Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ - Χαμηλότερα κατά 0,25%

Νέα μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ - Χαμηλότερα κατά 0,25%
Τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώθηκαν έτσι σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα
Την απόφασή του να μειώσει τα τρία βασικά της επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης, ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώθηκαν έτσι σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου 2024.
Ειδικότερα, η απόφαση για μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης καταθέσεων –το επιτόκιο μέσω του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο κατευθύνει τη νομισματική πολιτική– βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή του για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Οι εισερχόμενες πληροφορίες για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η διαδικασία αντιπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο, αναφέρει η ΕΚΤ.
Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται επίσης από πρόσφατες καθοδικές εκπλήξεις στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας.
Εν τω μεταξύ, οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικοί.

Μικρή αύξηση πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει ως στόχος κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς.
Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά, με τα κέρδη να περιορίζουν εν μέρει τον αντίκτυπό τους στον πληθωρισμό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως.
Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και κάθε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού.
Ειδικότερα, οι αποφάσεις της για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή της για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης