Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι BRICS εδραιώνουν την παγκόσμια κυριαρχία τους με οδηγό τον Κινέζο Xi Jinping

Οι BRICS εδραιώνουν την παγκόσμια κυριαρχία τους με οδηγό τον Κινέζο Xi Jinping
Ο Xi έχει τοποθετήσει σταθερά τις BRICS ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας
Καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και πολλοί άλλοι ηγέτες συγκεντρώνονται στο Καζάν της Ρωσίας για τη 16η σύνοδο κορυφής των BRICS, ο κόσμος στρέφει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στον εκκολαπτόμενο διεθνή μηχανισμό για το πώς θα προωθήσει την αυτοανάπτυξη και θα ανταποκριθεί στα παγκόσμια προβλήματα.
Σταθερός υπέρμαχος της συνεργασίας των BRICS, ο Xi είχε συγκρίνει κάποτε τα πέντε μέλη της τότε με τα πέντε δάχτυλα ενός χεριού: Είναι κοντά και μακριά αν είναι τεντωμένα, αλλά σχηματίζουν μια ισχυρή γροθιά αν είναι σφιγμένα μαζί. 
Πλέον αυτό το χέρι έχει γίνει μεγαλύτερο και ισχυρότερο, καθώς τα μέλη του διευρύνθηκαν πέρυσι, ωστόσο η ουσία της μεταφοράς του Xi γίνεται όλο και πιο επίκαιρη, σημειώνει το πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua.
Με τον κόσμο να βαδίζει σε μια νέα περίοδο αναταραχής και μετασχηματισμού, ο ηγέτης της μεγαλύτερης αναπτυσσόμενης χώρας είναι έτοιμος να βοηθήσει στην καθοδήγηση των BRICS, του κορυφαίου κλιμακίου του Παγκόσμιου Νότου, ώστε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα.


Χρυσή αξία

Τα BRICS, ακρωνύμιο των λέξεων Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, ονομάζονται κυριολεκτικά «χρυσά τούβλα» στα κινεζικά, υποδηλώνοντας την αισιοδοξία για τις μεγάλες δυνατότητες και το λαμπρό μέλλον τους.
Η αισιόδοξη άποψη κατέχει εξέχουσα θέση στην εμπλοκή του Xi με την ομάδα.
Έχει τοποθετήσει σταθερά τις BRICS ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.
Η πρώτη του εμφάνιση στην πολυμερή σκηνή ως επικεφαλής του κινεζικού κράτους ήταν στη σύνοδο κορυφής των BRICS το 2013 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής και επισκέφθηκε και τις άλλες τέσσερις χώρες BRICS κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του.
«Η Κίνα με επικεφαλής τον πρόεδρο Xi Jinping έχει συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία των BRICS», σημείωσε ο Bunn Nagara, ανώτερος ερευνητής της Κίνας στη Μαλαισία.
Χάρη στις κοινές προσπάθειες των μελών της, η χρυσή αξία των BRICS συνεχίζει να αυξάνεται.
Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι το μερίδιο των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε από 18% το 2010 σε περίπου 26% το 2021, με αυξήσεις σε όλα τα έτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων της αξιοσημείωτης ανάπτυξής της είναι ο ισχυρός προσανατολισμός προς τα πραγματικά αποτελέσματα.
«Οι BRICS δεν είναι ένα κατάστημα συζητήσεων, αλλά μια ομάδα εργασίας που κάνει πράγματα», τόνισε κάποτε ο Xi.
Ακολουθώντας αυτό το πνεύμα, η πρακτική συνεργασία αποτελούσε πάντοτε το θεμέλιο του μηχανισμού BRICS, καλό παράδειγμα του οποίου είναι η δρομολόγηση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB).
Με έδρα τη Σαγκάη, το πολυμερές ίδρυμα είχε εγκρίνει 105 έργα σε όλες τις χώρες μέλη για περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2023.
Ενόψει των εξελισσόμενων αναπτυξιακών αναγκών των BRICS, ο Xi, κατά τη σύνοδο κορυφής του 2017 στην παράκτια πόλη Xiamen της Κίνας, ενώθηκε με άλλους ηγέτες των μελών για την επίσημη ενσωμάτωση των πολιτιστικών ανταλλαγών και των ανταλλαγών μεταξύ των ανθρώπων στους κινητήριους μοχλούς της συνεργασίας των BRICS, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο δεσμός μεταξύ αυτών των εθνών και να ενισχυθεί το θεμέλιο της αλληλεπίδρασης των BRICS.

Τρεις κινητήριο μοχλοί

Με κινητήρια δύναμη τους τρεις κινητήριους μοχλούς, δηλαδή την πολιτική και την ασφάλεια, την οικονομία και τα χρηματοοικονομικά, καθώς και τις πολιτιστικές και τις ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων, η συνεργασία BRICS σημείωσε ακόμη πιο ουσιαστική πρόοδο και αυξανόμενη λαϊκή υποστήριξη.
Η μοναδική αξία της συνεργασίας των BRICS υπερβαίνει τους οικονομικούς όρους και ο μηχανισμός αποτελεί καινοτομία της διεθνούς συνεργασίας, η οποία έρχεται σε έντονη αντίθεση με ορισμένες προστατευτικές, αποκλειστικές πολιτικές, στρατιωτικές ή οικονομικές συμμαχίες στη Δύση, δήλωσε ο Wang Lei, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Συνεργασίας BRICS στο Normal University.
Σύμφωνα με τα λόγια του Xi, η συνεργασία BRICS υπερβαίνει την παλιά φόρμουλα των πολιτικών και στρατιωτικών συμμαχιών, την παλιά νοοτροπία της χάραξης γραμμών με βάση την ιδεολογία, καθώς και την παρωχημένη αντίληψη του «κερδίζεις-χαίνομαι» και του «ο νικητής τα παίρνει όλα».

Διεύρυνση των BRICS

Στις 24 Αυγούστου 2023, το Συνεδριακό Κέντρο Sandton στο Γιοχάνεσμπουργκ ξέσπασε σε χειροκροτήματα κατά την ανακοίνωση της ιστορικής διεύρυνσης των BRICS.
Αυτό, είπε ο Xi στη συνέντευξη Τύπου, αποδεικνύει «την αποφασιστικότητα των χωρών BRICS και των αναπτυσσόμενων εθνών να ενωθούν».
Από την ίδρυση του μηχανισμού BRICS, το άνοιγμα και η συμμετοχικότητα παρέμειναν σταθερή δέσμευση των μελών του.
Ο Xi έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι χώρες BRICS δεν συγκεντρώνονται σε μια κλειστή λέσχη ή σε έναν αποκλειστικό κύκλο.
«Ένα δέντρο δεν μπορεί να κάνει ένα δάσος», είπε ήδη στο ντεμπούτο του στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Ντέρμπαν το 2013.
Ένα χρόνο αργότερα, στη σύνοδο κορυφής της Φορταλέζα στη Βραζιλία, πρότεινε το «πνεύμα των BRICS» του ανοίγματος, της συμμετοχικότητας και της συνεργασίας που θα είναι επωφελής για όλους.
Με ένα τέτοιο ανοιχτό πνεύμα, η ομάδα ανέπτυξε την παράδοση να προσκαλεί ηγέτες άλλων χωρών στις συνόδους κορυφής της.
Στη συνέχεια, κατά τη συνάντηση του 2017 στο Xiamen, μια αρχαία πόλη-λιμάνι που έχει εξελιχθεί σε δυναμικό κόμβο στο άνοιγμα και τη μεταρρύθμιση της Κίνας, ο Xi βασίστηκε σε αυτή την πρακτική εξωστρέφειας και πρότεινε το πρόγραμμα «BRICS Plus», ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή άλλων αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης