Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τέλος στις ρωσικές ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024 – Παίρνει σειρά το Αζερμπαϊτζάν;

Τέλος στις ρωσικές ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024 – Παίρνει σειρά το Αζερμπαϊτζάν;
Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου το 2024 θα φτάσει τα 488 δισ. κυβικά μέτρα
Σχετικά Άρθρα

Η Ουκρανία επανέλαβε ότι δεν θα συνάψει περαιτέρω συμφωνίες με τη ρωσική Gazprom για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέραν του τρέχοντος έτους, αλλά παρά τις «φήμες και τις προτάσεις», η προοπτική για ροές εκτός Gazprom φαίνονται επίσης όλο και πιο απίθανες, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών στον Montel την Τρίτη.

«Το βασικό σενάριο είναι ακόμα να μην υπάρχουν ροές το επόμενο έτος ή μια μικρή πιθανότητα να συνεχιστούν», δήλωσε ο Yuriy Onyshkiv, αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου της ουκρανικής LSEG.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal επανέλαβε τη Δευτέρα στον Σλοβάκο ομόλογό του, Robert Fico, ότι το Κίεβο δεν θα ανανεώσει την υπάρχουσα πενταετή σύμβαση διαμετακόμισης μετά τη λήξη της στα τέλη Δεκεμβρίου.
Αυτό ακολούθησε την επιβεβαίωση από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στα τέλη Αυγούστου και από τον υπουργό Ενέργειας της χώρας German Galushchenko τον Μάρτιο.

Πηγή του TSO φυσικού αερίου της Ουκρανίας (GTSOU) ανέφερε ότι ήδη επαναχρησιμοποιείται μέρος της υποδομής διαμετακόμισης φυσικού αερίου για να επικεντρωθεί στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς και των αναγκών αποθήκευσης της ΕΕ.
«Αυτό το έργο συνεχίζεται, αλλά δεν παρέχουμε λεπτομέρειες καθώς οι πληροφορίες είναι ευαίσθητες λόγω των κινδύνων εν καιρώ πολέμου», σημείωσε.

Ωστόσο, υπήρξαν πολλές ειδήσεις και δηλώσεις ευρωπαίων κυβερνητικών αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες ότι το φυσικό αέριο μπορεί να συνεχίσει να ρέει μέσω της Ουκρανίας το επόμενο έτος, ενδεχομένως μέσω νέων συμφωνιών με το Αζερμπαϊτζάν ή την Τουρκία.

Θα συνεχισθούν οι ροές

«Συνεχίζουμε να ακούμε για την πιθανότητα να συνεχιστούν οι ροές το επόμενο έτος, και σαφώς ορισμένες κλειστές συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά από τώρα, τίποτα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει που να υποδηλώνει ότι οι ροές θα συνεχιστούν», είπε ο Onyshkiv.
«Πιστεύω ότι θα ακούσουμε πολλές φήμες και προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», σημείωσε. «Εάν υπάρξει κάποια συνέχεια, νομίζω ότι μπορεί να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή».

«Υπάρχουν κάποιες φήμες στην αγορά για συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar – και την Σλοβακία και Ουγγαρία να πιέζουν σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Sergiy Makogon, ενεργειακός εμπειρογνώμονας με έδρα την Ουκρανία και πρώην διευθύνων σύμβουλος της GTSOU.

«Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά συμφωνούν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο πλεονάζων αέριο στο Αζερμπαϊτζάν, επομένως αυτό το αέριο θα έχει ρωσική προέλευση», πρόσθεσε, σχετικά με μια πιθανή συμφωνία με την οποία το αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα πηγαίνει στη Ρωσία, για εγχώρια κατανάλωση, και η Ρωσία στέλνει τον αντίστοιχο όγκο μέσω Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι αν το Αζερμπαϊτζάν έχει πλεόνασμα φυσικού αερίου να πουλήσει, καθώς δεν είμαι τόσο σίγουρος», δήλωσε ο Tamas Pletser, αναλυτής μετοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Erste Investment με έδρα τη Βουδαπέστη.

Ωστόσο, η «τελική λέξη» θα ήταν με την Ουκρανία, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι εάν γίνει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, πιθανότατα θα σήμαινε μόνο 1-3 bcm/έτος φυσικού αερίου στο αρχικό στάδιο.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου το 2024 είναι πιθανό να φτάσει τα 488 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι αναμενόμενες ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας φέτος θα αντιστοιχούν στο 3% της συνολικής κατανάλωσης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης