Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η τελική συνολική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε πέρυσι 2%
Σχετικά Άρθρα

Την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% για το 2023 επικύρωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με τη 2η εκτίμηση των ετήσιων εθνικών λογαριασμών που δημοσιοποίησε σήμερα.
Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων του Μαρτίου, σύμφωνα με τα οποία η ανάπτυξη πέρυσι ήταν 2%. Το ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές, ανήλθε πέρυσι σε 196,984 δισ. ευρώ από 192,495 δισ. ευρώ το 2022.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η τελική συνολική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε πέρυσι 2% (η δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,8%, αυτή των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε 0,1% και η δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,6%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 0,8%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,9% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,9%.
Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ όρισε παράλληλα ως νέο έτος βάσης το 2020 (αντί του 2010) και έτος αναφοράς το 2021. Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή μεθοδολογικών βελτιώσεων και την αξιοποίηση νέων και επικαιροποιημένων στοιχείων από διάφορες πηγές για την κατάρτιση των εθνικών λογαριασμών με ποιοτικό έλεγχο των πηγών και των μεθόδων, όπου ήταν απαραίτητο. Η αναθεώρηση του έτους βάσης και έτους αναφοράς αποτελεί μία τακτική εργασία για όλα τα κράτη- μέλη που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και στην οποία δύνανται να ενσωματώνονται μεθοδολογικές αλλαγές και βελτιώσεις.
Κατά τις εργασίες της αναθεώρησης ενσωματώθηκαν, κυρίως, τα εξής:

  • μεθοδολογικές βελτιώσεις, στο πλαίσιο του κύκλου επαλήθευσης των μεθόδων και πηγών του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος,
  • τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών 2021, σχετικά με την απασχόληση και τις κατοικίες (απόθεμα κατοικιών),
  • τα αποτελέσματα της Έρευνας Διάρθρωσης Επιχειρήσεων, με έτος αναφοράς το 2021,
  • επικαιροποιημένα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για όλη τη χρονοσειρά,
  • νέα και επικαιροποιημένα στοιχεία από διάφορες πηγές.

Ειδικά για το 2023, η δεύτερη εκτίμηση έγινε με βάση τα διαθέσιμα ετήσια στοιχεία από τις πηγές (όπως τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, εκτιμήσεις για ΜΚΙΕΝ, ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με τους βραχυχρόνιους δείκτες, τις στατιστικές διεθνούς εμπορίου αγαθών της ΕΛΣΤΑΤ, στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης κ.λπ.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης