Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η έκθεση ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ και το μήνυμα της Κίνας - Μακριά από τον εναέριο χώρο μας

Η έκθεση ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ και το μήνυμα της Κίνας - Μακριά από τον εναέριο χώρο μας
Το κατασκοπευτικό αεροσκάφος EP-3E Aries II που συγκρούστηκε με κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος το 2001 στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, το κατασκοπευτικό αεροσκάφος EP-3E Aries II που συγκρούστηκε με κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος το 2001 στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έφτασε στο Pima Air & Space Museum στο Tucson της Αριζόνα για να εκτεθεί.
Σε αυτό το περιστατικό αναφέρoνται σε editorial τους οι Global Times το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τις κινεζικής ηγεσίας
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν το αεροσκάφος ως «υπενθύμιση του συνεχούς κινδύνου στον οποίο εκτίθενται τα πληρώματα εναέριας αναγνώρισης σε αποστολές αυτού του είδους».
Ωστόσο, μια τέτοια «υπενθύμιση» είναι πολύ επιφανειακή, σύμφωνα με τον αρθρογράφο.
Ως ιστορικό λείψανο ενός εξέχοντος γεγονότος στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, η έκθεσή του είναι απαραίτητη και θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για το πώς να αντιληφθούν και να διαχειριστούν σωστά τις σχέσεις τους με την Κίνας .
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε και πώς το μουσείο σκοπεύει να εκθέσει το αεροσκάφος, αλλά αρκετά βασικά στοιχεία θα πρέπει να εμφανίζονται ευδιάκριτα: το περιστατικό συνέβη πάνω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κίνας, μόλις 110 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νησιού Χαϊνάν, όχι πάνω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη των ΗΠΑ.
Τα 24 μέλη του προσωπικού των ΗΠΑ που επέβαιναν στο κατασκοπευτικό αεροπλάνο επέστρεψαν με ασφάλεια στις ΗΠΑ ύστερα από διαπραγματεύσεις, ενώ ο Κινέζος πιλότος Wang Wei δεν μπόρεσε.

Η περιφρόνηση των ΗΠΑ

Το μεγαλύτερο μάθημα από αυτό το τραγικό γεγονός είναι η περιφρόνηση των ΗΠΑ για την εδαφική κυριαρχία και τις ανησυχίες εθνικής ασφάλειας της Κίνας, ακολουθώντας πεισματικά το δικό τους δρόμο υπό το λάβαρο της «ελευθερίας υπερπτήσεων».
Η ευθύνη για το περιστατικό ανήκει εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ και αυτό το αεροσκάφος χρησιμεύει ως αποδεικτικό στοιχείο.
Έχουν περάσει είκοσι τρία χρόνια από το περιστατικό σύγκρουσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν προβεί σε διεξοδικό προβληματισμό ή δεν έχουν αντλήσει διδάγματα από αυτή την τραγωδία, ενώ υπήρξαν ακόμη και οπισθοδρομικές τάσεις.
Σύμφωνα με μια έκθεση από την Πρωτοβουλία Ανίχνευσης Στρατηγικής Κατάστασης της Νότιας Κίνας (SCSPI), το 2023, υπήρχαν πάνω από 30.000 πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με περισσότερα από 10.000 να αφορούσαν εξωτερικά στρατιωτικά αεροσκάφη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν ΗΠΑ. στρατιωτικές δραστηριότητες, συνολικά 7.872 αποστολές.

Η επανάληψη της ιστορίας

Πιο ανησυχητικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές στρατιωτικές αναγνωριστικές δραστηριότητες με στόχο την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας γίνονται όλο και πιο επιθετικές, πλησιάζοντας συχνά τον εναέριο χώρο της ηπειρωτικής Κίνας και του νησιού Χαϊνάν και συνεχώς μειώνοντας την απόσταση από τις κινεζικές ακτές.
Στο πλαίσιο της αλλαγής των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και της εσωτερικής κατάστασης στις ΗΠΑ, οι συνεχείς προκλητικές ενέργειες του αμερικανικού στρατού δημιουργούν μια διαρκή απειλή πυροδότησης παρόμοιου γεγονότος με αυτό που συνέβη το 2001, ή ενδεχομένως ενός ακόμη πιο σημαντικού περιστατικού.

Μηχανισμοί αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το περιστατικό σύγκρουσης αεροσκαφών, η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας των αντίστοιχων ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεών τους μέσω σαφών και επαγγελματικών κανόνων, ιδίως με τη δημιουργία δύο «μηχανισμών αμοιβαίας εμπιστοσύνης» - ενός συστήματος αναφοράς για μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις και κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς στις ναυτικές και αεροπορικές συναντήσεις. Σε κάποιο βαθμό, αυτό μείωσε τον κίνδυνο ακούσιων συγκρούσεων μεταξύ των δύο στρατιωτικών, αν και δύσκολα μπορεί να εξαλείψει τους κινδύνους.
Ένα άρθρο στο Foreign Affairs τον Ιούλιο αναφέρθηκε σε αυτό το ιστορικό γεγονός και έθεσε ένα ερώτημα: «Γιατί οι χώρες είναι επικίνδυνα απροετοίμαστες για μια επανάληψη της κρίσης του 2001;».
Βασικά, αυτό έγκειται στις συνεχιζόμενες προκλητικές αναγνωριστικές δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού κοντά στα σύνορα της Κίνας, ούτε έχει απομακρυνθεί από την ξεπερασμένη λογική της επιδίωξης της «απόλυτης ασφάλειας» σε βάρος της ασφάλειας των άλλων
. Για να αποφευχθεί μια τραγική επανάληψη, οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τη δική τους συμπεριφορά.
Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να τρέφουν μια αίσθηση εφησυχασμού.
Όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις που απειλούν την κυριαρχία και τα συμφέροντά της, η Κίνα δεν θα κάνει πίσω, επισημαίνεται.
Τα τελευταία χρόνια, η διαδικασία αποκατάστασης των στρατιωτικών μηχανισμών επικοινωνίας Κίνας-ΗΠΑ, που είχε ανασταλεί σε ένα σημείο, ήταν πολύπλοκη και σκληρά κερδισμένη.
Πολλοί εξωτερικοί παρατηρητές ανησυχούν ότι, με τις αναμενόμενες αλλαγές στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η στρατιωτική σχέση Κίνας-ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη απρόβλεπτη και πολυπλοκότητα.
Αυτή η ανησυχία και ο σκεπτικισμός στρέφονται τώρα στην Ουάσιγκτον, αντανακλώντας την παγκόσμια δυσπιστία για τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ.
Η αφανής αιτία αυτής της δυσπιστίας έγκειται στη συνεχιζόμενη τάση των ΗΠΑ να αναλαμβάνουν κινδύνους και να παρεμβαίνουν στις διεθνείς υποθέσεις, χωρίς επαρκή πραγματισμό και ορθολογισμό για να επιδείξουν ακριβή κατανόηση της ίδιας, της Κίνας και του κόσμου.
Τα διδάγματα για το μέλλον
Το να μαθαίνεις από την ιστορία είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις την επανάληψη λαθών του παρελθόντος.
Επομένως, εάν η επίδειξη αυτού του στρατιωτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ έχει κάποια σημαντική ιστορική αξία, θα πρέπει πρωτίστως να αυξήσει την επαγρύπνηση και την αντίσταση στους κινδύνους που θέτουν οι συχνές αποστολές στενής αναγνώρισης των ΗΠΑ, οι οποίες αγνοούν τις ανησυχίες κυριαρχίας και ασφάλειας άλλων χώρες σε όλο τον κόσμο να τερματίσουν τις αναγνωριστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κοντά στα σύνορά τους.
Υπό αυτή την έννοια, αν και το EP-3E είναι ένα μικρό αεροσκάφος, φέρει σημαντικά διδάγματα και θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σήμα για τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης