Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης: Οι υπερβολές στις τραπεζικές προμήθειες βλάπτουν την κοινωνία αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες

Χατζηδάκης: Οι υπερβολές στις τραπεζικές προμήθειες βλάπτουν την κοινωνία αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι μέχρι την άνοιξη του 2025 θα διευρυνθεί η χρήση των συστημάτων άμεσων πληρωμών όπως το IRIS
Σχετικά Άρθρα
Νέες αιχμές κατά των τραπεζών όσον αφορά τις προμήθειες, εκτόξευσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Χαιρόμαστε που 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει την πολιτική τους μετά και από σχετική παρότρυνση της κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσει και η τέταρτη. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Προφανώς, οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι λειτουργούν στο πλαίσιο μιας κοινωνίας με συγκεκριμένες δυνατότητες και ότι οι υπερβολές βλάπτουν και τις ίδιες», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας σήμερα στο Athens Innovation Forum 2024. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι την άνοιξη του 2025 θα διευρυνθεί η χρήση των συστημάτων άμεσων πληρωμών όπως το IRIS ώστε να καλύψουν το σύνολο των επιχειρήσεων.

Ενίσχυση ρευστότητας

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί χαμηλότοκα δάνεια συνολικού προϋπολογισμού 12,4 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 4 δισ. δανείων τα οποία θα κινητοποιηθούν μέσω των διαφόρων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τα κόκκινα δάνεια

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε τον περαιτέρω περιορισμό των κόκκινων δανείων σε όλες τις τράπεζες με στόχο να πέσουν στο μέσο όρο της ΕΕ. «Ο στόχος θα επιτευχθεί σχετικά σύντομα με την επέκταση του προγράμματος Ηρακλής κατά 1 δισ. ευρώ. Έτσι τα κόκκινα δάνεια από 7,5% θα πάνε στο 3-3,5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε τη μείωση και των κόκκινων δανείων που έχουν μεταφερθεί στους servicers, αλλά και την πρόοδο στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την επίτευξη του στόχου για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 2,5 μήνες νωρίτερα από την προθεσμία.
«Οι επιχειρήσεις που έχουν συνδεθεί από την αρχή της χρονιάς μέχρι χθες είναι περισσότερες από 407.000. Το ορόσημο που είχε τεθεί στο πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το τέλος του χρόνου ήταν 402.000 και το πιάσαμε πολύ νωρίτερα. Κανείς δεν το πίστευε όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια, σας θυμίζω σχόλια του τύπου "σιγά μην προχωρήσει αυτό το πράγμα στην Ελλάδα". Και όμως, προχώρησε. Χρειάστηκε πίεση και συνεργασία με την αγορά, και σήμερα είμαι πολύ ικανοποιημένος για το ότι πιάσαμε και ξεπεράσαμε το στόχο», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το 4% των επιχειρήσεων που δεν έχουν συμμορφωθεί θα βρεθεί αντιμέτωπο με κυρώσεις, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις γιατί «δεν είναι νοητό να έχουμε τους συνεπείς που σέβονται το νόμο και τους "πονηρούληδες" που θέλουν να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις διαφορετικής κατηγορίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης