Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιπλέκεται ο κόσμος - Ιάπωνας κατάσκοπος στη… Λευκορωσία, συμμετείχε σε επαναστατικές ενέργειες, εμπλοκή και της Ουκρανίας

Περιπλέκεται ο κόσμος - Ιάπωνας κατάσκοπος στη… Λευκορωσία, συμμετείχε σε επαναστατικές ενέργειες, εμπλοκή και της Ουκρανίας
Ο Ιάπωνας κατάσκοπος κατασκόπευε και τις επενδύσεις της Πρωτοβουλίας Belt & Road της Κίνας, εκ των οποίων η κύρια στη Λευκορωσία είναι το βιομηχανικό πάρκο «Great Stone»
Είναι κάτι που δύσκολα κάποιος θα το περίμενε, αλλά συνέβη και αυτό.
Οι αρχές της Λευκορωσίας συνέλαβαν έναν… Ιάπωνα κατάσκοπο.
Φέρεται να συνήψε έναν πλασματικό γάμο που τον βοήθησε να νομιμοποιήσει τη διαμονή του στη χώρα, μετά τον οποίο ίδρυσε μια επιχείρηση στο Gomel για να εξηγήσει τα ταξίδια του, μεταξύ άλλων στα σύνορα. Δίδαξε επίσης Ιαπωνικά.
Ο κατάσκοπος φέρεται να είχε πάνω από 9.000 φωτογραφίες δρόμων, γεφυρών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ήταν ενεργά σε επαφή με την πρεσβεία του.
Αυτές οι αναφορές προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις, καθώς λίγοι περίμεναν ότι η Ιαπωνία θα κατασκοπεύσει τη Λευκορωσία.
Όπως αποδεικνύεται όμως, η έδρα του, το Gomel, βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουκρανίας και είναι πιθανό ότι ο πρόσθετος έλεγχος των υπηρεσιών ασφαλείας σε όλες τις δραστηριότητες εκεί είχε ως αποτέλεσμα να τον πιάσουν τελικά.
Η ανάκρισή του αποκάλυψε επίσης ότι συμμετείχε στην αποτυχημένη θερινή έγχρωμη επανάσταση του 2020 και παρακολουθούσε επίσης την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας και των τιμών των αγαθών, καθώς και την αντίδραση των ντόπιων σε αυτό.
Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν ότι μετέδιδε πολύ ευαίσθητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εγείροντας έτσι το ερώτημα γιατί η Ιαπωνία θα ήθελε να το κάνει αυτό εξαρχής.

Γιατί ενδιαφέρεται η Ιαπωνία

Αυτό που θα μπορούσε να συνέβαινε είναι ότι η Ιαπωνία μεταβίβαζε τα πάντα στους δυτικούς εταίρους της με τις ελπίδες ότι στη συνέχεια θα την υποστήριζαν περισσότερο στο δικό της μέρος του κόσμου.
Οι πιο πρόσφατες δραστηριότητές του μπορεί επίσης να έπαιξαν ρόλο στις πρόσφατες προκλήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στη Λευκορωσία.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να είχε πιεστεί από τους χειριστές του να πάρει περισσότερους κινδύνους από ό,τι συνήθως, επειδή η Δύση απαιτούσε περισσότερες πληροφορίες για την Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να συνεισφέρει στο να πιαστεί τελικά.
Αυτή η εξήγηση είναι η πιο λογική αφού η Ιαπωνία δεν μπορούσε να ενεργήσει μόνη της με ό,τι ο κατάσκοπος δεν είχε αποκαλύψει όλο αυτό το διάστημα.

Η εμπλοκή της Κίνας

Αναφέρθηκε επίσης ότι κατασκόπευε και τις επενδύσεις της Πρωτοβουλίας Belt & Road της Κίνας, εκ των οποίων η κύρια στη Λευκορωσία είναι το βιομηχανικό πάρκο «Great Stone».
Παρόλα αυτά, είναι πολύ καλύτερο, τελικά, να καταδικαστεί κανείς για τη διεξαγωγή «επιχειρηματικών πληροφοριών» παρά για στρατιωτικές πληροφορίες.
Εκ των υστέρων, δεν υπάρχουν πολλά που οι υπηρεσίες ασφαλείας θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να τον είχαν σταματήσει εκ των προτέρων.
Ήταν νόμιμα στη Λευκορωσία, είχε τη δική του επιχείρηση και δίδασκε επίσης ιαπωνικά σε τοπικό πανεπιστήμιο, καθιστώντας τον έτσι πρότυπο μετανάστη.
Κανείς δεν μπορούσε να τον υποψιαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης