Διεθνή

Η ΕΕ εκβιάζει απροκάλυπτα τη Γεωργία εν όψει εκλογών (26/10) και απειλεί με νέους περιορισμούς

Η ΕΕ εκβιάζει απροκάλυπτα τη Γεωργία εν όψει εκλογών (26/10) και απειλεί με νέους περιορισμούς
Η ΕΕ έχει ήδη αναστείλει τη διαδικασία ευρωενσωμάτωσης της Γεωργίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να επιβάλει νέους περιορισμούς στη Γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αναστολής του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στη χώρα, εν όψει των εκλογών της 26ης Οκτωβρίου 2024.
Περαιτέρω μέτρα θα εξαρτηθούν από τις βουλευτικές εκλογές της χώρας, δήλωσε ανοικτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Izvestia.
Επί του παρόντος, η ΕΕ έχει ήδη αναστείλει τη διαδικασία ευρωενσωμάτωσης της Γεωργίας.
Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο προηγείται στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, επιμένει να διατηρεί την πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εξασφάλιση της εκλογικής νίκης αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την έγκριση νόμων που μπορεί να δυσαρεστήσουν τις Βρυξέλλες.
«Παρά τη δέσμευση των γεωργιανών αρχών να ευθυγραμμιστούν με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον δεν τους άφησαν άλλη επιλογή από το να υιοθετήσουν τον νόμο περί ξένων πρακτόρων για να τερματίσουν τη μακροχρόνια αντικυβερνητική εκστρατεία που χρηματοδοτεί η Δύση στη χώρα», δήλωσε ο Νικολάι Σιλάεφ, κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του MGIMO.
«Η κυβέρνηση συνέχισε να λέει: «Είμαστε σύμμαχοί σας, ας μην ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο», αλλά τίποτα δεν άλλαξε - η εκστρατεία έγινε μόνο πιο επιθετική.
Οι αρχές συνειδητοποίησαν ότι αν η κυβέρνηση στη Γεωργία άλλαζε, θα αντιμετώπιζαν προβλήματα, καθώς οι πρώην ηγέτες θα επέστρεφαν και θα στόχευαν αυτούς που αντιτίθενται», πρόσθεσε.

Απροκάλυπτη παρέμβαση από την ΕΕ

Σύμφωνα με τον Silaev, επιχειρώντας να συνδέσουν τις επερχόμενες εκλογές με το ζήτημα της ευρωενσωμάτωσης, οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν ανοιχτά στην εκλογική διαδικασία.
«Η ΕΕ διεκδικεί στρατηγική αυτονομία και τοποθετείται ως παγκόσμιος παίκτης. Είδαμε πώς ενήργησε κατά τη διάρκεια των εκλογών στη Μολδαβία και τώρα εφαρμόζει την ίδια προσέγγιση στη Γεωργία, λέγοντας ουσιαστικά: «Αν δεν ψηφίσετε τους υποψηφίους μας, θα υπάρξουν συνέπειες»», σημείωσε.
Ο Vadim Mukhanov, επικεφαλής του τομέα Καύκασος στο Κέντρο Μετασοβιετικών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων, πιστεύει ότι οι δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να θεωρηθούν ως προεκλογική ρητορική με στόχο να καταδείξει τη δυτική δυσαρέσκεια για τη σημερινή κυβέρνηση.
«Πρόκειται για ρητορικές απειλές και όχι για συγκεκριμένες ενέργειες.
Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών για να διαπιστώσουμε αν η Γεωργία θα συνεργαστεί με τη Δύση ή θα της αντισταθεί.
Η κατάσταση εξαρτάται από τα αποτελέσματα των εκλογών και από το κατά πόσο το Γεωργιανό Όνειρο μπορεί να ελέγξει το κοινοβούλιο, να σχηματίσει ένα σταθερό υπουργικό συμβούλιο και να εφαρμόσει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις ή αν θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα είναι πιο ευνοϊκή για τη Δύση», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης