Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποιεί: O Buffett ξεφορτώνεται μετοχές, η αγορά είναι ακριβή

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποιεί: O Buffett ξεφορτώνεται μετοχές, η αγορά είναι ακριβή

Το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι το πιο ακριβό των τελευταίων δεκαετιών

Ανήσυχος ως προς την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου εμφανίζεται δισεκατομμυριούχος επενδυτής, David Einhorn.
«Οι επενδυτές τροφοδοτούν αυτό που μοιάζει να είναι το πιο ακριβό χρηματιστήριο των τελευταίων δεκαετιών» έγραψε ο Einhorn σε πρόσφατη έκθεσή του για τους πελάτες του hedge fund Greenlight Capital. Απλώς λάβετε υπόψη το γεγονός ότι ο Warren Buffett βγάζει χρήματα από αυτό το bull run, σημείωσε ο ίδιος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετοχές είναι στα πιο υπερτιμημένα επίπεδά τους από την ίδρυση της εταιρείας το 1996. Σημείωσε δε ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για υψηλή έκθεση σε μετοχές και προς επίρρωση αυτού ανέφερε τις πωλήσεις μετοχών του Buffett.
«Παρότι ο Buffett επισημαίνει συστηματικά ότι είναι αδύνατο να χρονομετρηθεί η αγορά, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ότι ήταν ένας από τους καλύτερους χρονοδιακόπτες που έχουμε δει ποτέ», επισημαίνει η Greenlight.

Μείωση θέσεων σε μετοχές

Ο διάσημος επενδυτής της Berkshire Hathaway μείωσε τις θέσεις των μετοχών και επέλεξε να κρατήσει μετρητά. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ο Buffett είχε συγκεντρώσει μετρητά 189 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έκτοτε συνέχισε να αποκομίζει κέρδη από επιτυχημένες μετοχές.
Αν και η Greenlight δεν ερμηνεύει τις ενέργειες του Buffett ως πρόβλεψη επερχόμενης συντριβής, ανέφερε ότι ο «Μάντης της Όμαχα» έχει το ταλέντο να κλείνει θέσεις την κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα, ανέφερε η επιστολή, ο Buffett έκλεισε το fund του προτού η αγορά γίνει φούσκα τη δεκαετία του 1960 και ξεπούλησε τις μετοχές του πριν από το κραχ του 1987.
«Είναι λοιπόν αξιοσημείωτο να παρατηρήσουμε ότι ο κ. Buffett πουλά και πάλι μεγάλες ποσότητες από το χαρτοφυλάκιό του και δημιουργεί τεράστια αποθέματα μετρητών».
Σύμφωνα με την Greenlight, αυτές οι πωλήσεις σηματοδοτούν ότι η υψηλή έκθεση σε μετοχές θα μπορούσε καλύτερα να συγκρατηθεί έως ότου εμφανιστεί μια καλύτερη ευκαιρία στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σε φούσκα, είπε. Ωστόσο, οι αυξημένοι δείκτες τιμής προς κέρδη είναι ανησυχητικοί παρά τα υψηλά εταιρικά κέρδη. Οι μερισματικές αποδόσεις είναι επίσης χαμηλές.
Ενώ και άλλοι παρατηρητές της αγοράς έχουν επίσης επισημάνει ότι η αγορά είναι ακριβή, η Greenlight επεσήμανε ότι το πρόβλημα υπερβαίνει τις «υπερβολικές αποτιμήσεις» των μετοχών τεχνολογίας υψηλού προφίλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης