Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγεφύρωτο ρήγμα στη Δύση: Ο Stoltenberg ξορκίζει τα σχέδια Μητσοτάκη - Tusk για ευρωστρατό - «De facto ενισχύεται η Ρωσία»

Αγεφύρωτο ρήγμα στη Δύση: Ο Stoltenberg ξορκίζει τα σχέδια Μητσοτάκη - Tusk για ευρωστρατό - «De facto ενισχύεται η Ρωσία»
«Οι ανταγωνιστικές δομές δημιουργούν αβεβαιότητα… κάτι που μόνο τον εχθρό βοηθά», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Το NATO εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή αύξηση του στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα απαιτούσε επιπλέον πόρους και θα περιέπλεκε τις υπάρχουσες δομές διοίκησης του μπλοκ σε περίπτωση σύγκρουσης, ανέφερε η Financial Times, επικαλούμενη αξιωματούχους του NATO.
Σε πρόσφατη εκδήλωση στις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του NATO, Jens Stoltenberg, εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία στρατιωτικής δύναμης από την ΕΕ, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα στην ήδη "υποστελεχωμένη δομή διοίκησης" του μπλοκ.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει ανάγκη για μια διαφορετική, ανταγωνιστική δύναμη παρέμβασης», σημείωσε.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε στην εφημερίδα ότι η προσπάθεια της ΕΕ να αναπτύξει δικές της αμυντικές δυνάμεις «ήδη αποσπά πόρους» από τις υπάρχουσες δομές του NATO.
«Οι ανταγωνιστικές δομές δημιουργούν αβεβαιότητα… κάτι που μόνο τον εχθρό βοηθά», τόνισε ο αξιωματούχος.
Τα σχέδια για την επέκταση του στρατιωτικού προσωπικού της ΕΕ θα αποσπούσαν επίσης στρατιωτικό προσωπικό από τη «υποστελεχωμένη δομή διοίκησης του NATO», σε μια περίοδο που οι στρατηγοί είναι σε έλλειψη.
«Γιατί να έχουμε δύο διοικήσεις χωρίς πλήρη στελέχωση, όταν μπορούμε να έχουμε μία που λειτουργεί σωστά;» υπογράμμισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι δομές της ΕΕ «απορροφούν στρατιώτες» και ότι «το NATO δεν μπορεί καν να στελεχώσει ορισμένες από τις δικές του».
Αξιωματούχοι του NATO επισήμαναν επίσης ότι τα αμυντικά σχέδια της ΕΕ θα μπορούσαν να αποκλείσουν ορισμένα κράτη του NATO, συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Τουρκία, τα οποία δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Τον Ιούνιο, ο Jens Stoltenberg είχε εξηγήσει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη χωρίς το NATO, καθώς το 80% των δαπανών του NATO για την άμυνα προέρχεται από κράτη που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Η κοινή επιστολή Μητσοτάκη - Tusk για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα

Επισημαίνεται ότι το καλοκαίρι, με κοινή τους επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyer, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Donald Tusk ζήτησαν τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, από ευρωπαϊκά χρήματα.
Οι δύο ηγέτες, όπως ανέφερε και το πρακτορείο Bloomberg, ζητούν να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 27-28 Ιουνίου.
Στην επιστολή τους οι δύο πρωθυπουργοί προτείνουν πιο συγκεκριμένα να δημιουργηθεί ασπίδα που «θα προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones», ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αξίζει να σημειωθεί πως Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023 για την άμυνα.
Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πως η κατασκευή μιας «κοινής ασπίδας» θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα στηρίζει κι άλλες κοινές πρωτοβουλίες για την άμυνα, όπως η πιθανή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για αμυντικές δαπάνες ή η σύσταση ενός κοινοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών.
Η σχετική συζήτηση με τον κ. Tusk έγινε τον περασμένο Απρίλιο στη Βαρσοβία.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει και δημόσια για το θέμα της ασπίδας, παρομοιάζοντάς το με το ισραηλινό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Θετικά το «είδε» η von der Leyen

Η κ. von der Leyen, σε διαμετρικά αντίθετη γραμμή με όσα υποστηρίζει τώρα ο Stoltenberg, είχε εκφράσει τότε τη θετική της αντίδραση.
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης τηλεμαχίας στις Βρυξέλλες, μεταξύ των πέντε βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιστολή των δύο πρωθυπουργών λέγοντας: «Ως Ε.Ε. πρέπει να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Για παράδειγμα, μια ασπίδα αεράμυνας για την Ε.Ε., όπως πρότειναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Tusk».
Λίγο μετά με ανάρτηση στο Χ ανέφερε: «Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας.
Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μια αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν οι κ. Μητσοτάκης και Tusk».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης