Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Κομισιόν γυρίζει την πλάτη σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία για το ακριβό ρεύμα - Δεν θα τις αποζημιώσει

Η Κομισιόν γυρίζει την πλάτη σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία για το ακριβό ρεύμα - Δεν θα τις αποζημιώσει
Οι τρεις χώρες κάλεσαν την Επιτροπή να θεσπίσει ειδικό φόρο στα υπερκέρδη των παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας και να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ενεργειακών διασυνδέσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κορυφαίοι Βούλγαροι αναλυτές στον τομέα της ενέργειας διέψευσαν τις ελπίδες των κυβερνήσεων να λάβουν αποζημίωση από τις Βρυξέλλες για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ζήτησαν πρόσφατα η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα, όπως διαπίστωσε η Euractiv Bulgaria.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει στοχευμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών αποζημιώσεων, για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι τρεις χώρες κάλεσαν την Επιτροπή να θεσπίσει ειδικό φόρο στα υπερκέρδη των παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας και να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ενεργειακών διασυνδέσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στόχος είναι να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής απομόνωσης της περιοχής από την ευρύτερη αγορά της ΕΕ και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας.

Εκτός ατζέντας ΕΕ

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Euractiv ο Kaloyan Staykov, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ενέργειας, δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και το θέμα δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εφευρεθεί κάτι για καθαρά πολιτικούς λόγους.
Έχουμε ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε.
Ο Martin Vladimirov, διευθυντής του προγράμματος για την ενέργεια και το κλίμα στο σημαίνον βουλγαρικό think-tank Centre for the Study of Democracy, ήταν επίσης επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να δημιουργήσουν μηχανισμούς αντιστάθμισης.
Υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία διαθέτει ένα εσωτερικό σύστημα αντιστάθμισης της ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021.

Επιμένει η Βουλγαρία

Ερωτηθέν από την Euractiv αν η Βουλγαρία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποζημίωση για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, το Υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για χρηματοδότηση από την ΕΕ.
«Η Βουλγαρία εμμένει στη θέση που έχει επανειλημμένα δηλώσει - υπάρχει ανάγκη κινητοποίησης ενός κοινοτικού πόρου για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών», δήλωσε το υπουργείο.
Υπενθύμισε επίσης την επιστολή που απέστειλαν οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας στον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson.
Οι τρεις χώρες επιμένουν στην λήψη κατάλληλων μέτρων και στην ανάλυση των λόγων για τις υψηλές τιμές.
Οι λόγοι για το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια είναι πολύπλοκοι.
Οι περιορισμοί των συνδέσεων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής χωρητικότητας των διασυνδέσεων και της ασυμβατότητας των ενεργειακών δικτύων, ισχύουν από τα μέσα του 2024.
Η κατάσταση της αγοράς με τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης επηρεάσει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και, σε κάποιο βαθμό, την Κεντρική Ευρώπη.
Οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία στο αίτημά τους για μια κοινή προσέγγιση του ζητήματος, δήλωσε το Υπουργείο Ενέργειας.
Σχολιάζοντας στην Euractiv, ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Φόρουμ Ενέργειας και Μεταλλείων, Ivan Hinovski, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θέτουν σκληρούς όρους για να βοηθήσουν με το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα της Βουλγαρίας - την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την αναδιάρθρωση της Βουλγαρικής Ενεργειακής Συμμετοχών (BEH).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης