Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απώλειες 2% στο πετρέλαιο - Ο OPEC υποβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση

Απώλειες 2% στο πετρέλαιο - Ο OPEC υποβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση
Η ζήτηση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 1,93 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024
Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου, στον απόηχο της απόφασης του OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ΟΠΕΚ) να υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση «μαύρου χρυσού».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Οργανισμός σε μηνιαία έκθεσή του, η ζήτηση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 1,93 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024, σε αντίθεση με πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα που έβλεπε αύξηση 2,03 εκατ. βαρέλια.
Το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης για το 2024 οφείλεται στην Κίνα, καθώς το καρτέλ μείωσε την πρόβλεψή του για την κινεζική ανάπτυξη σε 580.000 βαρέλια την ημέρα από 650.000 βαρέλια την ημέρα. Επιπλέον, η πρόβλεψη για το 2025 είναι στα 1,64 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έναντι των 1,74 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Με τις τρεις διαδοχικές υποβαθμίσεις, ο OPEC αρχίζει να υποχωρεί από τις έντονα ανοδικές προβλέψεις που διατηρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Ωστόσο ακόμα και μετά τις μειώσεις, οι εκτιμήσεις του για τη ζήτηση παραμένουν ακραίες – πάνω από τις τράπεζες και τους οίκους συναλλαγών της Wall Street και στο ανώτερο άκρο του εύρους που αναμένει η πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Aramco. Είναι περίπου διπλάσια από το ποσοστό που βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές εστιάζουν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τις οικονομικές επιδόσεις της Κίνας, με το νέο πρόγραμμα τόνωσης της κυβέρνησης να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) σημείωσε απώλειες 2,0% στην ημέρα και έκλεισε στα 77,46 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Νοεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε στο -2,29% και τα 73,83 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές ενισχύθηκαν περίπου +1%, έναντι κερδών 9% την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης