Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Σοκ και δέος – Η Κίνα ετοιμάζεται να προκαλέσει σεισμό 1,4 τρισ. δολ. στα κρυπτονομίσματα

Σοκ και δέος – Η Κίνα ετοιμάζεται να προκαλέσει σεισμό 1,4 τρισ. δολ. στα κρυπτονομίσματα
Τον περασμένο μήνα, ο Arthur Hayes, συνιδρυτής της BitMex και της Maelstrom, έγραψε στο blog του ότι το 2025 περιμένει η Κίνα «να απελευθερώσει επιτέλους το πολυαναμενόμενο δημοσιονομικό κίνητρο»
Ισχυρή άνοδο σημειώνει η αγορά των κρυπτονομισμάτων και δη το Bitcoin το 2024, λόγω της έντονης ανησυχίας πως το δολάριο βρίσκεται στα πρόθυρα ολικής κατάρρευσης.
Σε αυτό το περιβάλλον η τιμή του ψηφιακού χρυσού έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες (60.000 δολ.), καθώς μάλιστα η Ρωσία υιοθέτησε μια πιο ευνοϊκή πολιτική απέναντι στα κρυπτονομίσματα.
Τώρα, με τον Trump να αγκαλιάζει το Bitcoin και υπόσχεται τη δημιουργία αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων, πολλοί Κινέζοι οικονομολόγοι ζητούν από την κυβέρνησή τους να ανοίξει την ψηφιακή της πόρτα και να πάρει μέτρα «σοκ και δέους» ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια «ένδοξη» έκρηξη τιμών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

H σωστή προσέγγιση

«Από το πολύ υψηλό ποσοστό αποταμίευσης των κινεζικών νοικοκυριών διαπιστώνουμε έλλειψη εμπιστοσύνης
Οι πολίτες δεν θέλουν να ξοδέψουν» δήλωσε στους Financial Times ο Fred Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος στην HSBC για την Ασία, δηλώνοντας πως βασική αρχή του Πεκίνου είναι να διοχετεύσει στην αγορά σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
«Το σοκ και το δέος είναι μερικές φορές η σωστή προσέγγιση», είπε ο Neumann.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε στάσιμος, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) να σκαρφαλώνει μόλις 0,6% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που τροφοδοτεί φόβους για αποπληθωριστικό σπιράλ.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αν και σε πραγματικούς όρους, το ονομαστικό ΑΕΠ της, το οποίο δεν συνυπολογίζει τον πληθωρισμό, αυξήθηκε μόνο κατά 4%, κάτι το οποίο υποδηλώνει πως οι πιέσεις τιμών ευρείας βάσης επιβαρύνουν την οικονομία.
«Όσο περισσότερο παραμένει αυτός ο αποπληθωρισμός, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα όσον αφορά τον πληθωρισμό», δήλωσε στους FT ο Robin Xing, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι το «bull case» της Κίνας θα είναι δημοσιονομικό πακέτο 1,4 τρισεκ. δολ. τα επόμενα δύο χρόνια.
Τον περασμένο μήνα, ο Arthur Hayes, συνιδρυτής της BitMex και της Maelstrom, έγραψε στο blog του ότι το 2025 περιμένει η Κίνα «να απελευθερώσει επιτέλους το πολυαναμενόμενο δημοσιονομικό κίνητρο», προβλέποντας μια λαμπρή αγορά κρυπτονομισμάτων».

Απαγόρευση

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές αναμένουν από την Κίνα να ανακαλέσει την απαγόρευση του bitcoin.
Τον Ιούνιο, ο επενδυτής Brock Pierce προέβλεψε ότι είναι θέμα χρόνου η Κίνα να ανοίξει ξανά τις ψηφιακές της πόρτες στα κρυπτονομίσματα, ενώ ο Justin Sun, ο ιδρυτής του tron blockchain, χαρακτήρισε πρόσφατη νομική απόφαση στην Κίνα «πολύ σημαντική».
«Θα ανοίξει η Κίνα την πόρτα στην κρυπτογράφηση; … Θα έλεγα ότι είναι αναπόφευκτο», είπε ο Pierce.
«Το ερώτημα είναι πότε…».
Τον Μάιο, οι συμμετέχοντες σε συνέδριο bitcoin στο Χονγκ Κονγκ πυροδότησαν εικασίες ότι τα πολυδιαφημισμένα ETF του Bitcoin θα μπορούσαν τελικά να είναι διαθέσιμα σε επενδυτές της ηπειρωτικής Κίνας.
Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση του bitcoin της Κίνας το 2021 που κατέστησε παράνομη τη διαπραγμάτευση και την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ethereum και του XRP, προκάλεσε μια ξαφνική κατάρρευση της τιμής του bitcoin εκείνη την εποχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης