Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης για Κυπριακό: Ποτέ δεν θα περιλάβει τη λύση δύο κρατών - Η Ελλάδα δεν θα συζητήσει καν για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Μαρινάκης για Κυπριακό: Ποτέ δεν θα περιλάβει τη λύση δύο κρατών -  Η Ελλάδα δεν θα συζητήσει καν για αναγνώριση του ψευδοκράτους
"Δεν είδαμε απαντήσεις επί της ουσίας" στο χθεσινό debate των 6 υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο Π. Μαρινάκης
"Η θέση η ελληνική, είναι η θέση της Κύπρου. Δεν περιλαμβάνει και ποτέ δεν πρόκειται να περιλάβει τη λύση δύο κρατών, σε καμία περίπτωση. Ποτέ δεν πρόκειται η Ελλάδα να συζητήσει καν κάτι που να εμπεριέχει τον όρο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους", ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24 απαντώντας σε όσους ζητούσαν να ακυρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο λόγω των δηλώσεων Erdogan για την Κύπρο, σχολίασε ότι "έστω ότι ο πρωθυπουργός δεν συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση, θα άλλαζε την άποψή της η Τουρκία; Δεν έπρεπε να ακουστεί η δική μας θέση, που είναι και η θέση της Κύπρου, που είναι ξεκάθαρη και δεν έχει καμία σχέση με το ψευδοκράτος; Είναι κάτι το οποίο ουδέποτε πρόκειται να συζητήσουμε. Δεν έπρεπε να ακουστεί, όπως και ακούστηκε στη συνάντηση, η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου για την επίλυση του Κυπριακού; Ακούστηκε και ακούστηκε καθαρά".
Υπογράμμισε πως "η επιλογή Μητσοτάκη να προχωρήσει τον διάλογο χωρίς να κάνει εκπτώσεις, ισχυροποιώντας την Ελλάδα, είναι μια επιλογή που δικαιώνεται. Γιατί αν δεν είχαμε τη δυνατότητα να διατυπώνουμε καθαρά και δυνατά τις θέσεις μας, απλά θα ακούγονταν οι άλλες θέσεις".

Μεταναστευτικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μια συνάντηση σε πραγματικά καλό κλίμα, που ήταν η έκτη σε αυτόν τον κύκλο του διαλόγου στον οποίο επιμένουν και οι δύο χώρες με τις ξεκάθαρες διαφωνίες τους.
Όπως είπε, "το μεταναστευτικό ήταν από τα κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα και η αλήθεια είναι ότι είναι και από τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι αυτή η στρατηγική επιλογή του διαλόγου, χωρίς εκπτώσεις ή το να βάζεις στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας, δικαιώνεται. Γιατί; Γιατί συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχίσουν ακόμη πιο εντατικά τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών".
"Η αλήθεια είναι ότι μαζί με το σκέλος της συνεργασίας με την Τουρκία και αν συμπεριλάβει κανείς συνολικά τη διαχείριση που κάνει η χώρα στο μεταναστευτικό, η Ελλάδα είναι η εξαίρεση, αν όχι η μοναδική, μια από τις λίγες εξαιρέσεις της Ευρώπης, όπου οι πολίτες δεν έχουν ως κορυφαίο πρόβλημα το μεταναστευτικό", συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι μέσα σε 5 χρόνια από 93.000 διαμένοντες στη χώρα, -παράνομοι μετανάστες, πρόσφυγες-, έχουμε φτάσει να είναι λίγο πάνω από 20.000.
"Επανεπιβεβαιώθηκε στο μεταναστευτικό η διάθεση συνεργασίας και περαιτέρω ενεργειών, ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά τα κυκλώματα αυτά", τόνισε.
Επανέλαβε ακόμη πως "για εμάς ατζέντα είναι μόνο ένα θέμα, μια διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Κάτι το οποίο φαίνεται ότι ακούγεται. Προσέξτε, αυτό – το ξαναλέω- δεν περιμένουμε να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Και το είχαμε πει από την αρχή. Όμως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η θετική ατζέντα, η συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα… Ξέρετε, η γεωγραφία καθορίζει την ιστορία. Η γεωγραφία είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να μη λάβεις υπόψη σου όταν κάνεις εξωτερική πολιτική ή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού".

Για debate ΠΑΣΟΚ

Είδαμε εξαιρετικές ερωτήσεις με πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά "δεν είδαμε απαντήσεις επί της ουσίας", ήταν το σχόλιο του κ. Μαρινάκη για το χθεσινό debate των 6 υποψηφίων για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ.
"Ο κόσμος προφανώς θα αποφασίσει αυτόν που πιστεύει καλύτερο ή καλύτερη. Είναι μια επιλογή που είναι αποκλειστική των μελών ενός κόμματος. Μακριά εμείς από τις συγκρίσεις για το ποιος είναι καλύτερος και ποιος χειρότερος, από πολλές απόψεις. Όμως στο τέλος της ημέρας αυτό που περίμεναν οι πολίτες είναι να δούνε μια εναλλακτική, να δούνε πέντε πράγματα που μπορεί να συμφωνούμε και δέκα που σίγουρα θα διαφωνούμε. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να συζητάμε στην Ελλάδα του 2024 αν θα πρέπει σε λίγους μήνες από τώρα να μπορεί να επιλέξει, - γιατί τότε θα έχουν αρχίσει να ιδρύονται, πλέον επιτρέπονται-, ένας νέος να σπουδάσει και στη χώρα του όπως μπορεί και στο εξωτερικό σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να ακούμε ότι στην Ελλάδα πλέον δεν λειτουργούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ενώ έχουμε τη χρονιά που ξεκινούν τα σχολεία με τους περισσότερους διορισμούς, με τα λιγότερα κενά, ακόμα υπάρχουν κάποια, αλλά είναι λιγότερα από ποτέ, με 37.500 διορισμούς", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για την Άννα Διαμαντοπούλου που είπε ότι δεν λειτουργούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ανέφερε χαρακτηστικά "αναρωτιέμαι, επειδή πράγματι έχει κάνει καλά η κ. Διαμαντοπούλου στην Παιδεία και όπως, ας πούμε, ο Νόμος της σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υιοθετήθηκε και από εμάς και είχε ψηφιστεί τότε, και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης τώρα. Δηλαδή, δεν χαίρεται η κ. Διαμαντοπούλου που, επιτέλους, πλέον, όταν έχουμε μια κατάληψη σε ένα πανεπιστήμιο η Αστυνομία επεμβαίνει; Θέλουμε να επιστρέψουμε στις εποχές που ήταν κι εκείνη Υπουργός, που όταν ακούγαμε «κατάληψη» κοιτάγαμε το ταβάνι και κάναμε ότι δεν καταλαβαίναμε τι γίνεται; Ή που τότε ξεκινούσαν τα σχολεία με πολύ σημαντικά κενά και με τα βιβλία να μην είναι στην ώρα τους; Δεν είναι σημαντικό τώρα, ας πούμε, επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη με Υπουργό την Νίκη Κεραμέως και τώρα τον Κυριάκο Πιερρακάκη, με ακόμη περισσότερους καθηγητές και με τα βιβλία στην ώρα τους;".
Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία προτίμηση σε πρόσωπα.

Για ΝΔ

Αναφορικά με τα εσωκομματικά της ΝΔ υπογράμμισε ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν είναι μόνιμο, αλλά όλοι είναι προσωρινοί στις θέσεις τους.
Για τη στάση των 11 βουλευτών της ΝΔ και την ερώτηση τους για τα "κόκκινα δάνεια" απάντησε πως "έχουν γίνει 6.300 ερωτήσεις από βουλευτές της Ν.Δ. σε υπουργούς της Κυβέρνησης, της κυβέρνησης της Ν.Δ., από το 2019 μέχρι σήμερα. Έχουν γίνει 9.200 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουν ασκηθεί ερωτήσεις, αναφορές. Μία εξ αυτών των ερωτήσεων για ένα πολύ σοβαρό θέμα ήταν και η περιβόητη ερώτηση των 11, που μας έδωσε την δυνατότητα να κάνουμε κάτι πάρα - πάρα πολύ κρίσιμο, να δούμε στη λογική της λογοδοσίας με αυτούς που μας ακούνε, που είναι οι πολίτες που μας ψηφίζουν ή δεν μας ψηφίζουν, τι έχουμε κάνει ρε παιδί μου σε αυτό το θέμα και τι είδαμε: ότι δήθεν η ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε αντίθεση με την φιλολαϊκή κυβέρνηση Τσίπρα ή άλλες κεντροαριστερές κυβερνήσεις «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και τα σχετικά, πήρε τα κόκκινα δάνεια στο 40% και τα πήγε στο 7,5%. Πήρε τα κόκκινα δάνεια στα 92 δισεκατομμύρια και τα ληξιπρόθεσμα και τα πήγε στα 70 δισεκατομμύρια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης