Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο ο Παπαστεργίου: Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σμήνους δορυφόρων

Στο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο ο Παπαστεργίου: Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σμήνους δορυφόρων
Οι συναντήσεις του Δ. Παπαστεργίου στο Μιλάνο
«Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σμήνους δορυφόρων για την παρατήρηση της γης, κάτι αντίστοιχο με την επένδυση μας στην τηλεπικοινωνία μέσω δορυφόρων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα επιτρέψει τη συλλογική αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια», υπογράμμισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, από το Μιλάνο.
Ο κ. Παπαστεργίου συμμετείχε στο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο (IAC) που διοργανώνει η Διεθνής Αστροναυτική Ομοσπονδία (IAF). Στo IAC την Ελλάδα εκπροσώπησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Ιωάννης Δαγκλής.
Το IAC αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση κυβερνητικών φορέων με αρμοδιότητα σε θέματα Διαστήματος και Διαστημικής Πολιτικής και Στρατηγικής, όπως και των μεγαλύτερων εταιριών που δραστηριοποιούνται σε διαστημικές τεχνολογίες. Πρόκειται για έναν κόμβο των τελευταίων εξελίξεων στην επιστήμη και την τεχνολογία του διαστήματος, που προωθεί τη διεθνή συνεργασία, την καινοτομία και τις ευκαιρίες για πολιτική και επιχειρηματική ανάπτυξη.
Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει εισέλθει στο πεδίο των δορυφορικών τεχνολογιών και εφαρμογών με ισχυρές επενδύσεις και συμμετέχει στα όργανα και στις συνομιλίες διαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πολιτικής.

Παπαστεργίου: Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε προηγμένες τεχνολογίες

Ο κ. Παπαστεργίου, δήλωσε πως «υλοποιούμε ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την κατασκευή 15 δορυφόρων διαφόρων τύπων καλύπτοντας εφαρμογές από την παρακολούθηση φυσικών καταστροφών έως την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως οι οπτικές, θερμικές, και ραντάρ τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στο διαστημικό πρόγραμμα ενισχύοντας την ικανότητά μας να παρακολουθούμε και να αντιμετωπίζουμε κρίσιμες καταστάσεις».
Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε: α) στην υλοποίηση κυβερνητικού γεωπληροφοριακού συστήματος, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ για τη συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία και διανομή γεωχωρικών δεδομένων υψηλής ακρίβειας, β) στην ανάπτυξη υποδομής παρακολούθησης διαστημικών αντικειμένων με στόχο τη συνεισφορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιτήρησης του διαστήματος και γ) στην επένδυση σε πειραματικούς δορυφόρους για την απόκτηση εμπειρίας σε In-Orbit Validation (IOV).
Επισης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατασκευή τριών ελληνικών αστεροσκοπείων για οπτικές και κβαντικές επικοινωνίες με δορυφόρους, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.
«Η κατασκευή τους αναδεικνύει τη δέσμευσή μας να συμμετέχουμε ενεργά στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, προάγοντας την καινοτομία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι όλα τα Εθνικά Προγράμματα πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ευρωπαϊκή και διεθνής συνεργασία στον τομέα του διαστήματος. Η Ελλάδα είναι αφοσιωμένη στην ενδυνάμωση των σχέσεων της με τον ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) και τους ευρωπαϊκούς εταίρους μας».
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μας με ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το COPERNICUS, ενισχύει την εθνική συνεισφορά σε κρίσιμους τομείς, όπως η παρατήρηση του περιβάλλοντος και η μελέτη φυσικών καταστροφών. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν θεμέλιο για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και προσαρμοσμένων εφαρμογών».
ml2.JPG
Σειρά συναντήσεων

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Παπαστεργίου είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του ESA, Josef Aschbacher, τον οποίο ευχαρίστησε για την υποστήριξη και την τεχνική βοήθεια στην ανάπτυξη του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος.
Επίσης, συναντήθηκε με τον Ιταλό Υπουργό Επιχειρήσεων και Made in Italy, Adolfo Urso, με τον οποίο συζήτησαν την περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στο διάστημα, ιδιαίτερα στους τομείς της ανταλλαγής δορυφορικών δεδομένων, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και την ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην υλοποίηση ελληνικού συστήματος επίγειου ραντάρ, για την παρακολούθηση διαστημικών συντριμμιών (space debris) και τη συνεργασία στο πλαίσιο συναφών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Τέλος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Εσθονό Υπουργό Οικονομικών και Βιομηχανίας, Erki Keldo, σε ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού και μείωσης της γραφειοκρατίας, ενώ με τον Υπουργό Αθλητισμού και Καγκελάριο των Ανώτατων Τεχνολογικών Κολλεγίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ahmad Belhoul Al Falasi, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης