Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Το Bitcoin είναι το κλειδί για την προστασία από οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις

BlackRock: Το Bitcoin είναι το κλειδί για την προστασία από οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις
Ο Larry Fink, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή του για το Bitcoin, χαρακτηρίζοντάς το νόμιμο εργαλείο για την προστασία από τον πληθωρισμό και τη δημοσιονομική παρέκκλιση
Σχετικά Άρθρα

Το Bitcoin, το οποίο κάποτε ήταν υποβαθμισμένο στην άκρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει το μυστικό όπλο των επενδυτών ενάντια στην υποτίμηση των νομισμάτων, τη συσσώρευση κρατικού χρέους και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται η BlackRock στην τελευταία της έκθεση για το κρυπτονόμισμα. Το μήνυμα είναι σαφές: Το Bitcoin δεν μοιάζει με κανένα άλλο asset και η θέση του στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών θα μπορούσε σύντομα να γίνει αναπόφευκτη.
Η έκθεση της BlackRock, με τίτλο «Bitcoin: Ένας μοναδικός διαφοροποιητής», που συντάχθηκε από τους Robert Mitchnick, Samara Cohen και Russell Brownback, παρουσιάζει το Bitcoin ως ένα απαράμιλλο εργαλείο διαφοροποίησης. Ταυτόχρονα ένα παγκόσμιο, σπάνιο, μη κρατικό και αποκεντρωμένο asset, το Bitcoin θεωρείται πλέον από ορισμένους ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτές οι ιδιότητες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές σε ένα πλαίσιο οικονομικών και πολιτικών εντάσεων, όπου η κλιμάκωση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ και η υποτίμηση των παραδοσιακών νομισμάτων προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία στους επενδυτές.
Ο Larry Fink, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή του για το Bitcoin, χαρακτηρίζοντάς το νόμιμο εργαλείο για την προστασία από τον πληθωρισμό και τη δημοσιονομική παρέκκλιση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του Bitcoin Spot ETF της BlackRock, η στάση της εταιρείας έχει γίνει ακόμα πιο θετική.

Τα 3 χαρακτηριστικά του bitcoin

Η έκθεση υπογραμμίζει τρία χαρακτηριστικά που καθιστούν το Bitcoin ιδιαίτερα ελκυστικό: σταθερή ποσότητα, μοναδική δυνατότητα μεταφοράς και ανοικτή πρόσβαση στο δίκτυο. Σύμφωνα με την έκθεση, είναι αυτά τα στοιχεία που επιτρέπουν στο bitcoin να ξεχωρίσει απέναντι στις τρέχουσες προκλήσεις του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος, όπως η υποτίμηση του νομίσματος και η περιορισμένη οικονομική ένταξη.
Η έκθεση δεν παραλείπει να αναφέρει τις εξαιρετικές επιδόσεις του bitcoin. Από την ίδρυσή του, η τιμή του έχει αυξηθεί θεαματικά, ξεπερνώντας άλλες παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων σε επτά από τα τελευταία δέκα χρόνια. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το bitcoin έχει επίσης περάσει περιόδους σημαντικής πτώσης, φτάνοντας μερικές φορές σε πτώση άνω του 50%.
btc1_1.png

Παραμένει ένα επικίνδυνο asset

Οι αναλυτές της BlackRock δεν αρνούνται ότι το bitcoin παραμένει ένα επικίνδυνο asset. Η υιοθέτησή του ως παγκόσμιου περιουσιακού στοιχείου πληρωμών και αποθήκευσης αξίας βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και οι διακυμάνσεις των τιμών και οι ρυθμιστικές προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται.
Ωστόσο, η BlackRock επισημαίνει ότι το κρυπτονόμισμα, ως asset που δεν συσχετίζεται με τις παραδοσιακές αγορές, θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου. Η χαμηλή συσχέτισή του με τον δείκτη μετοχών S&P 500 ενισχύει αυτή την ιδέα, αποδεικνύοντας ότι το Bitcoin είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητο από τις μακροοικονομικές μεταβλητές που επηρεάζουν τα συμβατικά περιουσιακά στοιχεία.

Το bitcoin ανακάμπτει γρήγορα

Σε περιόδους κρίσης, το bitcoin φαίνεται επίσης να ενεργεί διαφορετικά από τα παραδοσιακά asset κινδύνου. Η έκθεση της BlackRock επισημαίνει ότι, αν και το κρυπτονόμισμα αντιδρά μερικές φορές αρνητικά αρχικά σε γεγονότα όπως η πανδημία του κορωνοϊού ή η περιφερειακή τραπεζική κρίση του 2023, έχει δείξει την ικανότητα να ανακάμπτει γρήγορα.
btc2_1.png
Τέλος, η BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα ολοένα και πιο πολύτιμο εργαλείο διαφοροποίησης, ιδίως ενόψει των παγκόσμιων δημοσιονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων. Το BTC, με την έλλειψη κινδύνου αντισυμβαλλομένου και την ανεξαρτησία του από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα, θα μπορούσε ακόμη και να επωφεληθεί από μελλοντικές κρίσεις, σύμφωνα με τους συντάκτες. Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποιεί κατά της υπερβολικής κατανομής, καθώς η μεγαλύτερη έκθεση θα μπορούσε να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο ενός χαρτοφυλακίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης