειδοποιεί και τις δύο πλευρές να μην κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση.
Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron τόνισε απευθυνόμενος στους πολίτες του Λιβάνου πως «υπάρχει διπλωματική οδός» και ο πόλεμος «δεν είναι αναπόφευκτος».

Ανάφλεξη

Από την πλευρά του o υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdallah Bou Habib προειδοποίησε ότι «η κατάφωρη επίθεση στην κυριαρχία και στην ασφάλεια του Λιβάνου είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο».
Ο Habib ανακοίνωσε επίσης πως κατέθεσε διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ισραηλινή «κυβερνο-τρομοκρατική επίθεση» που όπως είπε, αποτελεί «έγκλημα πολέμου».
Οι αρχές του Λιβάνου εκτιμούν πως οι συσκευές αυτές (βομβητές, ασύρματοι, κινητά, κοκ) παγιδεύτηκαν με εκρηκτικές ύλες προτού μπουν στη χώρα

Ακυρώνονται πτήσεις

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines ανακοίνωσε χθες πως παρατείνει ως το τέλος του έτους την αναστολή των πτήσεών της από τη Νέα Υόρκη στο Τελ Αβίβ.
Η American Airlines είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεων προς το Τελ Αβίβ ως τα τέλη του Μαρτίου του 2025, ενώ η United Airlines επ’ αόριστον.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και Air France ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως παρατείνουν την αναστολή των πτήσεών τους προς το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό ενώ η Qatar Airways ανακοίνωσε με άμεση ισχύ πως απαγορεύεται μέχρι νεοτέρας οι επιβάτες που αναχωρούν από τη Βηρυτό να μεταφέρουν βομβητές και ασυρμάτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης