Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ ενόψει χειμώνα - Απειλή διακοπής του ρωσικού αερίου

Σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ ενόψει χειμώνα - Απειλή διακοπής του ρωσικού αερίου
H εύρεση εναλλακτικών ροών φυσικού αερίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Ευρώπη
Η πιθανή διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας μετά το 2024 λόγω λήξης της διμερούς σύμβασης Ουκρανίας - Gazprom εγκυμονεί κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, η οποία προσπαθεί επειγόντως να βρει εναλλακτικές πηγές.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, κατά την οποία – όπως αναφέρεται - θα εκτιμηθεί η ετοιμότητα της Ευρώπης για τους χειμερινούς μήνες σε μια χρονική στιγμή, όπου η απειλή διακοπής των ρωσικών καυσίμων έχει ήδη οδηγήσει «στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και στην άσκηση πίεσης στο περιφερειακό δίκτυο».

Δύσκολες οι εναλλακτικές

«Η Ουκρανία αποτελεί βασική οδό για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια και η εύρεση εναλλακτικών ροών φυσικού αερίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα την τελευταία στιγμή, ακόμα και στις αρχές του 2025.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Alexander Novak είπε πως το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024 θα πρέπει να αποφασιστεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δεν ανανεώνουμε

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen είχε υποστηρίξει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει τι θα κάνει με τον αγωγό, και άρα «είναι και δική της ευθύνη».
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky είχε υπογραμμίσει πάντως πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να ανανεώσει τη συμφωνία με τη Gazprom για τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία λήγει στα τέλη του 2024.
Αναλυτές έχουν αναφέρει μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η παράταση της συμφωνίας φαντάζει απίθανη, αν και σημείωσαν πως τα κράτη της ΕΕ θα μπορούν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω δημοπρασιών με δεσμεύσεις χωρητικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης