Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nassim Taleb (συγγραφέας «Μαύρου Κύκνου»): Ένα εξωτερικό σοκ αρκεί για μια σπείρα θανάτου στις αγορές – Έρχεται κραχ τύπου 1929

Nassim Taleb (συγγραφέας «Μαύρου Κύκνου»): Ένα εξωτερικό σοκ αρκεί για μια σπείρα θανάτου στις αγορές – Έρχεται κραχ τύπου 1929
Ο Nassim Taleb, γνωστός για το βιβλίο του The Black Swan, έγραψε πως οι αγορές είναι πιο εύθραυστες από ποτέ...
Ένα εξωτερικό σοκ αρκεί για να βιώσουμε αποκαλυπτικές εικόνες στις αγορές, ανάλογες με αυτές του κραχ που συνέβη το 1929, ανέφερε ο γνωστός συγγραφέας και επενδυτής Nassim Taleb…
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γνωστό συγγραφέα, οι άνεμοι κατάρρευσης πνέουν πιο δυνατά από ποτέ… δεδομένου ότι αγορές είναι πραγματικά εύθραυστε.
«Στις ΗΠΑ, το επενδυτικό περιβάλλον είναι πιο επισφαλές από ποτέ – και ενώ ορισμένοι επενδυτές ζητωκραυγάζουν για το ράλι των μετοχών, το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην πιθανότητα κατάρρευσης» προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον Taleb, το τρέχον περιβάλλον θυμίζει προηγούμενα ατυχήματα…
Οι τιμές των μετοχών φαίνονται «τρελές», είπε, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του ράλι του S&P 500 έχει πραγματοποιηθεί από μια μικρή ομάδα εταιρειών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι εταιρείες έχουν ανάλογη δυναμική ανάπτυξης, είπε, υπενθυμίζοντάς μας τη φούσκα των dot-com.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η καλύτερη επένδυση. Αλλά ίσως όχι σε αυτές τις εταιρείες» σημείωσε ο Taleb.
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία είναι «μπερδεμένη» - ειδικά σε σχέση με το εάν ορισμένοι τομείς υπερθερμαίνονται, είπε ο Taleb.
Πέρα από τα παραπάνω, «οι παγκόσμιες οικονομίες εξαρτώνται η μία από την άλλη, χάρη στην παγκοσμιοποίηση.
Αυτό σημαίνει ότι οι ξένες κρίσεις είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν ένας άλλος παράγοντας που περιπλέκει το επενδυτικό περιβάλλον.
Σημειωτέον, η Δύση διατηρεί περισσότερο χρέος από αυτό που μπορεί να διαχειριστεί, σημείωσε ο Taleb, υπενθυμίζοντας πως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στις ΗΠΑ άγγιξε το 124% στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Εάν τα υψηλά επίπεδα χρέους συνδυαστούν με ένα εξωτερικό σοκ, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «σπείρα θανάτου», συμπλήρωσε.
Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά έχουν συνηθίσει να απομακρύνονται από πιο «συντηρητικά» περιουσιακά στοιχεία και αυτή η στάση έναντι του κινδύνου θα μπορούσε να τους φέρει σε ευάλωτη θέση, είπε και συνέχισε: «Δυστυχώς, οι κρίσεις συμβαίνουν όταν τις περιμένεις λιγότερο.
Νομίζω ότι το τρέχον περιβάλλον μοιάζει με αυτό που είχαμε σε προηγούμενες καταρρεύσεις - η αγορά εφησυχάζει.
Τότε είναι που η ευπάθεια είναι στο μέγιστο».

Η αποδολαριοποίηση δεν είναι θεωρία συνωμοσίας

Σε ό,τι αφορά την αποδολαριοποίηση, ο Taleb είπε πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, και είναι απολύτως προβλέψιμη: Ο κόσμος αργά αλλά σταθερά απορρίπτει το δολάριο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το έχουν προσέξει.
Η αποδολαριοποίηση μπορεί να ακούγεται σαν άγρια θεωρία συνωμοσίας, αλλά συμβαίνει.
Οι χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο αμερικανικό νόμισμα και η επιρροή του υποχωρεί σιγά σιγά.
Όχι, το δολάριο δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω ενός μεγάλου τραύματος.
Αλλά σαν αναπόφευκτος θάνατος
Ο Nassim Taleb έγραψε σε ανάρτηση στο X ότι «οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν πως η πραγματική αποδολαριοποίηση είναι σε εξέλιξη».
Επισήμανε, βέβαια, ότι οι παγκόσμιες συναλλαγές εξακολουθούν εν πολλοίς να γίνονται σε δολάρια, που ακόμη λειτουργούν ως νόμισμα άγκυρα, «αλλά οι κεντρικές τράπεζες (ιδιαίτερα των BRICS) αυξήσει τα αποθέματά τους σε χρυσό».
Με άλλα λόγια, το δολάριο εξακολουθεί να χρησιμεύει ως το κύριο συναλλακτικό μέσο, ωστόσο όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται στον χρυσό ως αποθεματικό αξίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης