Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεκανίκι της ΝΔ στην ΕΕ η Λατινοπούλου – Ψήφισε υπέρ δανείου 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από τα κλεμμένα ρωσικά assets

Δεκανίκι της ΝΔ στην ΕΕ η Λατινοπούλου – Ψήφισε υπέρ δανείου 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από τα κλεμμένα ρωσικά assets
H κ. Λατινοπούλου που θέλει να τοποθετείται δεξιά του πολιτικού φάσματος, τάχθηκε υπέρ μίας επιλογής που προωθεί το διευθυντήριο των Βρυξελλών και υποστηρίζει η ΝΔ και το Μαξίμου αλλά στρέφεται κατά της Ελλάδας
Άκρως αποκαλυπτική για τις πραγματικές της επιδιώξεις ήταν η τοποθέτηση της προέδρου της Φωνής της Λογικής και ευρωβουλευτού Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της χορήγησης δανείου ύψους 35 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία από την κλοπή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Ενώ τα πραγματικά εθνικά – πατριωτικά κόμματα στην Ευρώπη τάσσονται αναφανδόν κατά της συνέχισης του πολέμου και της υποστήριξης του ετοιμόρροπου καθεστώτος Zelensky η κ. Λατινοπούλου που θέλει να τοποθετείται δεξιά του πολιτικού φάσματος, τάχθηκε υπέρ μίας επιλογής που προωθεί το διευθυντήριο των Βρυξελλών και υποστηρίζει η ΝΔ και το Μαξίμου αλλά στρέφεται κατά της Ελλάδας.

Κατά των εθνικών συμφερόντων η στήριξη στο καθεστώς Zelensky

Η συνεχής στήριξη στο ουκρανικό καθεστώς με εξοπλισμό και χρήματα δεν ευνοεί την υπόθεση της ειρήνης και απέχει πόρρω από την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, κάτι που δεν έλαβε υπόψη η κ. Λατινοπούλου που βιάστηκε να ρίξει γέφυρες στη ΝΔ.
Είναι σχεδόν βέβαιο πως η ψήφιση της βοήθειας στην Ουκρανία από τα κλεμμένα ρωσικά assets
θα προκαλέσει τριγμούς στην εκλογική βάση της Φωνής Λογικής, μετά και απόφασή της να προτείνει τους Αντώνη Σαμαρά ή Κώστα Καραμανλή για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.
Έχοντας παρουσιαστεί προεκλογικά ως ένα νέο Ευρωπαϊκού τύπου πατριωτικό κόμμα, κάτι που ομολογουμένως απουσιάζει τη στιγμή αυτή από την Ελλάδα, αυτό που περίμενε να δει και να ακούσει η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων ήταν άφθαρτα πρόσωπα και καινοτόμες προτάσεις, και όχι στήριξη σε πρώην πρωθυπουργούς και κυβερνητικά στελέχη που έχουν φθαρεί από την πολύχρονη πολιτική τους πορεία.
Από την πλευρά της η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι θα απαντήσει σκληρά στην «κλοπή των περιουσιακών της στοιχείων στην Ευρώπη.
 
Διαρροές από τα εθνικά κόμματα

Συνολικά το δάνειο εγκρίθηκε με 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές.
Πάνω από 20 ευρωβουλευτές της εθνικής οργάνωσης Πατριώτες για την Ευρώπη ψήφισαν υπέρ της πίστωσης, ενώ σχεδόν 40, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της, Jordan Bardella, απείχαν.
Μόνο επτά από τους 86 ευρωβουλευτές της των Πατριωτών ψήφισαν κατά του νομικού κειμένου.
Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μια σχετική αντίθεση σε σύγκριση με το ψήφισμα υπέρ της Ουκρανίας που οι Πατριώτες καταψήφισαν σε μεγάλο βαθμό τον Ιούλιο.
Εντούτοις, η ομάδα της Ευρώπης των Κυρίαρχων Εθνών (ESN), πιο σκληρή από τους Πατριώτες, κινήθηκε ενωτικά κατά του δανείου.

Ο μηχανισμός δανείων για την Ουκρανία

Ο νέος «μηχανισμός συνεργασίας για τα δάνεια προς την Ουκρανία» θα χρησιμοποιεί έσοδα από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Αν και τα κεφάλαια θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανείων, η Ουκρανία θα έχει ελευθερία στη χρήση των χρημάτων του μηχανισμού,
Οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει δημοκρατικούς μηχανισμούς και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τους όρους που θα καθοριστούν σε μνημόνιο συνεννόησης
. Επιπλέον, θα ισχύουν ειδικά μέτρα για την πρόληψη απάτης και άλλων παρατυπιών.

Τα έγγραφα της ψηφοφορίας για την Ουκρανία στο Ευρωκοινοβούλιο:

  1_878.JPG

2_651.JPG

3_380.JPG
4_205.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης