Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμες ώρες για την Volkswagen - Έτοιμοι για πόλεμο οι εργαζόμενοι, κατά των 15.000 απολύσεων

Κρίσιμες ώρες για την Volkswagen - Έτοιμοι για πόλεμο οι εργαζόμενοι, κατά των 15.000 απολύσεων
Το συνδικάτο IG Metall έχει ορκιστεί να «πολεμήσει» τα σχέδια για λουκέτα και απολύσεις

Κρίσιμες είναι οι ώρες για την Volkswagen, καθώς η διοίκηση ξεκινά διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα για εκτεταμένες περικοπές κόστους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απολύσεων εργαζομένων, με τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών να είναι υψηλότερες από ό,τι εδώ και χρόνια.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο σχέδιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να κλείσει δυνητικά εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά την κατάργηση της προστασίας των θέσεων εργασίας δεκαετιών.

Έτοιμοι για πόλεμο οι εργαζόμενοι

Το συνδικάτο IG Metall έχει ορκιστεί να «πολεμήσει» αυτά τα σχέδια, απειλώντας με απεργίες που θα μπορούσαν να παραλύσουν τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης για εβδομάδες.
«Δεν θα υπάρξουν συζητήσεις για κλείσιμο εργοστασίων και μαζικές απολύσεις μαζί μας», δήλωσε ο Thorsten Gröger, επικεφαλής διαπραγματευτής του συνδικάτου. Αν η VW επιμείνει στα σχέδια περικοπών της, τότε «δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι θα αναγκάσουν την εταιρεία να επιστρέψει στο σωστό δρόμο».
Η διαμάχη είναι μια σημαντική δοκιμασία για τον διευθύνοντα σύμβουλο Όλιβερ Μπλούμε, αφού οι συνδικαλιστικές συγκρούσεις έριξαν αρκετούς προκατόχους του.
Ο διευθύνων σύμβουλος έχει προειδοποιήσει ότι το κόστος στη Γερμανία είναι πολύ υψηλό, καθώς οι πωλήσεις μειώνονται και οι κινέζοι κατασκευαστές πιέζουν προς την Ευρώπη.

Τριγμοί λόγω Ασίας

Η VW έχει  χάσει τη δυναμική της στη βασική ασιατική αγορά, όπου οι εγχώριες μάρκες κυριαρχούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η VW θα μπορούσε να επιβάλει αποφάσεις για το κλείσιμο εργοστασίων φέτος, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες από 15.000 απολύσεις, ανέφεραν αναλυτές της Jefferies νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει το κλείσιμο δύο έως τριών εγκαταστάσεων, με έως και πέντε γερμανικές εγκαταστάσεις υπό εξέταση, ανέφεραν οι αναλυτές.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πήρε μια γεύση από την οργή που προκάλεσαν τα σχέδια περικοπών της, με χιλιάδες εργαζόμενους να καταφέρονται κατά των διευθυντών στο εργοστάσιο του Βόλφσμπουργκ, το μεγαλύτερο της Ευρώπης.
Τα διευθυντικά στελέχη παραπονέθηκαν για τις φθίνουσες πωλήσεις που την έχουν αφήσει με περίπου δύο εργοστάσια παραπάνω.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας στη VW είναι πιο δύσκολο να προωθηθούν απ’ ό,τι αλλού. Οι μισές έδρες στο εποπτικό της συμβούλιο κατέχονται από εκπροσώπους των εργαζομένων και το γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας – το οποίο κατέχει το 20% των μετοχών – παίρνει συχνά το μέρος των συνδικάτων.
Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών θα διεξαχθεί στο Ανόβερο, με τα μέλη των συνδικάτων να αναμένεται να διαμαρτυρηθούν έξω από τον χώρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης