Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από Forbes: Έρχεται πραξικόπημα στην Ουκρανία - Οι παραστρατιωτικοί του Azov θέλουν να καθαρίσουν τον Zelensky

Βόμβα από Forbes: Έρχεται πραξικόπημα στην Ουκρανία - Οι παραστρατιωτικοί του Azov θέλουν να καθαρίσουν τον Zelensky
Υποβόσκει πραξικόπημα στην Ουκρανία…
Τυχόν κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα γκρεμίσει τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky από τον προεδρικό θώκο, σύμφωνα με δημοσίευμα βόμβα του αμερικανικού περιοδικού Forbes… που επισημαίνει πως μοχλός εξελίξεων θα αποτελέσουν τα ζητήματα του Donbas και της Κριμαίας, καθώς επίσης και άκρα δεξιά.
Ειδικότερα, το άρθρο, που τιτλοφορείται «Τα κρυφά σχέδια της Μόσχας για την εκμετάλλευση της εκεχειρίας στην Ουκρανία», μπορεί να αφήσει στον αναγνώστη την εντύπωση ότι αποκαλύπτει κάποιο ρωσικό σχέδιο για την υποστήριξη ενός φασιστικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία.
Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτό.
Το Forbes στηρίζει ότι εάν ο Zelensky «αναγκαστεί να παραχωρήσει τα κατεχόμενα εδάφη του Donbass και της Κριμαίας με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», τότε «υπερεθνικιστικά στοιχεία του στρατού» θα «εξεγερθούν και θα προχωρήσουν σε πραξικόπημα εναντίον του».
Σε αυτό το σενάριο, αυτοί οι κακοί Ρώσοι, υποστηρίζει, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και ούτω καθεξής.
Το Forbes δεν διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί οι «υπερεθνικιστές», ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως φωτογραφίζει το τάγμα των Azov.
Το περιοδικό μιλά για ένα καθεστώς που είναι όμηρος νεοφασιστών, νεοναζιστικών και υπερεθνικιστών πολιτοφυλακών.
Αυτό που βασικά υποστηρίζει (σιωπηρά) είναι ότι από το 1945 μεγάλο μέρος του κόσμου (και ιδιαίτερα η Δύση) δεν συμπαθεί τέτοιου είδους ανθρώπους.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν συμπαθούν τους υπερεθνικιστές και τους Ναζί, και έτσι, η ρωσική προπαγάνδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί με πονηριά αυτό το ενοχλητικό γεγονός για τους δικούς της σκοπούς» σημειώνει το Forbes - πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι είναι ένας πολύ περίεργος τρόπος καταγγελίας της «ρωσικής προπαγάνδας».
Ας θυμηθούμε ότι λίγο μετά την ορκωμοσία ως πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Volodymyr Zelensky έγινε στόχος ένοπλων ακροδεξιών ομάδων, και συγκεκριμένα από τον Dmytro Yarosh, τότε σύμβουλο του Valerii Zaluzhny, ο οποίος τότε ήταν ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξη στην ουκρανική πύλη ειδήσεων Obozrevatel, ο Yarosh, ο οποίος είναι επίσης πρώην διοικητής του ακροδεξιού Ουκρανικού Εθελοντικού Στρατού (UVA), είπε ότι ο Πρόεδρος θα «χάσει τη ζωή του» και θα καταλήξει «κρεμασμένος σε δέντρο στο Khreshchatyk» αν «προδώσει» ποτέ τους Ουκρανούς διαπραγματευόμενος με τη Μόσχα τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο Donbass.

Ο ρόλος του Zaluzhnyi

Τον Οκτώβριο του 2022, υπήρχε ήδη κάποια διαμάχη σχετικά με τον στρατηγό Valerii Zaluzhnyi που «είχε φωτογραφηθεί με ακροδεξιά σύνεργα».
Ο Zaluzhnyi εκδιώχθηκε από τον ουκρανικό στρατό τον Φεβρουάριο του 2024.
Αμέσως μετά, ο στρατηγός βραβεύτηκε από την 67η OMBR «DUK», τμήμα της 67ης Ξεχωριστή Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, που συγκροτήθηκε από τον λεγόμενο παραστρατιωτικό «Δεξιό Τομέα».
Η προαναφερθείσα Ταξιαρχία βασίζεται στο Ουκρανικό Σώμα Εθελοντών (UVK), την ένοπλη πτέρυγα του Δεξιού Τομέα και, φυσικά, επιστρατεύει τη φασιστική αισθητική και συμβολολογία.
Το 2015 μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και το Reuters ανέφεραν εντάσεις στην Ουκρανία σχετικά με την άνοδο του Yarosh (ο οποίος πήγε να γίνει σύμβουλος του στρατηγού).
Ο Yarosh ήταν επίσης στη λίστα των «καταζητούμενων» της Interpol για «δημόσια υποκίνηση σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες» και «δημόσια υποκίνηση σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».
Ο στρατηγός Valerii Zaluzhnyi διορίστηκε πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, ενώ ο Yarosh παραμένει ενεργός στην ουκρανική πολιτική ζωή.
Τον Ιανουάριο του 2023, το The New Statesman παρουσίασε μια ιστορία για τους «προβληματικούς εθνικιστές ήρωες» της χώρας (πολύ ευφημισμός), η οποία ανέφερε επίσης ότι «ο επίσημος κοινοβουλευτικός λογαριασμός στο Twitter μοιράστηκε μια φωτογραφία του Valerii Zaluzhnyi, του αρχιστράτηγου της Ουκρανίας Ένοπλες Δυνάμεις, κάτω από το πορτρέτο του Μπαντέρα.
Η λεζάντα συνέδεε άμεσα τον πόλεμο κατά της Ρωσίας με τον αγώνα του Μπαντέρα κατά της Σοβιετικής Ένωσης: «Η πλήρης και τελική νίκη του ουκρανικού εθνικισμού θα έρθει όταν η Ρωσική αυτοκρατορία πάψει να υπάρχει».
Το άρθρο του Forbes ενημερώνει επίσης τον αναγνώστη ότι ο Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός του Μπαντέρα (UPA), υπό την ηγεσία της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN-B), «ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή έως και 100.000 Πολωνών και δεκάδων χιλιάδων Εβραίων κατά τη διάρκεια του πολέμου» και ότι και οι δύο οργανώσεις «συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της δυτικής Ουκρανίας».
Κάποιος μπορεί να εξηγήσει ότι είναι μάλλον άβολο για έναν Στρατηγό που υπηρετεί υπό έναν Εβραίο Πρόεδρο να δοξάζει τους συνεργάτες των Ναζί και να φωτογραφίζεται με νεοφασίστες – αλλά και πάλι, αυτή είναι η Ουκρανία μετά το 2014.
Αν μη τι άλλο, λοιπόν, είναι καιρός να αναγνωρίσουμε την ιδιόμορφη φύση του ουκρανικού καθεστώτος μετά το Μαϊντάν.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, σίγουρα θα περιέπλεκε τις προπαγανδιστικές προσπάθειες της Δύσης.
Όπως λέει και η παροιμία, «για να κρύψεις ένα ψέμα, χρειάζονται χίλια ψέματα» – το ψέμα είναι η αντίληψη της δυτικής προπαγάνδας ότι δεν υπάρχουν νεοναζί στην Ουκρανία.
Υπάρχει – έχει επίσης βοηθηθεί, οπλιστεί και χρηματοδοτηθεί από τη Δύση, και αποτελεί βασική αιτία της κρίσης από το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης