Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την κατάρρευση - Σε χαμηλό δυο ετών οι πωλήσεις στην Ευρώπη

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την κατάρρευση - Σε χαμηλό δυο ετών οι πωλήσεις στην Ευρώπη
Τα κέρδη στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν τις μειώσεις για τα μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Πληθαίνουν τα αρνητικά σημάδια για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την πρώτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση εδώ και δύο και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg, την ώρα που η οικονομία παραμένει στάσιμη και οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους.
Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 4,2% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σε 1,12 εκατομμύρια μονάδες, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.
Τα κέρδη στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν τις μειώσεις για τα μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες παλεύουν για να βελτιώσουν τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά τους, καθώς η παρατεταμένη ύφεση και τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις δαπάνες.
Η Stellantis, ιδιοκτήτης εμπορικών σημάτων όπως η Fiat και η Peugeot, σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις, με τις ταξινομήσεις να κατακρημνίζονται κατά 26% στην περιοχή, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρώς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, μειώθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ρίχνοντας τις συνολικές παραδόσεις σε όλη την περιοχή.

Ανάκαμψη στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανέκαμψαν τον Σεπτέμβριο, ένα θετικό σημάδι για τη βιομηχανία που είδε τη ζήτηση για πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μειώνεται μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων από τις κυβερνήσεις πέρυσι.
Οι παραδόσεις EV σημείωσαν άλμα 24% στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν μεγάλες εκπτώσεις για να προσπαθήσουν να συμμορφωθούν με την κυβερνητική εντολή για πωλήσεις οχημάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο νέων κινήτρων, οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 8,7%.
Από την αρχή του έτους, οι πωλήσεις EV στην περιοχή εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά 2,6%.

Boomerang οι δασμοί

Οι προοπτικές περιπλέκονται από τους προβλεπόμενους δασμούς για τα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα EV ύψους 45%, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες.
Η ΕΕ και η Κίνα έχουν δεσμευτεί να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας εναλλακτικής συμφωνίας που θα αποφεύγει την ανάγκη επιβολής δασμών, και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz επανέλαβε την αντίθεσή του στους δασμούς τη Δευτέρα.
Με τους καταναλωτές να αντιδρούν στο υψηλό κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων, οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης προσπαθούν τώρα να αναθερμάνουν τις πωλήσεις με μοντέλα χαμηλότερου κόστους.
Η Renault παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το νέο της R5 αξίας 25.000 ευρώ (27.053 δολάρια), ενώ η Stellantis ξεκίνησε την αποστολή του αυτοκινήτου πόλης Citroën ë-C3 αξίας 23.300 ευρώ στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της περιοχής, η Volkswagen, σταθμίζει το πρωτοφανές κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία λόγω της μειωμένης ζήτησης. Η μάρκα σπορ αυτοκινήτων της Porsche και η ανταγωνίστρια Mercedes-Benz Group έχουν προσαρμόσει τις φιλοδοξίες τους για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω της λιγότερο από το αναμενόμενο δυναμικής των plug-in μοντέλων.
Η πανευρωπαϊκή πτώση των EVs αυξάνει τον κίνδυνο για κατασκευαστές όπως η VW, η Stellantis και η Renault να πληρώσουν πρόστιμα ύψους έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν αποτύχουν να ανταποκριθούν στους αυστηρότερους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις εκπομπές ρύπων στους στόλους που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης